500 de arhitecţi din 11 ţări discută la Bucureşti despre viitorul construit

Bucureşti - 18 noiembrie 2011 - Arhitecţi din Europa şi Asia, câştigători ai World Architecture Festival Barcelona, Mies van der Rohe Award sau RIBA International Award, autori ai unor clădiri celebre, vin pentru prima oară în România, la RIFF 2011, pentru a discuta despre viitorul arhitecturii şi al spaţiului construit.

Nume reprezentantive ale arhitecturii europene contemporane şi liderii comunităţii arhitecţilor din România participă pe 21 şi 22 noiembrie la Conferinţa de Arhitectură RIFF 2011, organizată la JW Marriott Grand Hotel Bucureşti.

Conferinţa reuneşte 500 de arhitecţi din toate regiunile ţării şi invitaţi din Germania, Belgia, Olanda, Rusia, Danemarca, Suedia, Bulgaria, Elveţia, Austria, Ungaria şi România. Vor conferenţia 50 de speakeri, printre care arhitecţi laureaţi ai unor prestigioase concursuri internaţionale de arhitectură, câştigători ai World Architecture Festival Barcelona, Mies van der Rohe Award sau RIBA International Award.

Evenimentul cuprinde două sesiuni comune de dezbateri profesionale despre estetica clădirilor şi arhitectura viitorului, trei secţiuni specializate pe domeniile „Acoperişuri”, „Faţade”, şi „Pardoseli”, şi o expoziţie tematică în cadrul căreia sunt prezentate soluţii în domeniul arhitecturii.

Invitaţi aflaţi pentru prima oară în România şi proiecte originale, la sesiunile RIFF:

Arhitectul Ulrik RAYSSE, asociat şi Partener în cadrul Henning Larsen Architects, unul dintre cele mai bune birouri de arhitectură din Europa, susţine prezentarea cu titlul „De la idee la realitate”. Invitatul RIFF a obţinut 7 premii intâi la concursurile internaţionale de arhitectură, printre proiectele sale numărându-se “Calabar International Conference Center”, Nigeria; “The Technical University of Lausanne”, Elvetia; “National Concert Hall”, Dublin; “Spiegel HQ”, Hamburg sau “MediaCorp” Singapore.

Arhitectul polonez Maciej LAPKOWSKI va pune în lumină accentele neobişnuite ale arhitecturii prin prezentarea conceptului "Krzywy Domek (Crooked House)". Clădirea ocupă prima poziţie în topurile celor mai originale şi inedite construcţii din lume, arhitectura sa fiind inspirată de benzile desenate ale ilustratorului Jan Marcin Szancer.

Arhitectul suedez Hans MURMAN, prezintă proiectul “Restaurant Tusen, Ramundberget” premiat în 2009 la Festivalul Internaţional de Arhitectură de la Barcelona. A mai realizat “Sami Parliament Building” şi “Boston Consulting Group”.

Arhitectul german Werner SOBEK, invitat special RIFF, aflat pentru prima oară în România, va susţine conferinţa “Tomorrow`s Architecture”. Werner SOBEK a primit peste 45 de premii la concursuri internaţionale de arhitectură şi a creat clădiri celebre precum “Mercedes-Benz Museum”, “European Investment Bank”, “Sony Center”, “Lufthansa Aviation Center”, “Burda Media Park” sau “Bangkok Airport”. Are birouri în Stuttgart, Cairo, Dubai, Frankfurt, Istanbul, Moscova, New York şi Sao Paulo. Este profesor Mies van der Rohe la Illinois Institute of Technology din Chicago şi Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice din Dresden.

Arhitectul danez Jan AMMUNDSEN, Partener şi Directorul Departamentului Design în cadrul 3XN, unul dintre cele mai cunoscute birouri de arhitectură din lume, va vorbi despre „Energia spaţiului de construit”. 3XN a obţinut de 3 ori premiul “RIBA European Award”, oferit de Royal Institute of British Architects, iar în 2009 a obţinut şi “RIBA International Award”. Este autorul proiectelor “Bella Sky”, “Museum of Liverpool” şi “Mddelfart Savings Bank”, clădiri premiate în ultimii 2 ani în întreaga lume.

Arhitectul rus Vladimir LABUTIN, autor al proiectului “Hermitage Plaza”, “Best Building” în Rusia în 2007, va susţine prezentarea cu titlul „Fată-n faţă cu oraşul şi cu istoria”. Cu “Hermitage Plaza” Labutin a mai câştigat: “National Grand Prize – The Best Realization with Glass Application”, “Union of Glass Enterprises Awards”, "High Quality Architecture Award” si “Moscow Architectural Festival Awards”.

Dezbaterile din cadrul celor trei secţiuni specializate ale Conferinţei de Arhitectură RIFF vor avea loc pe 21 noiembrie. Din program:

Arhitectul olandez Michel TOMBAL, laureat al “Dutch Design Awards 2010” cu proiectul „Huis Bierings, Private house”, invitat al Secţiunii “Acoperişuri”, susţine prezentarea cu titlul „Labirintul experienţelor”.

Arhitectul Oana BOGDAN prezintă „Acoperişuri pentru 12 miliarde de oameni” iar partenerul ei din cadrul biroului BOGDAN & VAN BROECK ARCHITECTS din Belgia, Leo VAN BROECK, va vorbi despre „Faţada ca interfaţă”. Cei doi arhitecţi au fost nominalizaţi la Mies van der Rohe Award 2011 şi la Benelux Trofee Thermisch Verzinken 2011, iar în 2010 au câstigat premiul întâi la Bienala de Arhitectură Bucureşti.

Arhitectul danez JAN AMMUNDSEN, invitat al secţiunii „Faţade”, vorbeşte despre „Potenţialul spaţiului de construit” iar arhitecţii Rovana Karina MOGA GHEORGHE şi Juan Carlos NEGRETTI BRICENO, câştigătorii ANUALEI de Arhitectură Bucureşti 2011, susţin prezentarea „Faţada – integrare prin diferenţiere”.

Invitatul secţiunii „Pardoseli” este arhitectul austriac Gunter KATHERL, partener în cadrul biroului „Caramel Architekten”. În cadrul acestei secţiuni arhitectul Alexandru BELDIMAN, prezintă proiectul „Avincis”, o cramă inaugurată anul acesta la Drăgăşani, iar despre „Antiteza” în arhitectură vorbesc Alex ADAM şi Roger POP, de la A. A. STUDIO, care au obţinut în ultimii ani de 3 ori premiul Anualei de Arhitectură Bucureşti pentru design interior.

Lista completă a speakerilor Conferinţei de Arhitectură RIFF şi programul integral pot fi consultate pe site-ul oficial al evenimentului www.ieriff.ro.

RIFF face parte din seria conferinţelor naţionale cu participare internaţională organizate de ABplus Events şi Ordinul Arhitecţilor din România, alături de GIS şi INGLASS. Ne găsiţi şi pe pagina de Facebook Conferinţele Naţionale de Arhitectură.

Partener Oficial: SAINT - GOBAIN

Parteneri: Saint – Gobain GLASS, Saint Gobain RIGIPS, Saint – Gobain ISOVER, ADEPLAST, VEKA, BASF, SIKA, GUARDIAN, KRONOSPAN, RINOL

Sponsor Secţiunea „Faţade”: ROCKWOOL

Sponsor Secţiunea „Acoperişuri”: BEL PROFILE