Comunicat de presă Asociatia Profesionala Agrobiotechrom

14 mai 2010, 04.47 - Agricultură

Bucuresti - 14 mai 2010 - De peste un deceniu, în România se duce o campanie de manipulare ce loveşte interesul unor producători locali şi interesul naţional. Scopul acestei campanii coordonate din străinătate îl reprezintă satisfacerea interesului unor grupuri de interese. Ca promotori ai unor soluţii bazate pe inovaţie şi tehnologie de vârf în agricultură, ne-am confruntat uneori cu prejudecăţile, stereotipurile şi cu bigotismul unor oameni la care informaţia ajunge greu sau care sunt prea comozi pentru a verifica informaţiile pe care le servesc alţii.

Din păcate, constatăm că dezinformarea continuă, susţinută adesea chiar de către unii jurnalişti, care probabil îşi spun că încalcă regulile deontologice ale presei pentru un scop nobil, al protecţiei mediului.

Iată câteva elemente de bază, ignorate în mod sistematic de adversarii biotehnologiilor verzi:
•Din 1996, organismele modificate genetic sunt folosite pe tot mapamondul, fără să existe vreo dovadă a unei probleme create omului sau mediului. Nu întâmplător, toate marile puteri agricole ale lumii au extins pe scară largă tehnologia, care ocupă în prezent 135 milioane de hectare.
•Studiile invocate de grupările fundamentaliste ecologiste sau religioase nu au validare ştiinţifică. Mai simplu spus, mint sau manipulează datele.
•Dimpotrivă, tehnologia clasică este mai poluantă: necesită cantităţi mai mari de pesticide şi combustibil (care se obţin prin procedee energofage, poluează mediul şi afectează sănătatea omului), are productivitate limitată şi presupune noi defrişări, pentru a acoperi necesarul de hrană, în continuă creştere.
•Sute de produse medicamentoase vitale sunt realizate prin folosirea organismelor modificate genetic. Interzicerea acestora ar afecta grav sanătatea a sute de mii de români cu diabet şi ar duce la creşterea suferinţelor pacienţilor cu cancer, hemofilie sau boli cardiovasculare.
•Ţările care permit cultivarea organismelor modificate genetic au creştere economică, iar populaţia lor a înregistrat creşterea speranţei de viaţă. Companiile care folosesc biotehnologia au investit în producţie în România, cei care vând pesticide sunt mai ales importatori.
•Majoritatea alimentelor consumate în Europa conţin ingrediente obţinute cu ajutorul organismelor modificate genetic (microorganisme). Uniunea Europeană are unul din cele mai stricte sisteme de reglementare, iar produsele ce primesc aprobarea sunt sigure pentru consum. Pentru că firmele europene au investit în chimizarea agriculturii, nu în biotehnologie, aprobarea cultivării plantelor modificate genetic în Europa a fost blocată politic.
•Unele ţări europene care se opun cultivării plantelor ameliorate genetic au capacităţi puternice de chimizare a agriculturii, iar altele nu au condiţii de sol şi climă favorabile, fiind interesate să blocheze concurenţa unor state unde biotehnologia ar aduce randamente mari.

De exemplu, Uniunea Europeană a avizat, din 1996, importurile şi consumul de soia modificată genetic, devenind unul din cei mai mari importatori la nivel mondial. Din păcate, acest comportament a fost impus şi României. Din momentul aderării, în România a fost întreruptă cultivarea soiei îmbunătăţită prin metode biotehnologice, în ciuda succesului fără precedent al acestei tehnologii. Din producătoare şi exportatoare, România a ajuns să importe circa o jumătate de milion de tone, în 2009. Principalii furnizori au fost Brazilia, Argentina şi SUA, ţări în care culturile ameliorate prin modificări genetice ocupă peste 100 milioane de hectare. În loc să producă soia în valoare de 200 milioane de euro anual, fermierii români sunt siliţi să importe soia de 200 de milioane de euro, ceea ce creşte costurile şi respectiv preţul plătit de consumator.
Politica de manipulare a publicului este simplă: publicul nu are acces la date ştiinţifice. În zeci de ani de când se folosesc rezultatele cercetărilor în biotehnologie, românilor nu le-au fost prezentate studii, comparaţii, informaţii. De ce? Fiindcă presa nu prezintă decât poziţia activiştilor fundamentalişti. Am transmis redacţiilor sute de puncte de vedere, am rugat să fie lăsaţi să prezinte situaţia şi specialiştii, aşa cum sunt chemaţi la televizor activiştii. Orice afirmaţie a acestora (cum ar fi, de pildă, afirmaţia că plantele transgenice ar fi o problemă pentru agricultura românească, din debutul articolului dv.) este reluată fără verificare de către unii jurnalişti. Aceste axiome sau decrete de tip pseudo-religios nu sunt susţinute de nicio dovadă ştiinţifică, dar îşi găsesc mereu loc în presă. Datele ştiinţifice nu au reuşit să treacă embargoul informaţional impus de colegii dv. Când a fost adus în Europa cartoful, de plidă, oamenii s-au temut că transmite tuberculoza! Probabil, la un sondaj realizat de IMAS - 80 la sută ar fi răspuns “Da”, la întrebarea “Vreţi ca autorităţile să interzică cartofii?”. Însă, The Times nu ar fi spus niciodată că englezii “pledează” pentru interzicerea unei soluţii la problemele agriculturii lor!

Dr. Nicolae HRISTEA
Director Executiv