Senatorul Vasile Cristian Lungu în ultimul Plen al Senatului: „Noile dispozitive de scanare corporală aplică pasagerilor tehnologia microundelor, sunt invazive şi afectează grav sănătatea şi demnitatea umană ”

11 iunie 2018, 10.39 - Politic   Tehnologie

Bucuresti - 11 iunie 2018 -

În ultima şedinţă a plenului Senatului de ieri, 05 aprilie, a.c., Senatorul Vasile Cristian Lungu, Preşedinte al PMP filiala Cluj, a înaintat premierului şi miniştrilor de resort o serie de întrebări şi interpelări legate de iminenta introducere în sistemul de scanare a pasagerilor a unei tehnologii noi, invazive, care a suscitat în mediile ştiinţifice şi în societatea civilă vest-europeană şi de peste ocean dezbateri aprinse şi controverse serioase legate de efectele produse asupra sănătăţii precum şi a demnităţii umane.

„Ca urmare a deplasărilor efectuate în circumscripția electorală pe care o reprezint, am constatat săptămâna trecută că pe aeroportul Henri Coandă a fost introdus un nou sistem de scanare la punctele de securitate cunoscut sub denumirea de scanare corporală care foloseşte tehnologia microundelor.(…) Acest tip de tehnologie a trezit numeroase controverse, mai ales pentru faptul că produc imagini nud ale pasagerilor care, ulterior, au ajuns în spațiul public, şi mediul online, precum Facebook sau Instagram. ”

Principalele semnale de alarmă ridicate de introducerea acestei tehnologii sunt legate de:

- justificarea stringenţei folosirii acesteia raportat la siguranța/gradul ridicat de pericol care pun în pericol sănătatea pasagerilor;

- justificarea costurilor ridicate asociate introducerii acestui tip de scanare (aparatele în sine, costurile cu instruirea personalului, etc. )

- respectarea cerințelor minimale în materie de viață privată a pasagerilor care sunt obligați să intre într-un astfel de scaner în următoarele aspecte: ofițerul SRI care scanează imaginea trebuie să beneficieze de un spațiu închis și separat faţă de pasagerul a cărui imagine nud este scanată, ofițerul SRI care analizează imaginea pasagerului trebuie să fie de același sex cu pasagerul a cărui imagine nud este analizată, fiecare pasager trebuie informat că scanarea cu acest tip de tehnologie invazivă este strict opțională şi, foarte important, fiecare pasager trebuie informat, dar mai ales femeile însărcinate și copiii, că acest tip de tehnologie poate produce efecte nocive asupra sănătății lor.

Poate cel mai important aspect care trebuie luat în discuție este dreptul la intimitate și la viață privată a pasagerilor, drepturi care sunt călcate în picioare prin această metodă invazivă” a mai precizat senatorul Lungu. Personal am investigat site-urilor tuturor aeroporturilor din România şi am constatat că site-urile consultate, care au legătură cu securitatea frontierelor și controlul pasagerilor, nu prevăd elemente care să pună în temă pasagerii cu privire la noile scanere invazive.”, a concluzionat Preşedintele PMP Cluj.

Afirmaţiile prezentate mai sus sunt întărite de studii precum şi de recomandările făcute în acest sens de UE.

Se aşteaptă un răspuns cu precădere din partea SRI, organismul abilitat să verifice siguranţa pasagerilor care tranzitează aeroporturile din ţară.

Cuvinte cheie:  Vasile Cristian Lungu  PMP  Aeroportul Henri Coanda