Vass Marioara contesta decizia A.N.I. cu privire la incalcarea regimului juridic privind conflictul de interese

08 februarie 2012, 02.18 - Politic   Justiţie

Bucureşti - 08 februarie 2012 - Vass Marioara, Consilier local in cadrul Consiliului Local al Comunei Bobota, anunta ca va contesta raportul de evaluare a Autoritatii Nationale de Integritate referitor la incalcarea regimului juridic privind conflictul de interese.

In dimineata zilei de 8 Februarie 2012, Autoritatea Nationala de Integritate a publicat pe site-ul institutiei un comunicat prin care anunta incalcarea regimului juridic privind conflictul de interese de catre Vass Marioara. Acest comunicat a fost publicat fara ca raportul de evaluare al A.N.I. sa fi fost adus la cunostinta doamnei Vass Marioara sau a reprezentatului legal al acesteia, desi s-au facut solicitari in acest sens chiar cu cateva ore inainte de afisarea comunicatului pe site-ul institutiei. Astfel, potrivit informatiilor furnizate telefonic de reprezentantii A.N.I., in dupa-amiaza zilei de 7 februarie 2012, nu se luase inca o decizie cu privire la acest dosar.

A.N.I. a demarat procedura de evaluare datorita faptului ca in anul 2010 s-au incheiat doua contracte in valoare de 21.180 LEI, intre S.C. MAVAS M&G S.R.L. (societate in cadrul careia Vass Marioara detine calitatile de administrator si asociat) si doua unitati de invatamant prescolar, finantarea acestor contracte fiind asigurata, potrivit comunicatului A.N.I., din bugetul initial al Comunei Bobota pe anul 2010, acesta fiind suplimentat ulterior.

Vass Marioara va contesta aceasta decizie deoarece nu exista niciun element de incalcare a legislatiei privind conflictul de interese. Astfel, pentru a fi in prezenta unui conflict de interese, Vass Marioara trebuia sa aiba un interes personal de natura patrimoniala in momentul adoptarii hotararilor consiliului local la a caror adoptare a participat.

Or, prin bugetul anual adoptat in luna februarie 2010 nu s-au aprobat fonduri pentru reabilitarea celor doua unitati de invatamant in cauza - Gradinita cu program normal Bobota si Gradinita Dersida -, sau pentru orice alta activitate care poate prezenta interes pentru Vass Marioara sau firma acesteia. Sumele alocate prin bugetul anual celor doua unitati de invatamant vizau cheltuieli curente, precum salarii sau consumabile. Cert este ca la data la care Vass Marioara a votat aprobarea hotararii, nu exista nici macar prefigurarea evenimentului viitor care a facut obiectul raportului A.N.I.,respectiv procedurile de achizitie a serviciilor de confectionare si montare de geamuri, usi interioare si exterioare din termopan la cele doua unitati de invatamant, proceduri organizate in luna septembrie 2010.

Cea de-a doua hotarare de consiliu local la care se face referire in comunicatul A.N.I., prin care a fost suplimentat bugetul local, a fost adoptata in luna noiembrie 2010, adica la mai mult de o luna dupa executia lucrarilor si plata pretului acestora. Prin urmare, sumele respective nu au fost folosite in niciun fel in legatura cu lucrarile executate de S.C. MAVAS M&G S.R.L.

Concluzia A.N.I. cu privire la asa-zisul conflict de interese este cu atat mai surprinzatoare cu cat cele doua contracte in valoare de 21.180 lei nu au adus niciun profit firmei S.C. MAVAS M&G S.R.L., contractul fiind derulat din dorinta de a ajuta comunitatea locala din care face parte si Vass Marioara. Acest lucru s-a retinut de altfel si in cadrul rapoartelor procedurilor.

Nu in ultimul rand, din punct de vedere procedural, se impune sa subliniem faptul ca S.C. MAVAS M&G S.R.L. a fost invitata de catre unitatile de invatamant sa participe la cele doua proceduri de achizitie, criteriul de atribuire a contractelor de achizitie fiind pretul cel mai scazut. Mai mult, cele doua contracte de achizitie au fost supuse controlului instantelor judecatoresti, contestatiile formulate impotriva procedurilor fiind respinse ca nefondate, prin hotarari definitive si irevocabile.

Pe cale de consecinta, Vass Marioara va contesta raportul de evaluare A.N.I. in termenul legal de 15 zile de la comunicarea acestuia.

Cuvinte cheie:  Vass Marioara  A.N.I.  contestaţie