Artă performativă - NIKI PASSATH

Cisnădioara, Sibiu - 03 august 2017 -

KUNSTHAUS 7 B, Cisnădioara, Sibiu - 11 august 2017 -

Vineri, 11 august 2017 (de la ora 16.00 și apoi 20.00), vor avea loc la galeria Kunsthaus 7B (Cisnădioara, în apropiere de Sibiu) două performance-uri ale artistului austriac NIKI PASSATH sub titulatura ,,Gândind ca o mașină”. Evenimentul se va desfășura în cadrul expoziției curente pe care galeria o găzduiește: VICTOR VASARELY.

Niki Passath este un artist care încearcă să răspundă prin creația sa la întrebări ce privesc misterul existențial, oamenii și emoțiile lor, comportamentul uman- social prin comparație cu cel al roboților. În acest demers aventuros, artistul atinge mai multe discipline (de la robotică și inteligența artificială, până la fizică și biologie). Câteva din problematicile pe care încearca să le elucideze și-au găsit răspunsul în cadrul călătoriilor de cercetare din Suedia, Norvegia, Finlanda și Australia. Aceste răspunsuri au fost materializate în obiecte cinetice, fotografii și alte configurări artistice.

Niki Passath s-a născut in anul 1977 la Graz în Austria. În 1988 a început studiile de violoncel, în 1995 pe cele de arhitectură și a absolvit în 2004 secția de arta digitală a Universității de Arte Aplicate. Trăiește și lucrează în Viena și Graz.

În prezent, predă la Universitatea de Arte Aplicate, lucrează în diferite medii artistice și coopereaza în proiecte de cercetare științifică.

Se exprimă într-o diversitate de medii, tehnologii și tehnici, și întotdeauna caută noi provocări de formă și conținut.

Activitatea sa expozițională este foarte bogată: Steirischer Herbst 2017 (Graz, Austria); Galeria Peithner-Lichtenfels, Scope, Basel (Elvetia); Riverside Art Center (Chicago,SUA); Longli (Guizhou, China); Galeria Eugen Lendl (Graz, Austria); Flux Factory (New York, SUA); Kunstraum Niederosterreich (Viena, Austria); Forumul Cultural Austriac (Turcia); Fundatia Sacatar (Bahia, Brasil); Galeria Peithner-Lichtenfels (Viena,Austria); Galeria Alma (Riga, Lituania); Galeria Freihausgasse (Villach, Austria); a V-a editie a Bienalei de la Moscova (Rusia), Academia Lalit Tikri (Delhi, India); Viennafair (Viena,Austria); Kibla (Maribor, Slovenia); Galeria ABC Contemporary (Zurich Elvetia); Galeria Lisi Hammerle (Bregenz, Austria); Kunstverein das Weisse Haus (Viena, Austria); Galeria Augusta (Helsinki, Finlanda); Kunsthaus Graz (Austria); Museum Tinguely (Basel, Elvetia); Museumsquartier (Viena, Austria); Tiroler Kunstlerschaft (Innsbruck, Austria); Ars Electronica 05 (Linz,Austria); Transmediale 03 (Berlin, Germania), Lothringerhalle (Munchen,Germania).

În intervenția sa, Niki Passath va efectua o serie de 12 lucrări prin intermediul unor roboți (intermediari între artist și pânzele sale).

Gândind ca o mașină este un proiect care are în vedere modul în care de la începutul revoluției industriale, în special clasa muncitoare s-a adaptat treptat într-o co-existență cu mașinile. Omul a devenit o proteză pentru corpurile non-organice din mediul industrial. Simplele mișcări repetitive pe care mașinile nu le pot efectua, intră acum în responsabilitatea muncitorilor.

Promisiunea inițială a fost că oamenii viitorului nu vor trebui să muncească, mașinile fiind cele care le vor ușura activitatea. Pe parcurs, odată cu dezvoltarea tehnologiei, identitatea profesională a multora a devenit strâns legată de tehnica și diferitele mașinării derivate .

Apariția computerelor a creat tranziția de la hardware către software; mașinile au început să dețină un creier. În această nouă epocă, mai putem oare afirma că oamenii sunt doar o prelungire a mașinilor? Se pare că o dată cu crearea mașinilor care gândesc ca oamenii, am creat totodată și oameni care gândesc ca mașinile.”

Prezența lui Niki Passath în România este rezultatul colaborării dintre Georg Peithner-Lichtenfels, directorul galeriei GPLcontemporary din Viena (care îl reprezintă pe artist) și colecționarul german Thomas Emmerling, deținătorul galeriei Kunsthaus 7B.

Cuvinte cheie:  NIKI PASSATH  performance  arta

Artă performativă - NIKI PASSATH