Partida romilor “Pro-Europa” lansează campania C.R.E.D.

07 aprilie 2010, 11.30 - Social

Bucureşti - 07 aprilie 2010 - C.R.E.D., (Cetateni români – egali în drepturi) – o campanie de informare şi conştientizare privind drepturile omului, de incluziune socială a romilor va fi lansată de către Partida Romilor “Pro Europa” la data de 8 aprilie 2010, la Sinaia, la hotel “Sinaia” cu prilejul sărbătoririi zilei internationale a romilor.
Pardida Romilor “Pro Europa” îşi propune prin acţiunile organizate în cadrul campaniei C.R.E.D. să-şi eficientizeze contribuţia la rezolvarea problemelor majore cu care se confruntă cetăţenii români de etnie romă. Campania C.R.E.D. se doreşte a fi o continuare a campaniilor proprii, organizate până acum, cât şi a celor derulate de către organismele statului român, precum şi de alte organizaţii nonguvernamentale care şi-au propus incluziunea socială a romilor.
Considerentele avute în vedere de către conducerea Partidei Romilor „Pro Europa” la lansarea campaniei C.R.E.D. îşi au izvorul în cinci principii exprimate, în repetate rânduri, de liderul organizaţiei, Nicolae Păun:
„Cred cu tărie în virtuţile democraţiei”; „Cred că România este ţara tuturor cetăţenilor săi, indiferent de etnie”; „Cred că propăşirea României depinde de contribuţia fiecărui cetăţean al său”; „Cred că trebuie să facem mai mult pentru ca fiecare cetăţean român să se simtă şi sa fie egal în drepturi”; „Cred că drepturile cetăţenilor români, indiferent de etnia din care fac parte, prevăzute de sistemul legislativ, pot fi aplicate efectiv”.

Partida Romilor „Pro Europa” va atrage la derularea manifestărilor cuprinse în programul campaniei C.R.E.D. autorităţile din localităţile unde, alături de populaţia majoritară, trăiesc şi cetăţeni de etnie romă prin organizarea de acţiuni de cunoaştere a drepturilor şi obligaţiilor cetăţeneşti, la o mai bună cunoaştere a datinilor şi a obiceiurilor fiecărei etnii. De asemenea, conţinutul tipăriturilor realizate precum şi manifestările organizate se vor focaliza pe cunoaşterea cu adevărat a cetăţenilor de etnie romă, a situaţiei etniei rome din România, a problemelor sociale cu care se confruntă aceasta.
Grupate sub generice, precum „Cunoaşte-l pe omul de lângă tine” sau „Romul de lângă tine este şi el om ca şi tine”, acţiunile organizate în cadrul campaniei C.R.E.D. vor milita pentru stoparea prejudecăţilor despre etnia romă, prin prezentarea unor personalităţi ale etniei rome şi a unor cetăţeni obişnuiţi din această etnie, care fac cinste ţării în care trăiesc.
În centrele reşedinţă de judeţ, prin grija filialelor Partidei Romilor „Pro Europa”, vor fi organizate schimburi de experienţă pentru diseminarea bunelor practici dobândite de activiştii romi, vor fi prezentate reţete de succes şi cazuri concrete de soluţionare a unor probleme specifice comunităţii rome. Din punct de vedere tematic, acţiunile derulate sub sigla C.R.E.D. îşi propun să adordeze aspecte privind: educaţia civică şi drepturile cetăţeneşti, dreptul de a alege şi a fi ales, dreptul la educaţie, educaţia sanitară şi dreptul la sănătate, problematica ocupării forţei de muncă şi orientarea carierei.
Totodată, sub sloganurile mai sus amintite şi a altora, nepreciate aici, se vor derula în diferite localităţi o serie acţiuni privind incluziunea socială a romilor şi de combatere a prejudecăţilor din rândul populaţiei majoritare privind etnia romă, de stopare a manifestărilor de discriminare, de orice fel, a cetăţenilor români de etnie romă.
Prin înfiinţarea unei linii de telefon telverde, precum şi prin celelalte acţiuni derulate, Partida Romilor „Pro Europa” va contribui şi mai mult la incluziunea socială a cetăţenilor români de etnie romă, la cunoaşterea mai profundă a problemelor cu care se confruntă aceştia, şi, de ce nu, la rezolvarea lor.
Deputatul Nicolae Păun, preşedintele Partidei Romilor „Pro Europa”, consideră că prin acţiunile derulate în cadrul campaniei C.R.E.D. se poate îmbunătăţi starea economico-socială a etniei rome. Pentru împlinirea acestui deziderat, sublinia acesta, nu trebuie precupeţit niciun efort – este, de altfel, crezul fiecărui membru al Partidei Romilor.
„Vreau şi C.R.E.D. că elita romă, că Partida Romilor „Pro Europa”, a declarat domnia sa, că toate organismele puse în slujba acestei etnii îşi vor uni eforturile pentru a răspunde mai bine nevoii de modele autentice pentru tânăra generaţie de etnie romă.
Vreau să C.R.E.D. ca expertii romi, formaţi în ultima perioadă, vor acţiona cu bune rezultate în domeniile în care au fost pregătiţi. Activitatea lor trebuie să se regăsească în toate sferele vieţii sociale, în numărul tot mai mare de copii romi prezenţi în şcoli. Să ştie doar că dacă ai carte, ai parte!
Vreau să C.R.E.D. că semnificaţiile zicalei „nici pâine fără muncă, nici muncă fără pâine” sunt percepute exact de toţi cetăţenii romi. C.R.E.D. că dacă suntem egali în drepturi trebuie sî fim egali şi în obligaţii! Deci să fim egali în demnitate şi în drepturi dar şi în obligaţii.
Să fim, aşadar, cu toţii buni cetăţeni români, indiferent de etnie! Să fim mândri că suntem cetăţeni români!”

Cuvinte cheie:  C.R.E.D.  egalitate  drepturile omului  romi  incluziune socială  Pro Europa

adăugat de: rupavili