25 mai – Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi. De ce dispar copiii români de acasă

23 mai 2014, 01.58 - Social   Evenimente

Bucureşti - 23 mai 2014 -

Salvaţi Copiii România atrage atenția asupra numărului tot mai mare de dispariții voluntare în rândul copiilor și organizează, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), activităţi de informare şi sensibilizare a elevilor, părinţilor, profesorilor şi opiniei publice, marcând astfel în România Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi.

În ultimul an (mai 2013 – mai 2014), în țara noastră au fost raportate 3.257 de dispariții de copii, iar statisticile oficiale arată că, în peste 90% din cazuri, este vorba de plecări voluntare. Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, numai de la începutul acestui an a fost solicitată urmărirea la nivel naţional a 1.205 copii. Majoritatea au fost găsiți, iar, în momentul de față, în evidențele Poliției există 338 de minori, dintre care 61 cu vârste mai mici de 10 ani.Potrivit reprezentanților IGPR, 74 dintre copiii căutați nu se află la prima dispariţie, unii dintre aceştia având la activ mai multe plecări voluntare. Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sunt nesupravegherea de către părinţi, lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate, lipsa comunicării cu părinţii, lipsa de educație, abandonul școlar și influenţa anturajului negativ.„Pe cât este de dificil să arăți cu degetul spre cineva într-o situație atât de delicată, trebuie să admitem că, în general, părinții sunt cei care se fac vinovați de dispariția copiilor. Prin urmare, este mai puțin o chestiune care depinde de eficiența instituțiilor statului, cât de cazuri individuale, în care nu se poate interveni decât prin acțiuni de conștientizare și de sprijin”, spune Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Salvați Copiii România. În acest sens, organizaţia realizează regulat întâlniri cu consilierii şcolari pentru identificarea copiilor şi a familiilor aflate în situaţii de risc şi acordarea ajutorului necesar prin includerea lor în cadrul programelor de consiliere, suport educaţional, activităţi de timp liber, prin Centrele de Consiliere pentru Părinţi, Centrele Educaţionale şi centrele Creştem Împreună (pentru copii ai căror părinţi muncesc în străinătate).

Astăzi, Salvaţi Copiii România, în calitate de membru al Federaţiei Europene pentru Copiii Dispăruţi și Exploataţi Sexual - Missing Children Europe, a organizat workshop-ul „Identificarea copiilor în risc de dispariţii voluntare şi exploatare - Cum putem preveni şi interveni asupra consecinţelor acestui fenomen”. Printre participanți s-au numărat reprezentanţi ai autorităţilor active în domeniul protecţiei drepturilor copilului, respectiv psihologi şi asistenţi sociali din cadrul Direcţiilor pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi consilieri şcolari. Ca în fiecare an, campaniile de informare se desfăşoară la nivel naţional, în Timişoara, Iaşi, Suceava, Târgu Mureş, Dolj, Braşov, Neamţ, Vaslui, Hunedoara, Caraş Severin, în şcoli şi licee, și constă în workshop-uri cu copii, părinți și profesori, campanii stradale, campanii interactive de informare prin teatru forum, cu scopul de a conștientiza copiii asupra riscurilor asociate disparițiilor voluntare, de a facilita identificarea timpurie a dificultăților cu care copiii se confruntă și a asigura intervenția în cadrul unui parteneriat solid între părinți, profesori, consilieri școlari, psihologi și poliție.

Notă pentru editori:

Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.

În calitatea sa de organizaţie-umbrelă, Missing Children Europe reprezintă 30 de organizaţii neguvernamentale din 25 ţări membre europene. Fiecare dintre aceste organizaţii activează în domeniul prevenirii şi ajutorării victimelor în caz de dispariţie şi/ sau exploatare sexuală.

În România, Centrele de Consiliere pentru Părinţi, Centrele Educaţionale şi centrele Creştem Împreună (pentru copii ai căror părinţi muncesc în străinătate) funcţionează la nivel naţional şi furnizează servicii de evaluare, consiliere psihologică şi parenting pentru copii şi părinţi, suport educaţional pentru copii, activităţi de socializare și timp liber pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, cât şi suport psihologic şi educaţional pentru rudele în grija cărora au rămas aceşti copii.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile - copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 24 de ani de activitate, peste un milion de copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de organizaţie.

Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi:
Andreea Biji
Coordonator Proiect Salvaţi Copiii