În ciuda condițiilor economice dificile, românii continuă să fie generoși: peste 4,3 milioane lei donați prin Galantom.ro în 2022

14 martie 2023, 01.36 - Afaceri   Social   Tehnologie

București - 14 martie 2023 -

Pe platforma de fundraising Galantom s-au strâns donații de peste 4,3 milioane de lei în 2022 și peste 25 de milioane de lei de la lansarea ei în 2013;

În total, în 2022 au fost sprijinite prin donații 472 de proiecte implementate de 230 de organizații non-profit, menite să vină în sprijinul comunității;

Au fost făcute 29.977 de donații, cele mai multe fiind direcționate către proiecte din domeniul sănătății;

Cea mai mare donație făcută pe platformă a fost de 33.000 de lei.

Galantom.ro, platforma de fundraising peer-to-peer inițiată de Asociația OneKind și Asociația People for Sport, anunță principalele rezultate obținute în 2022.

În 2022, pe Galantom.ro s-au strâns 4.360.718 lei, în creștere cu 4% față de anul precedent, din 29.977 de donații făcute către cauzele sociale existente pe platformă.

Tot anul trecut, pe Galantom.ro au fost sprijinite cu donații 472 de proiecte implementate de către 230 de organizații non-profit, menite să vină în sprijinul comunității. De asemenea, au fost create 2.819 pagini de fundraising, iar cea mai mare donație făcută pe platformă a fost de 33.000 de lei.

Conform datelor disponibile pe platformă, se remarcă un top care se menține în ultimii ani privind cele mai susținute domenii, respectiv proiectele care sprijină sănătatea, educația, drepturile omului și cele dedicate incluziunii sociale. Domeniul sănătății a primit 28% din totalul de 29.977 de donații realizate pe platformă în 2022, domeniul educației a primit 22% dintre donații, iar cel al drepturilor omului și incluziunii sociale 18% dintre donațiile realizate.

Totodată, a continuat să crească și susținerea pentru proiectele ce au ca scop ajutorul umanitar, crescând cu 50% numărul de donații și cu 116% valoarea donațiilor.

Cel mai popular instrument de fundraising de pe Galantom.ro a rămas dăruirea zilei de naștere, cu 41% din valoarea totală a donațiilor, în timp ce participarea la evenimente sportive în numele unei cauze s-a situat pe locul doi, cu 23% din valoarea totală a donațiilor. Alte instrumente folosite de fundraiseri au fost Dar Galantom și Moș Crăciun Galantom, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Dăruiește Ziua Ta - a finalizat anul 2022 cu un număr total de 11.974 donații, în valoare de 1.800.797 lei și 1.304 de zile dăruite pe platformă;

Evenimente sportive - un număr total de 7791 de donații, în valoare de 1.004.822 lei, pe 1.158 de pagini de fundraising create;

30 day Fundraising Challenge - a obținut 2.460 de donații, în valoare de 451.343 de lei;

După un an cu multe provocări, 2021, când donațiile de pe platformă au înregistrat o scădere considerabilă, ne bucurăm că în 2022 am fost din nou pe creștere, chiar dacă vorbim de o creștere ușoară, de 4%. Acest lucru ne motivează pe mai departe, mai ales că anul acesta se împlinesc 10 ani de la nașterea proiectului Galantom, care a ajutat zeci de mii de oameni până în acest moment.

Totodată, anul 2023 este pentru noi de două ori mai important, întrucât lucrăm la lansarea a două instrumente de donații online ce vor contribui la digitalizarea strângerii de fonduri pentru organizațiile non-profit din România. Este vorba despre două soluții care ajută organizațiile să primească donații cu cardul: una prin plata online în site-ul organizației, iar cealaltă prin POS,” a declarat Andrei Chirtoc, cofondator al Asociației OneKind și Project Manager Galantom.ro.

Printre organizațiile care au atras cele mai mari sume de bani pe Galantom.ro în 2022 se numără Hope and Homes for Children Romania, Asociația Magic și HOSPICE Casa Speranței.

Campionul mondial la înot, David Popovici, a fost cel care a reușit să strângă cea mai mare sumă anul trecut prin Galantom, 218.455 de lei din aproape 3000 de donații, în numele Hope and Homes for Children. David și-a dăruit casca și ochelarii de înot prin tragere la sorți unui donator, demonstrând astfel că nu este campion doar la înot, ci și la fapte bune, implicându-se pentru ca Florentina Filipovici, vicecampioană mondială la canotaj și cei trei copii ai ei să își poată construi o casă.

Un alt suflet mare ce merită recunoștință este Liana Alexandru, care și-a dăruit încă o dată ziua de naștere prin Galantom, strângând 15.778 de lei pentru Asociația Eu, Tu și Ei, cu scopul de a face o bibliotecă copiilor dintr-un sat izolat din Vrancea, care nu au avut cărți niciodată.

Actorul Marius Manole a organizat în 2022 două campanii de strângeri de fonduri, prin Dăruiește Ziua Ta și Moș Crăciun Galantom. Acestea au însumat 15.693 de lei, care au mers către Asociația One Rescue și Salvați Copiii Iași.

Soprana Irina Baianț a inspirat comunitatea oamenilor generoși printr-un gest minunat în preajma sărbătorilor de iarnă, dăruind interpretarea cântecului Colind de Crăciun pentru îngrijirea copiilor din categorii vulnerabile de la CASA MARIA, pentru care a strâns 4.682 de lei.

La nivel demografic, rezultatele din 2022 sunt similare celor din 2021, din care am observat că femeile donează mai frecvent decât bărbații, cu un procent de 63% vs 37% din numărul total de donații. Din categoria de vârstă 35 - 44 ani fac parte cei mai mulți donatori, 29%, în timp ce categoriile de vârstă 25 - 34 ani și 45 - 54 ani se află aproape la egalitate, cu o pondere de 24% respectiv 25% dintre donatori.

Despre Galantom - Platforma Galantom a fost dezvoltată de Asociația OneKind și Asociația People for Sport pentru ca oamenii de bine din România să poată susține cu ușurință cauzele sociale în care cred. Lansat în 2013, proiectul Galantom reprezintă una dintre dovezile palpabile că românii sunt din ce în ce mai implicați social și din ce în ce mai interesați de rezolvarea problemelor din comunităţile lor. De la înființare și până în prezent, platforma a strâns peste 25 de milioane de lei, 190.000 de donații, peste 17.500 de pagini de fundraising și 478 de ONG-uri care au beneficiat de sprijinul oamenilor de bine.

Cuvinte cheie:  Galantom  fundraising  Asociația OneKind  Andrei Chirtoc