Comunicat de presa transmis de Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital

24 septembrie 2013, 11.12 - Afaceri   Justiţie

Bucuresti - 24 septembrie 2013 - Organizația Profesioniștilor Pieței de Capital consideră că săvârșirea unor infracțiuni legate de instrumente financiare admise la tranzacționare pe piața de capital din România nu trebuie să aducă atingere încrederii investitorilor în această piață.

Dosarul furtului de acțiuni prezentat recent de mass media, aflat pe rolul Tribunalului Sibiu, reprezintă un caz punctual, care nu este caracteristic pieței de capital din România. Infracțiuni similare pot fi săvârșite cu orice bunuri, fiind considerabil mai numeroase situațiile în care, cu acte false, au fost înstrăinate imobile aparținând altor persoane, deși formalitățile legale pentru identificarea persoanelor care încheie un contract de vânzare-cumpărare de bunuri imobile sunt mai ample decât cele obligatorii în cazul înstrăinării acțiunilor.

Pe tot parcursul evoluţiei, pe piaţa de capital au mai avut loc evenimente neplăcute sau scandaluri legate de activităţi ilicite, dar trebuie înţeles faptul că acest gen de momente sunt punctuale şi nu reprezintă practici uzuale ale pieţei şi au fost întâlnite în mai multe ţări.

În același timp, consideram că este obligatorie o îmbunătățire a reglementărilor din domeniul pieței de capital în vederea creșterii gradului de profesionalism a persoanelor implicate. Pe de altă parte, avem nevoie de mecanisme legale eficiente care să asigure identificarea corectă a investitorilor, mai ales în contextul în care tot mai multe contracte se încheie la distanță, fără ca agentul și investitorul să intre în contact.

Apreciem că reglementările incidente pe piața de capital și modul lor de aplicare trebuie să vizeze cu precădere siguranța investiției şi protecția investitorilor, intervenția promptă și eficientă a autorităților statului fiind o necesitate indiscutabilă.

Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital

Preşedinte