Decalog Românesc pentru Arhitectură Responsabilă, la Congresul Uniunii Internaţionale A Arhitecţilor – Tokio, 2011

Bucureşti - 27 iulie 2011 - Ordinul Arhitecţilor din România va participa la cel de-al 24-lea Congres al Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor, găzduit anul acesta de capitala Japoniei, Tokio, în perioada 25 septembrie – 01 octombrie. Uniunea Internaţională a Arhitecţilor a decis, împreună cu organizatorii japonezi, să păstreze locul şi programul Congresului din 2011, ca semn al solidarităţii comunităţii internaţionale a arhitecţilor şi al încrederii în capacitatea şi voinţa poporului japonez de autodepăşire în faţa unui dezastru copleşitor.

În perioada 25 mai – 16 iulie 2011 s-a desfăşurat concursul organizat de Ordinul Arhitecţilor din România pentru conceptul şi designul pavilionului României la Congresul UIA din Tokio. Competiţia a fost deschisă tuturor arhitecţilor români care activează în România sau în străinătate, fără limită de vârstă, fără discriminare faţă de gen sau palmares profesional.

După tragedia din martie 2011, Comitetul de coordonare al Congresului UIA a decis ca temei principale să i se adauge o temă secundară: “Arhitecţi acţionând prin solidaritate, dincolo de dezastre, către dezvoltare durabilă”. Notând generozitatea vizionară a tematicii, pentru pavilionul românesc s-a propus tema 2050: DECALOGUE FOR A RESPONSIVE AND RESPONSIBLE ARCHITECTURE (Decalogul unei arhitecturi receptive şi responsabile – 2050). Concurenţilor li s – au cerut enunţarea şi ilustrarea originală a zece comandamente, care să-i orienteze pe arhitecţi în exercitarea profesiei şi care să răspundă adecvat şi creativ comenzii private sau publice în viitor.

Premiul I, în valoare de 14.000 de lei, a fost câştigat de Proiectul nr. 30, cu conceptul „Keep the message, pass the frame on to a child” - autor principal: AS DESIGN 95 SRL, Bucureşti – arh. Bogdan Pop (curator), arh. Astrid Rottman, arh. Marius Urzică – LEED AP, arh. int. Lidia Stoica, stud. arh. Cassandra Pop.

Concurenţii au avut libertatea de a oferi subiecte colaterale temei fixate, inclusiv legate de tema secundară, propusă de organizatori după dezastrul din 11 martie din Japonia. Aceasta reprezintă şi pentru arhitecţii români o provocare, în condiţiile ameninţărilor seismice, climaterice, hidrologice sau de epuizare a resurselor. Promotorul concursului a intenţionat ca decalogul să fie un crez vizionar al arhitectului din România faţă de societatea viitorului, exprimând şansele unei rescrieri a profesiei de arhitect.

Bugetul amenajării pavilionului a fost de 100.000 de lei. Juriul concursului organizat de Ordinul Arhitecţilor din România a fost prezidat de prof. dr. Arh. Ana Maria Zahariade, ceilalţi membri fiind arh. Rudolf Gräf din Timişoara, vicepreşedinte al O.A.R., arh. Dan Marin, profesor la UAUIM din Bucureşti, Ciprian Mihali, filosof şi profesor la UBB din Cluj-Napoca, Oana Tănase, critic de artă la MNAC în Bucureşti, şi arh. Ina Stoian (membru supleant).

Ordinul Arhitecţilor din România este organizaţie profesională înfiinţată potrivit prevederilor Legii nr. 184/2001 privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect, cu modificările şi completările ulterioare. Prin activitatea membrilor săi, O.A.R. are nobila misiune de a convinge pe orice beneficiar al serviciilor de arhitectură că acestea reprezintă un act de cultură de interes public, cu implicaţii urbanistice, economice, sociale şi ecologice. Detalii despre Organizaţie: www.oar.org.ro, www.distrugeri.ro., www.oar-proiecteculturale.ro, http://60-project.blogspot.com.

Cuvinte cheie:  arhitecti  congres  international