Peste 200 de animale, câini și pisici, și-au găsit familii iubitoare, în urma proiectelor implementate de echipa Protecția Animalelor CJ Ilfov, în ultimele 5 luni

21 decembrie 2021, 11.02 - Afaceri   Social   Mediu

Ilfov - 21 decembrie 2021 -

Consiliul Județean Ilfov prezintă rezultatele campaniilor derulate pentru soluționarea problemei animalelor fără stăpân, în ultimele cinci luni, prin Biroul Protecția Animalelor. Prin lansarea platformei www.ilfovadopta.ro, proiectele ”Umple g️lul din viața ta”, „Caravana Responsabilității”, „Mai multă responsabilitate, mai puțină suferință”, „Livrăm Bucurie” și „Citește în ochii lor!” instituția a ajuns la inimile cetățenilor și a început să scrie istorie în ceea ce privește problema animalelor fără stăpân.

Hubert Thuma, Președintele Consiliului Județean Ilfov a declarat: “De aproximativ 30 de ani, animalele fără stăpân au fost, în România, subiect de dezbateri, mese rotunde, proiecte de acte normative, discursuri emoționante, gesturi inimoase ale iubitorilor de necuvântătoare. Mult prea puține acțiuni concrete, cu rezultate palpabile s-au coagulat în sânul societății civile pentru a soluționa problema. Ne-am gândit că este cazul să intervenim și să schimbăm ceva. Nu plouă cu câini pe străzi. Problema pleacă din curțile noastre. Dacă sterilizăm masiv și alegem să adoptăm, rezolvăm problema câinilor părăsiți.”

În ultimele cinci luni, iubirea necondiționată pentru animale a angajaților Consiliului Județean Ilfov a făcut “minuni”, perfect explicabile prin efortul, dăruirea și munca neîntreruptă din spatele unui mare succes: aproape 200 de câini și peste 20 de pisici și-au găsit familii iubitoare.

“Tot timpul spun că am un job de vis. Să fii mereu în preajma animalelor care îți oferă dragostea lor și nu cer nimic în schimb este într-adevăr de vis. Prin proiectele dezvoltate de Consiliul Județean Ilfov, prin Biroul Protecția Animalelor, am demonstrat că și funcționarii au suflet și împreună am schimbat viața a sute de animale. Sperăm ca exemplul nostru să fie urmat și de alte consilii județene din țară.” a explicat Hilde Tudora, șef Birou Protecția Animalelor, Consiliul Județean Ilfov.

Despre campaniile derulate de Protecția Animalelor CJ Ilfov

„Adoptă un câine, schimbă o viață!” a fost primul proiect al CJ Ilfov în parteneriat cu ADIZMB. Acesta a urmărit și a realizat lansarea platformei de adopții: www.ilfovadopta.ro, unde se regăsesc informații despre toți câinii din adăposturile din Ilfov care sunt disponibili pentru adopție. La secțiunea ADOPTĂ, sub fiecare fotografie a „orfanilor”, sunt prezentate câteva detalii esențiale: sex, vârstă și comportament. În consecință, oamenii sensibilizați de suferința, dar și de drăgălășenia animalelor fără stăpân, au ales, gratuit, simplu și rapid, să își facă un prieten pe viață. Iar procesul continuă.

A urmat campania „Umple golul din viața ta”, rezultat al parteneriatului încheiat de Consiliul Județean Ilfov cu Liga Profesionistă de Fotbal, prin care câinii din adăposturile publice sunt prezentați la meciurile oficiale din Liga I. Jucătorii de fotbal intră în teren însoțiți de jucători, înainte de startul partidelor. Programul s-a extins și pentru meciurile care se desfășoară în sală, în baza unui protocol de colaborare cu Clubul Sportiv Rapid. Campania a câștigat admiratori și susținători în întreaga lume: The Guardian, La Vanguardia, La Stampa, ESPN, Reuters, BBC au relatat cu entuziasm despre proiect, iar țări precum Rusia, Turcia, Bulgaria, Grecia și Italia au și preluat acest proiect.

Sub deviza „Mai multă responsabilitate, mai puțină suferință”, Consiliul Județean Ilfov a demarat al treilea program dedicat animalelor părăsite: a achiziționat și a instalat un sistem de camere de supraveghere în două dintre localitățile în care sunt, de regulă, abandonate animale: Domnești și Tunari. Astfel, este descurajată tendința cetățenilor de a “scăpa” de ființele nedorite.

Campania „Caravana Responsabilității”, desfășurată în luna septembrie, a avut un alt obiectiv și o altă adresabilitate: informarea posesorilor de animale despre obligațiile legale asumate odată cu adopția și despre beneficiile microcipării și sterilizării celor “înfiați”. Proiectul s-a desfășurat în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), și structurile de protecție a animalelor din cadrul Poliției Române și a fost dus la bun sfârșit prin implicarea totală a angajaților a trei structuri.

Creativitatea și determinarea iubitorilor de animale din Consiliul Județean Ilfov nu s-au epuizat. Cele mai recente două proiecte ale echipei Protecția Animalelor, concretizate prin tot atâtea parteneriate ferme și generoase, sunt „Livrăm Bucurie” și „Citește în ochii lor!”. În cadrul celui dintâi, compania FAN Courier distribuie, prin curieri, gratuit, autocolante cu mesaje de încurajare a adopției animalelor. Prin cel de-al doilea, Librăriile Cărturești s-au oferit să le dăruiască celor ce le cumpără cărțile semne de carte pe care se regăsesc fotografii cu câini disponibili pentru adopție.

Cu peste 4 milioane de câini abandonați, România ocupă locul doi în Europa și 10 în lume într-un clasament referitor la câinii fără stăpân.

Cuvinte cheie:  Protecția Animalelor CJ Ilfov  caini  pisici  Hilde Tudora  Caravana Responsabilității