Cum îi ajutăm pe cei al căror univers s-a năruit într-un singur moment

04 decembrie 2015, 11.53 - Afaceri   Educaţie / Cultură   ONG

Bucuresti - 04 decembrie 2015 - Autor: Mihaela Matei – Special Projects Supervising Associate, EY România

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe când avea 12 ani fusese implicat într-un accident în urma căruia a rămas paralizat la membrele inferioare. Era orfan de tată, iar mama îngrijea încă doi copii într-un sat sărac din județul Vrancea. Acum, Andrei este căsătorit, conduce, este angajat și locuiește în Vaslui. Viața lui s-a transformat datorită Fundației Motivation și lui Cristian Ispas, fără de care probabil nu ar fi avut șanse la o viață normală. Într-un context nu foarte deschis pentru integrarea persoanelor cu dizabilități, Cristian Ispas este un luptător de cursă lungă în promovarea integrării acestor persoane în societate.

Ca recunoaștere a eforturilor de ajutorare a celor aflați în nevoie, dar și a rezultatelor remarcabile în afacerea socială Motivation, Cristian Ispas a primit titlul EY Social Entrepreneur Of The Year – România 2015, în cadrul ediției din acest an a programului EY Entrepreneur Of The Year.

Cristian Ispas a urmat Facultatea de Electrotehnică, din cadrul Politehnicii, a activat ca inginer la Întreprinderea de Mașini Grele din București, iar în 1992 s-a alăturat unei echipe de voluntari ai Crucii Roșii Internaționale venită în Romania să ajute în special răniții de la Revoluție. Inspirat de această experiență, în anul 1993 și-a început activitatea în domeniul serviciilor sociale pentru persoane cu dizabilități, devenind și activist pentru apărarea drepturilor acestor persoane.

În 1995, Cristian Ispas co-fondează Fundația Motivation România, cu scopul derulării de proiecte specifice pentru creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități și apărarea drepturilor acestora.

Fundația Motivation oferă servicii complexe atât copiilor cât și adulților, de la recuperare medicală, instruire pentru viața independentă, integrarea socială, educațională și profesională, la medierea integrării în muncă și consultanță pentru accesibilizarea spațiilor pentru persoanele cu dizabilități.
Astfel, Motivation contribuie decisiv la revenirea la o viață normală a acelor oameni pentru care universul s-a schimbat într-o secundă:
“ În fiecare seară vedem la știri un accident. Încercăm să contactăm persoanele în cauză cât mai aproape de data la care ei au avut accidentul, pentru că am învățat că astfel le reducem timpul pe care îl petrec acasă în depresie, gândindu-se că viața lor s-a terminat și încercăm să le dăm exemple de oameni din echipa noastră care au trecut prin situații similare.
Sunt oameni în cărucior, care duc o viață activă și autonomă. Intervenția Motivation în comunitate este de a-l convinge pe beneficiar că poate avea o viață independentă, poate conduce o mașină adaptată de noi și a-i convinge familia că trebuie să îl lase să fie independent. În același timp, de a convinge autoritățile că trebuie să îi asigure accesibilitate din momentul în care iese din casă până la locația de destinație. Nu pentru că persoana respectivă este privilegiată, ci pentru că fiecare dintre noi avem dreptul să ne putem deplasa oriunde și oricând fără să fim ajutați,” spune Cristian Ispas, fondator și Director General al Fundației Motivation și Motivation SRL, dar și director național al Fundatiei Special Olympics Romania.

În 2001, în urma liberalizării în România a achiziționării de echipamente ajutătoare pentru persoane cu dizabilități, a luat ființă Motivation SRL, o societate comercială al cărei acționar unic este Fundația. Scopul societății este de a genera profit pentru Fundație, finanțând astfel programele caritabile ale acesteia.
La o cifră de afaceri de 2,8 milioane EUR și un profit de 0,67 milioane EUR în 2014, Motivation SRL asigură aproximativ un sfert din bugetul fundației cu același nume. Necesarul de fonduri neacoperit din surse proprii este obținut prin accesarea de fonduri structurale, granturi norvegiene sau elvețiene, fonduri acordate de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

