Succesul Programului Prima Casă – o experiență împărtășită și în afara granițelor țării

09 noiembrie 2017, 12.03 - Afaceri

București - 09 noiembrie 2017 -

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) marchează primele rezultate pozitive ale proiectului de colaborare cu reprezentanți ai partenerilor din Republica Moldova pentru lansarea programului Prima Casă după modelul din țara noastră.

Potrivit unui comunicat de presă al guvernului de la Chișinău, programul Prima Casă are ca scop acordarea de către statul moldovean a unui sprijin persoanelor care doresc să achiziționeze o locuință, dar care nu dispun de garanții suficiente și nici nu se încadrează în condițiile actuale de obținere a unui credit ipotecar. Gândit și ca soluție de reducere a migrației tinerilor, noul program  se adresează persoanelor cu vârsta de maxim 45 de ani ce accesează un credit pentru achiziția de locuințe cu o durată de 25 de ani. Prin adresabilitate și mecanism, programul moldovean preia caracterul național și social al modelului românesc, adaptând condițiile de garantare la specificul local.

Demarat în cursul anului trecut, parteneriatul consultativ dintre FNGCIMM și partenerii instituționali din Republica Moldova, s-a materializat prin inițierea semnării unui acord bilateral care să asigure bazele unui schimb de informații și bune practici în interesul beneficiarilor din ambele țări, atât persoane fizice cât și persoane juridice.

« De-a lungul celor 16 ani de existență, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a dobândit experiența necesară pentru a oferi astăzi un know-how profesionist și pragmatic unor parteneri instituționali ce se află la început de drum în derularea unor proiecte cu puternic impact social, așa cum este Programul Prima Casă. Avem astăzi un rezultat pozitiv al colaborării cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Republica Moldova (ODIMM), prin aprobarea de catre cabinetul de miniștri al guvernului de la Chișinău a proiectului de lege pentru implementarea programului Prima Casă pentru țara vecină. Avem convingerea că relația dintre FNGCIMM și ODIMM se va dezvolta și în direcția schimbului de bune practici în lansarea de noi produse de garantare destinate întreprinderilor mici și mijlocii .» a declarat Alexandru Petrescu, director general FNGCIMM.

Pentru FNGCIMM, stabilirea unei relații de colaborare cu o instituție aflată în coordonare guvernamentală și având o misiune similară - în Republica Moldova -, care gestionează o largă diversitate de programe, unele similare celor gestionate de Fond, precum și altele, care includ activități de finanțare, garantare și consultanță acordată beneficiarilor (inclusiv tineri întreprinzători care sunt sprijiniți să-și dezvolte o afacere), reprezintă o oportunitate de a analiza experiența și exemplele de bună practică și a le adapta pentru propriile programe ori pentru dezvoltarea de produse noi.

* * *

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării și susținerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.

Garanţia FNGCIMM SA - IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.

FNGCIMM SA - IFN colaborează cu 30 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru. Garanția FNGCIMM SA - IFN este cea mai lichidă garanție, plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanţatorului, însoţită de documentaţia completă, față de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.

FNGCIMM SA - IFN asigură o acoperire teritorială națională, răspunzând solicitărilor întreprinzătorilor prin toate cele 4 sucursale, 5 reprezentanțe și 3 filiale. În baza apartenenței sale la AECM (Asociația Europeană a Instituțiilor de Garantare – asociație ce reunește 42 de fonduri de garantare mutuale, private și publice, bănci de dezvoltare și fonduri de contragarantare din 22 de state membre ale UE, precum și Turcia, Serbia, Bosnia și Herzegovina și Federația Rusă), FNGCIMM funcționează după reguli şi principii europene.

Date de contact :

Direcţia Marketing, Relaţii clienţi şi Consiliere a FNGCIMM

Tel: 021.310.18.74 /193
marketing@fngcimm.ro

Cuvinte cheie:  FNGCIMM  rezultate  proiect  prima casă