Fintech-ul InstantFactoring lansează o aplicație pentru înregistrarea și verificarea facturilor tranzacționate pe piața din România bazată pe tehnologia Blockchain

14 august 2018, 01.56 - Afaceri   IT&C   Tehnologie

Bucuresti - 14 august 2018 -

InstantFactoring lansează accesul la verificarea creanțelor cesionate de către o companie prin crearea unui sistem alternativ de înregistrare și verificare a acestora, bazat pe tehnologia blockchain.

Oricine poate verifica acum dacă o factură/creanță a fost deja cesionată evitându-se astfel fraudele prin cesionarea multiplă. Totodată, orice companie/instituție, indiferent de mărime și capacitate financiară, poate înregistra facturile care au făcut obiectul unei astfel de tranzacții - în blockchain, beneficiind de costuri reduse. Se pun astfel bazele unei piețe transparente în vânzarea-cumpărarea de creanțe de la persoane juridice.

Una dintre principalele probleme în zona de factoring este verificarea că o anumită factură nu a fost deja achiziționată de un alt jucător din piață. Până acum, acest risc era eliminat prin interogarea Arhivei Electronice a Garanțiilor Reale și Mobiliare (AEGRM). Pentru facturile/tranzacțiile de valoare mică însă, costurile înregistrării creanței la această autoritate sunt prohibitive, ajungând până la 120 RON per tranzacție înregistrată și ulterior radiată, ceea ce făcea ca pentru anumite tranzacții AEGRM sa nu fie folosit”, declară Elisa Rusu, CEO Instant Factoring.

„Echipa InstantFactoring a dezvoltat și utilizează în prezent un sistem alternativ, bazat pe tehnologia blockchain pe care dorim să-l deschidem acum către toată piața de factoring/creditare/recuperare creanțe. Odată cu lansarea aplicației noastre implementate pe blockchain-ul Ethereum - care asigură transparență, securitate maximă și garanția integrității înregistrărilor - orice jucător din piață va putea înscrie și va putea verifica dacă o creanță a fost deja cesionată, la un cost cu aproximativ 96% mai mic decât în sistemul actual. Înregistrarea și radierea unei cesiuni de creanță pe blockchain va costa sub 5 lei per tranzacție,  dacă ne raportăm la valoarea actuală a unui Ether”, menționează Elisa Rusu.

Strategia platformei digitale de micro-factoring este axată pe dezvoltarea celui mai simplu și rapid flux de finanțare a facturilor din România (și nu numai ) prin intermediul digitalizării. Astfel, echipa instantfactoring.com poate procesa multiple solicitări de factoring simultan, cu costuri operaționale semnificativ reduse față de procesul tradițional, făcând astfel posibilă și finanțarea unor facturi de valori mici, proces care nu este profitabil în sistemul jucătorilor clasici de factoring.

Prin platforma sa FinTech lansată acum 4 luni, instantfactoring.com ajută întreprinderile mici și microîntreprinderile să transforme instant în cash facturile cu încasare la termen, furnizându-le o soluție de accelerare a cashflow-ului și a capitalului de lucru. Banii sunt viraţi în contul clientului în maximum 24 de ore de la cerere, pentru facturi de până la 10.000 lei, la un cost de 3% pe lună din valoarea totală a facturii.

Despre Blockchain

Blockchain este un sistem alternativ de înregistrare a tranzacțiilor, funcționând ca un registru digital, ce grupează datele în „block-uri”. Acestea sunt interconectate criptografic într-un lant ordonat, menținând datele înregistrate anteriror și ulterior și determinând astfel ca orice modificare adusă, să se propage asupra întregului lanț și să fie deci ușor detectabilă.

Blockchain-urile funcționează independent și descentralizat, fără intervenția unui terț/ autorități. Sunt accesibile publicului larg, în general prin folosirea de criptomonede. Acuratețea datelor înregistrate, facilitatea certificării informațiilor dintr-un document electronic înscris, precum și costurile scăzute de accesare a sistemului, contribuie la răspândirea utilizării blockchain-urilor la scară tot mai largă, fiind preferate celor tradiționale.

Despre InstantFactoring.com

Instant Factoring este prima companie FinTech de factoring din România dedicată companiilor și membru al Asociației Europene de companii Fintech Innovate Finance cu sediul la Londra. Prin lansarea platformei de online factoring www.instantfactoring.com, compania își asumă misiunea de a sprijini dezvoltarea micilor companii prin soluții de finanțare rapidă și facilă, cu ajutorul tehnologiei.

Relații media:

June Commuications