Până în 2009, compania producea echipamente de mobilitate personalizate pentru persoanele cu dizabilități din România. În prezent, deoarece producția de la zero nu mai este rentabilă, Motivation importă din Suedia, Germania, Polonia, China scaune rulante pe care le adaptează nevoilor fiecărui beneficiar, fiind singurul furnizor din România care implementează procedura în opt pași a Organizației Mondiale a Sănătății pentru distribuirea scaunelor rulante. Astfel, se asigură evaluarea și prescrierea unui scaun rulant personalizat, împreună cu instruirea pentru o viață independentă. În 2014, Motivation a vândut la nivel național, prin cele 15 echipe regionale, 1.186 scaune, aproape dublu față de 2010.
Funcționarea profitabilă a firmei a adus o schimbare importantă în viața celor 37 de tineri cu dizabilități severe care au fost dezinstitutionalizați și care trăiesc acum în case de tip familial, îngrijiți de Fundația Motivation. Aceștia au fost preluați, pe când erau copii, din Centrul de Plasament de la Tâncăbești, în 2003, unde stăteau 80 în 2 camere. Acum locuiesc între 6 și 8 tineri într-o casă și au personal de îngrijire care îi asistă 24 ore din 24. Toți urmează un program de recuperare, cu psihologi, kineto-terapeuți, asistenți sociali, logopezi. De asemenea, au programe de socializare și de petrecere a timpului liber. Doi dintre cei 37 de copii preluați de la Tâncăbești sunt chiar angajați în cadrul firmei Motivation.

În afară de îngrijirea tinerilor dezinstuționalizați, profitul Motivation este investit în derularea de programe pentru creșterea gradului de integrare și incluziune a persoanelor cu dizabilități în comunități.

“Încercăm să mărim gradul de conștientizare a faptului că persoanele cu dizabilități motorii sunt normale, doar că se deplasează altfel. De foarte multe ori găsim potențiali beneficiari doar prin simplul fapt că mergem în comunități și le prezentăm ce facem noi. Chiar în această perioadă derulăm “Caravana Mobilității”, un program pe care l-am început în 2014, prin care ne deplasăm cu un atelier mobil în comunități îndepărtate de orașe, unde identificăm persoane cu dizabilități care au nevoie de produsele și servicile noastre. În cadrul atelierului mobil, beneficiază de o minimă evaluare medicală și a nevoilor de echipament ajutător. Am organizat această Caravană anul acesta în 10 județe (Sibiu, Cluj, Brașov, Harghita, Vaslui, Bacău, Gorj, Vâlcea, Buzău, Brăila).”

Modelul de business Motivation îmbină cu succes serviciile caritabile cu creșterea unui business, un model pe care Cristian Ispas a încercat să îl replice și în țările vecine României.
“SC Motivation SRL a furnizat scaune rulante la cerere și către beneficiari din Bulgaria, Republica Moldova și Serbia. Au fost inițiate discuții cu diverse persoane și asociații din Bulgaria și Republica Moldova pentru implementarea unui model de business similar cu SC Motivation SRL și în aceste țări. În Moldova a fost înființată încă din 2002 Asociația Motivație Moldova, dar încă nu au reușit contractarea scaunelor rulante din partea statului,” spune Cristian Ispas.

Cristian Ispas concluzionează: ”Experiența trăită de cel care utilizează căruciorul nu poate fi replicată nici de medic, nici de kineto-terapeut. De aceea serviciile noastre sunt furnizate de echipe din care fac parte persoane în scaun rulant. Aceasta este ceea ce aducem noi inovator în România”.
Cristian Ispas a concurat alături de alți 47 de antreprenori în cadrul competiției EY Entrepreneur Of The Year – România 2015, fiind castigatorul titlului Social Entrepreneur Of The Year, pentru afacerea socială cu cel mai mare impact. Ceilalți doi câștigători ai programului au fost Levente Hugo Bara, Supremia Grup – care și-a adjudecat titlul EY Entrepreneur Of The Year și care va reprezenta România în finala World Entrepreneur Of The Year și Dan Isai, Salad Box – căruia i-a fost înmânat titlul Emerging Entrepreneur Of The Year.

Despre EY Entrepreneur Of The Year
Programul Entrepreneur Of The Year a fost demarat de EY în 1986, în Statele Unite. Începând cu anul 1993, competiția se organizează și în alte țări, iar din anul 2000 se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Din 2014, competiţia EY Entrepreneur Of The Year are loc şi în România. Pentru mai multe detalii despre competiție vizitați pagina noastră.

Despre EY România
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 212.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 28,7 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2015. Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 650 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. EY România este cel mai dorit angajator în România dintre companiile Big 4, conform studiilor Trendence și Catalyst. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet: www.ey.com.

Cuvinte cheie:  comunicat  presa  EY

Cum îi ajutăm pe cei al căror univers s-a năruit într-un singur moment

adăugat de: Proiecte
Austromed Holding srl, în parteneriat cu bit education & consulting România srl, Asociaţia Comunelor din România şi expertul transnaţional bit management Beratung GmbH, organizează luni, 7 decembrie 2015, ora 11.00, la Hotel Yesterday, Str. Economu C