Xella announces the sale of Macon's precast concrete operations

Duisburg - 12 aprilie 2022 -

The transaction is subject to approval by the competent antitrust authorities.

The closing of the transaction is expected in the first half of 2022.

Xella Romania S.R.L, the largest AAC producer in Romania and one of the largest manufacturers of building materials on the local market, announces the sale of Macon’s precast concrete operations to Romcim S.A., a leading supplier of cement, aggregates, and concrete to the construction market in Romania. The operations being sold served the civil engineering and transport infrastructure end markets in Romania.

Christophe Clemente, Chief Executive Officer of Xella Group:

“The sale of Macon's precast concrete division will sharpen Xella’s profile in the AAC and construction market and will allow us to focus our resources on the development of sustainable and efficient walling solutions for the building industry. This is a continuation of our strategy, which is increasingly focused on achieving sustainability, efficiency, and affordable quality for our customers. I am pleased that the precast division and its entire team of about 180 people come under the new ownership of a leading building materials business in Romania and I am confident for its future success.”

In 2018, Xella Romania acquired Macon Group, which in addition to its core AAC capabilities included precast, lime, and terracotta operations. The Macon acquisition accelerated Xella’s leadership in the local construction market and made Xella the largest AAC producer in Romania. The precast business line is managed by Simbeton and operates two production facilities in Deva and Oradea.

About Xella Group

Xella Group is a leading pan-European provider of efficient, innovative, and sustainable walling solutions for the entire house shell with operations in 22 countries across Europe. Xella is home of well-known brands such as Ytong, Silka, Hebel and Multipor and a pioneer in digitally supported construction processes. Its high-quality products are based on natural raw materials and address the need for efficient and affordable construction and the demand for sustainable walling solutions. Xella drives innovation along the entire value chain from planning to production and installation. Xella improves the sustainability of buildings throughout their entire lifecycle and contributes to a low carbon industry compatible with a circular economy.

For more information on Xella Group, visit: www.xella.com.

Tranzacția face obiectul aprobării de către Consiliul Concurenței din România;

Încheierea tranzacției ar putea avea loc în prima jumătate a anului 2022.

Xella România, cel mai mare producător de BCA din România și unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcții de pe piața locală, anunță vânzarea operațiunilor de prefabricate din beton către Romcim, un furnizor de top pe piața construcțiilor din România pentru ciment, agregate și betoane. Operațiunile care fac obiectul tranzacției deservesc piața de construcții civile și infrastructură de transport.

Christophe Clemente, Chief Executive Officer Xella Group a declarat:

„Vânzarea diviziei de prefabricate Macon va întări profilul Xella pe piața de BCA și de construcții în ansamblu, și ne va permite să ne concentrăm resursele pe dezvoltarea de soluții de zidărie durabile și eficiente. Aceasta este o continuare a strategiei noastre, axată în a oferi clienților noștri soluții sustenabile, eficiente și calitate accesibilă. Sunt mulțumit că divizia de prefabricate și cei aproximativ 180 de angajați vor ajunge sub managementul unui furnizor de top pe piața construcțiilor din România și sunt încrezător în viitorul său succes.”

În 2018, Xella România a achiziționat grupul Macon care includea, alături de divizia principală de BCA, și operațiuni în prefabricate din beton, var și teracotă. Achiziția grupului Macon a accelerat ascensiunea Xella în poziția de lider al pieței locale de materiale de construcții, devenind cel mai mare producător de BCA din România. Operațiunile de prefabricate sunt administrate astăzi sub numele „Simbeton”, cu două unități de producție la Deva și Oradea.

Despre Xella Group

Grupul Xella este unul dintre cei mai mari furnizori europeni de soluții eficiente și durabile de zidărie pentru întreaga casă și operează în 22 de țări din Europa. Xella are în portofoliu branduri cunoscute precum Ytong, Silka, Hebel și Multipor, fiind în același timp un pionier în procesele de construcție digitale. Produsele de înaltă performanță bazate pe materii prime naturale răspund nevoii de construcții eficiente și cererii de soluții durabile. Grupul încurajează inovația de-a lungul întregului lanț valoric, de la planificare la producție și operaționalizare. Xella îmbunătățește sustenabilitatea clădirilor de-a lungul întregului lor ciclu de viață și contribuie la o industrie cu emisii scăzute de dioxid de carbon compatibilă cu o economie circulară.

Pentru mai multe informații despre Xella Group, vizitați: www.xella.com.

Xella International GmbH

Cécile Fages