CEI Summitul Economic Forum - SEF 2009 Sesiunea Cooperare comerciala si regionala: o oportunitate pentru dezvoltarea durabila

Bucureşti - 09 noiembrie 2009 - În cadrul Summit Economic Forum 2009 al Iniţiativei Central Europene, care va avea loc la Bucureşti, în data de 12 noiembrie, Direcţia Generală Afaceri Europene din cadrul Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri va coordona panelul cu titlul „Comerţ şi Cooperare Regională: Oportunităţi pentru Dezvoltare Durabila”.

Lucrările panelului vor fi moderate de dl. Mihai Berinde, profesor universitar, doctor în economie, director al Departamentului Afaceri Corporative si Conformitate din cadrul Petrom SA.

Sesiunea reuneşte vorbitori care vor puncta realitatea romaneasca in moduri diferite: dna Maria Pârcălăbescu, Secretar de Stat pentru comerţ în cadrul MIMMCMA, va discuta despre obiectivele guvernamentale in domeniu, dl. Leopoldo Rubinacci, sef de unitate în cadrul DG Comert al Comisiei Europene, va prezenta relatia comerciala intre UE si Europa de Est, in timp ce dl. Francois Fourmont, CEO şi director general Automobile Dacia, Renault Group, Romania, va discuta importanta Romaniei pentru compania sa.

Alţi vorbitori ai acestei sesiuni sunt dl. Daniel Ivarsson, senior adviser, Biroul de Politici şi Programe, Centrul pentru Comerţ Internaţional al UNCTAD/OMC, dl. Mario Apostolov, regional advisor, Comisia Economică pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite si dl. Ioan Bălan, director general, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, România.

Discuţiile se vor axa pe dezvoltarea şi implementarea instrumentelor de cooperare regională. Înalţii reprezentanţi din partea Guvernului României, Comisiei Europene, ai unor organizaţii internaţionale active în regiune şi ai mediului de afaceri vor discuta despre beneficiile comerţului şi oportunităţile de investiţii în ţările din regiune, punând accentul pe instrumentele de politică comercială disponibile la nivelul UE şi al organizaţiilor internaţionale pentru dezvoltare durabilă.

Despre SEF 2009

Conferinţa Summit Economic Forum (SEF) organizata de Ministerul Economiei, Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri si Iniţiativa Central Europeană se înscrie în seria manifestarilor ce au loc in cadrul Preşedinţiei-în-Exerciţiu a Iniţiativei Central Europene (CEI ) detinute anul acesta de România. SEF, care va găzdui peste 1500 de participanţi va fi urmat de importante evenimente politice, precum Întâlnirea la Nivel Inalt a Celor 18 Şefi Guvernamentali din tarile membre ICE/CEI pe data de 13 noiembrie.
SEF 2009 este precedat de Masa Rotunda a Ministrilor Sectoarelor Economice din cele 18 tari membre ICE (11 noiembrie). La evenimente au fost invitaţi inalti oficiali guvernamentali din ţările ICE, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai instituţiilor financiare internaţionale – Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (reprezentata de dl. Erik Berglof, Economist-şef la Masa Rotunda şi de dl. Enzo Quattrociocche, Secretar General, la SEF), Banca Europeană de Investiţii (reprezentata de dl. Kollat-Ahnen, Vice-presedinte), Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondiala şi ai organizaţiilor internaţionale - Organizaţia de Cooperare Economică şi Dezvoltare, Organizaţia Mondială a Comerţului, Comisia Europeană. Aceasta a 12-a ediţie a CEI Summit Economic Forum - SEF, din 12 noiembrie 2009, cuprinde 9 sesiuni de lucru pe teme privind securitatea energetică, eficienta energetică şi schimbări climatice, programele de finanţare internaţională, promovarea avantajelor României, întreprinderile mici şi mijlocii şi competitivitatea în industrie, comerţ, situaţia financiară globală.

Despre CEI
Iniţiativa Central Europeană (Central European Initiative – CEI) cuprinde 18 State Membre. Teritoriul astfel alcătuit însumează 2.4 milioane km pătraţi cu o populaţie de aproximativ 260 milioane. Încă de la început, scopul principal al Iniţiativei a fost să ajute tările din Centrul şi Estul Europei aflate în tranziţie în călătoria lor către o integrare finală în structurile UE. Deşi CEI nu este un donator major, o parte din fonduri sale sunt folosite pentru promovarea proiectelor în câteva sectoare cheie. Aderarea a cinci state membre CEI la UE în Mai 2004, precum şi a României şi Bulgariei în Ianuarie 2007, a schimbat focusul organizaţiei către acele state membre care sunt încă în afara Uniunii. Prin dezvoltarea şi implementarea diverselor proiecte şi programe, ICE/CEI asistă Statele Membre în mod concret si in funcţie de necesităţi.

Despre Ministerul Economiei
Ministerul Economiei (ME) este o instituţie a administraţiei publice centrale, care contribuie la elaborarea, implementarea şi aplicarea strategiei şi a Programului de guvernare în domeniul industriei, energiei, resurselor minerale, industriei de apãrare şi securitate, precum şi a politicilor din domeniul economic şi din alte domenii adiacente: recuperarea şi conservarea energiei, securitatea instalaţiilor din industrie, reciclarea materialelor, metrologie legalã. Ministerul de asemenea gestionează Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin care se urmăreşte încurajarea creşterii productivităţii întreprinderilor româneşti pentru reducerea decalajelor faţă de nivelul Uniunii Europene, pentru patru domenii: Sistemul productiv, în special cel al întreprinderilor mici si mijlocii, Cercetare/Dezvoltare, IT şi Comunicaţii, si Energie. ME gestionează, prin direcţiile de specialitate, axa prioritarã IV "Creşterea eficienţei energetice şi securitatea furnizãrii, în contextul combaterii schimbãrilor climatice”, din cadrul acestui program. ME elaborează strategii de dezvoltare pe termen mediu si lung şi soluţii de reformã industrialã, energeticã, economicã şi comercialã.

Despre Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri
Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri este instituţia guvernamentală care realizează politica Guvernului în domeniile dezvoltării sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii
şi mediului de afaceri. MIMMCMA fundamentează şi elaborează programul de reforme economico-sociale ale Guvernului în domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii, cooperaţiei, comerţului şi mediului de afaceri, asigură aplicarea directă a acquis-ului comunitar sau, după caz, armonizează legislaţia naţională în domeniile întreprinderilor mici şi mijlocii, cooperaţie, comerţ şi turism. Începând cu anul 2007, MIMMCMA îndeplineşte funcţia de organism intermediar în domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii pentru Programul Operaţional Sectorial de Creştere a Competitivităţii Economice, prin care se asigură finanţarea IMM-urilor din fondurile structurale ale UE, cu obiectivul de creştere a productivităţii întreprinderilor româneşti şi reducerea decalajelor faţă de nivelul Uniunii Europene.

Contact:
CEI Project Secretariat: press.sef@cei-es.org, cei.ebrd@cei-es.org,
Biroul de presa al Ministerului Economiei: birou_presa@minind.ro
Biroul de presa al MIMMCMA: comunicare_imm@minind.ro
Website:

Cuvinte cheie:  Summit Economic  comerî  cooperare regională