80 de ani de “Group 39” – alianță de agenții de presă independente își extinde cercul de membri

06 septembrie 2019, 02.44 - Media / Publicitate

Viena - 06 septembrie 2019 -

Cea mai veche alianțe de agenții de presă din lume sărbătorește 80 de ani de la înființare – dpa Deutsche Presse și PA Media din Marea Britanie se alătură – Președintele ”Group 39” Clemens Pig: ”Modelul jurnalismului de agenție independent și bazat pe fapte este mai important decât oricând”

Cea mai veche alianță de agenții independente de presă din lume, Group 39, a sărbătorit 80 de ani de existență pe 5 septembrie 2019, în cadrul unei Adunări Generale în Viena. O modificare a statutului în timpul actualei președinții austriece a făcut posibilă adăugarea a doi membri noi: dpa Deutsche Presse-Agentur și agenția britanică de știri PA Media s-au alăturat oficial ieri, joi.

80 de ani de ”agenții de presă independente politic”

Rădăcinile grupului, ce numără în prezent zece membri, datează din 1939. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, agențiile nordice (Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda) și cele ale Belgiei și Olandei, precum și agenția de presă a Elveției au pus bazele Group 39 sub numele ”Hellcommune”, rezistând astfel agențiilor naționale controlate de state sau celor internaționale influențate politic la acel moment.

Un model de valori pentru agențiile de presă independente

Acum, ca și atunci, membrii sunt uniți de un sistem comun de valori. Ei sunt independenți de influențele statelor și guvernelor, operază conform principiului de ”știri adevărate și obiective” și privesc puterea economică drept una din bazele menținerii independenței editoriale. ”Proiectarea acestui model de valori în viitor este una dintre responsabilitățile noastre principale”, a declarat președintele alianței de agenții de presă indepndente Group 39 și CEO-ul APA-Austrian Press Agency. Clemens Pig, în cadrul Adunării Generale. ”Modelul liberei circulații a informației și al jurnalismului de agenție independent și bazat pe fapte este mai important decât oricând, având în vedere actualele provocări globale”. Din cele aproximativ 140 de agenții de presă din lume, doar 20 sunt independente de influența statelor. ”Rolul tradițional și puternic al agențiilor independente constă în furnizarea de conținut creidibil și de încredere”, a adăugat Pig.

Gruparea punctelor forte în digitalizare și tehnologie

”Odată cu admiterea dpa din Germania și PA din Marea Britanie, am unit acum toate agențiile de presă independente din Europa sub umbrela Group 39”, a delcarat Pig. Din punctul său de vedere, un networking mai pronunțat și gruparea agențiilor la nivelul digitalizării și a tehnologiei este inevitabil.

O publicație ce comemorează cea de-a 80-a aniversare a Group 39 și prezintă atribuțiile, membrii, istoria și strategiile agențiilor europene de presă independente de stat:
gruppe.apa.at/gruppe-39

Group 39:

Group 39 este cea mai veche alianță de agenții de presă independente de stat din lume. Numele provine de la anul înființării, 1939, an în care agenții de presă din Norvegia (NTB), Suedia (TT), Finlanda (STT), Belgia (Belga), Olanda (ANP), Danemarca (Ritzau) și Elveția (sda) au convenit asupra lansării unei noi rețele comune de știri. În 1956, APA din Austria a devenit al optulea membru, iar în 2019 au fost admise Deutsche Presse-Agentur (dpa) și PA Media din Marea Britanie.

Grupul se ghidează după principiul care spuns că ”o presă liberă are nevoie de agenții de presă libere și independente”. Independența de state, guverne și orice alte părți este de o importanță centrală pentru membri, astfel încât să garanteze obiectivitatea jurnalistică. Toate agențiile de presă din Group 39 sunt organizate sub formă de cooperative sau după modele similare, sunt deținute de media din țările respective și se numără printre cele mai inovatoare agenții de presă, dar și de succes, din punct de vedere economic. Group 39 își sărbătorește cea de-a 80-a aniversare în 2019.

Pentru mai multe informații:

APA – Austria Press Agency

Petra Haller