Stimularea tinerilor de a înfiinţa firme în 2011

24 februarie 2011, 11.11 - Afaceri   Social   Avocatură

Bucureşti - 24 februarie 2011 - În Monitorul Oficial nr. 103/09.02.2011 a fost publicată OUG 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri. Prin urmare, începând cu data intrării în vigoare a Ordonanţei, 9 februarie 2011, persoanele interesate care îndeplinesc condiţiile impuse de acest act normativ şi doresc să beneficieze de “Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzatorii tineri”, pot solicita înregistrarea microîntreprinderii la oficiul registrului comerţului în a cărui rază teritorială se stabileşte sediul social.

Care sunt condiţiile ce trebuie îndeplinite?

Întreprinzătorul tânăr, beneficiar al Programului reglementat prin această ordonanţă de urgenţă, denumit întreprinzător debutant, este persoană fizică majoră, care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, afirmă avocat Coltuc Marius:

are capacitate juridică deplină de exerciţiu, are vârstă de până la 35 de ani, împliniţi cel mai târziu în ziua înregistrării cererii de înmatriculare a societăţii în Registrul Comerţului;

anterior datei înmatriculării societăţii în Registrul Comerţului nu a mai deţinut şi nu deţine calitatea de acţionar, asociat sau membru al organelor de conducere din cadrul unei întreprinderi constituite în spaţiul economic european;

înfiinţează pentru prima dată un SRL în condiţiile Legii 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind societaţile comerciale şi ale prezentei ordonanţe de urgenţă;
declară pe propria răspundere, sub sancţiunea legii penale pentru declaraţii mincinoase, că îndeplineşte condiţiile prevăzute la lit. b, pe care o depune la Registrul Comerţului odată cu cererea de înmatriculare a societăţii.

Microîntreprinderea înfiinţată trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să fie SRL, care funcţionează pe perioadă nedeterminată; să se încadreze în categoria microîntreprinderilor în condiţiile Legii nr. 346/2004; să aibă cel mult 5 întreprinzători debutanţi asociaţi şi să aibă în obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitate prevăzute de clasificarea activităţilor din economia naţională în vigoare (CAEN Rev 2). În cele 5 (cinci) grupe de activitate nu pot fi incluse ca obiect de activitate al societăţii următoarele: intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope, precum şi activităţile excluse de normele europene pentru care nu se poate acorda ajutor de stat.

“Printre facilităţile pe care le oferă această ordonanţă de urgenţă tânărului întreprinzător se numără scutirea de plata taxelor aferente operaţiunilor de înmatriculare efectuate la ONRC, precum şi scutirea de cheltuieli de asigurări de sănătate datorate de angajator, pentru veniturile a cel mult 4 salariaţi - dar nu mai mult de echivalentul salariului mediu brut pe economie din anul anterior pentru fiecare salariat. Pe de altă parte, tânărul întreprinzător trebuie să angajeze cel puţin 2 salariaţi la momentul obţinerii facilităţilor de finanţare şi să reinvestească cel puţin 50% din profitul realizat în anul precedent”, afirmă Av. Coltuc Marius.

În ceea ce priveşte procedura, Av. Coltuc ne spune că înfiinţarea unei firme necesită 4 etape: constituirea dosarului de înfiinţare, depunerea dosarului la Registrul Comerţului, şedinţa de judecată şi ridicarea actelor firmei. “Aceste etape au la rândul lor mai multe subpuncte, astfel că, de cele mai multe ori, persoanele care doresc înfiinţarea unei firme apelează la serviciile de consultanţă şi înfiinţare de societăţi oferite de cabinetele de avocatură.” , ne spune Av. Coltuc Marius.

Pentru detalii:
Av. Coltuc Marius Vicenţiu