Tema achizițiilor publice în dezbatere publică

Ploiești - 20 iunie 2019 -

La Ploiești s-a desfășurat astăzi proiectul pilot al demersului ministrului Ștefan-Radu Oprea, un dialog deschis pe tema achizițiilor publice, care se dorește a fi implementat la nivelul întregii țări, sub forma unei caravane la care să participe reprezentanții Ministerului Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, reprezentanți ai Asociației Experților în Achiziții ( AEXA), reprezentanții Camerelor de Comerț locale și reprezentanții ANAF.

Ștefan-Radu Oprea – Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a fost prezent la Ploiești pentru a intra în contact direct cu reprezentații mediului de afaceri, dar și cu instituțiile publice, care au întâmpinat, de-a lungul timpului, diferite probleme în sistemul achizițiilor publice. În deschiderea discutiilor Oprea a declarat: “Trebuie să schimbăm mentalitățile, pentru că atunci când lucrezi cu statul român, motivele principale care sunt căutate sunt acelea pentru pentru care poți fi dat afară de la o licitație. Asta pentru că toate instituțiile de control vin în spate și pot fi probleme. Este, dacă vreți, și o protecție naturală împotriva DNA-ului și a altor controale. Diferența majoră este că în mediul privat se caută toate motivele pentru care poți fi admis într-o licitație, care sunt avantajele tale competitive și cum poți garanta că duci în termenul angajat și cu bugetul prevăzut o anumită lucrare”.

Piața achizițiilor publice este de peste 20 de miliarde de euro la nivel intern, iar la nivelul Uniunii Europene cifra este de 3000 de miliarde de euro.

Adrian Ceparu -  expert în achiziții publice - prezent la discuții a afirmat ca există un exces de instituții publice de control în acest domeniu. 20 de instituții care controlează mediul privat își suprapun autoritatea. Din anul 2006  legea achizițiilor publice a fost modificată de 50 de ori, fapt ce periclitează activitatea în acest domeniu.

Seminarul de la Ploiești, al cărui amfitrion a fost președintele CJ Prahova – Bogdan Toader, a fost organizat de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, în parteneriat cu Consiliul Județean Prahova, Camera de Comerț și Industrie Prahova și AEXA  și a analizat sistemul achizițiilor publice din România, atât din punctul de vedere al specialiștilor, al autorităților contractante, cât și al societăților comerciale participante la procedurile de achiziție.

Cuvinte cheie:  Stefan-Radu Oprea  Ministerul Mediului de Afaceri  Comerț și Antreprenoriat  AEXA  ANAF  Bogdan Toader

Tema achizițiilor publice în dezbatere publică