PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA: „CREAȚIUNEA” DE F. J. HAYDN CÂNTATĂ PENTRU PRIMA DATĂ INTEGRAL ÎN LIMBA ROMÂNĂ

15 mai 2023, 04.06 - Afaceri   Social   Evenimente

București - 15 mai 2023 -

O experiență multidisciplinară a Oratoriului

•    Creațiunea de F. J. Haydn, cântată pentru prima dată integral în limba română;

•    O experiență multidisciplinară a Oratoriului cu interpreți de marcă;

•    Proiectul Oratorium aduce evenimente culturale de înaltă ținută în trei orașe din România: Târgu Mureș, Cluj-Napoca și Timișoara, în perioada 26-28 Mai 2023.

Fundația Jubilate anunță cu bucurie prezentarea celebrului oratoriu  „Creațiunea” de F. J. Haydn, o capodoperă muzicală a secolului al XVIII-lea. Oratoriul va fi cântat pentru prima dată integral în limba română, reprezentând o experiență unică și inovatoare pentru publicul larg.

Proiectul Oratorium este un proiect cultural de înaltă ținută, care propune publicului larg o serie complexă de evenimente culturale. În cadrul proiectului, artiști plastici, muzicieni și vorbitori de marcă își dau concursul pentru a oferi experiențe culturale unice și inovatoare publicului larg. „Oratorium este un eveniment multidisciplinar care îmbină armonios muzica clasică cu elemente vizuale şi intelectuale, oferind astfel o experiență unică și inovatoare a ideilor găsite în „Creațiunea” de Haydn, care la rândul ei a avut un impact cultural major la nivel mondial.” afirmă Kenneth Tucker, Director Proiect Oratorium.

„Creațiunea” va fi interpretată de Georgiana Simonov (soprană), Daniel Zah (tenor), Lucian Onița (bas), Corul Oratorium, format din peste 120 de cântăreți din întreaga țară, și Orchestra New Hope. Dirijorul concertelor va fi András Vass, dirijor permanent la Pannon Filharmonikusok și dirijor de pregătire al Budapest Festival Orchestra. Maestrul de cor va fi Kenneth Tucker, pianist și dirijor american stabilit în România de peste 30 ani. De asemenea, 14 artiști plastici ai grupului Atelier Plus, vor participa atât prin lucrările lor de pictură şi sculptură pe tema Creațiunii, cât şi prin prezența entuziastă pentru a dialoga cu publicul.

Orchestra New Hope, creată în 2018 la inițiativa violoncelistului Octavian Lup, a devenit un ansamblu sonor în peisajul muzical atât prin calitatea membrilor săi, cât mai ales prin natura proiectelor desfășurate. „Pasiunea pentru muzică și iubirea pentru semeni este forța care definește personalitatea fiecărui muzician al orchestrei New Hope. Tinerii ce alcătuiesc orchestra sunt membri în cele mai importante filarmonici din țară și au un singur țel: prin actul interpretativ să pătrundă în conștiința sufletului uman, lăsând acolo speranța.” afirmă Octavian Lup, coordonatorul proiectului New Hope. În anul 2022, Orchestra New Hope a avut onoarea sa fie invitată să susțină Concertul Regal, în prezența Majestății Sale Margareta a României, la Ateneul Roman din București. În aceeași locație, a concertat în Festivalul Vară Magică, Gala Constantin Brâncoveanu și Concertul pentru Pace, dedicat refugiaților ucraineni. Pe lângă aceste concerte notabile, Orchestra New Hope a organizat în timpul pandemiei 8 concerte în spitalele din România, alături de Paula Seling și Alexandru Tomescu.

Atelier Plus este un grup de artiști din diverse domenii de creație, care vor fi prezenți la proiectul cultural

„Oratorium", pentru a-și expune lucrările plastice de excepție. Lucrările de artă ale Atelier Plus vor fi integrate perfect în experiența multidisciplinară a oratoriului, creând astfel o atmosferă unică și impresionantă pentru spectatorii din toate cele trei orașe. În cadrul proiectului vor fi expuse lucrări semnate de Adi Hunyadi, Andrada Lolu, Adrian Iliescu, Adriana Sakurai, Amalia Biriș, Bogdan Vaida, Cristina Marian, Eunice Gall, Hajdu Katalin Julia, Iurie Cojocaru, Liviu Mocan, Petru Leahu, Radu Feldiorean și Valentin Dodica. Numeroase opere ale acestora au fost expuse de-a lungul timpului la Geneva, Los Angeles, Biblioteca din Alexandria, Auckland, New York, Bonn, Cambridge și desigur București sau Cluj-Napoca.

Concertele Proiectului Oratorium vor avea loc pe parcursul a trei zile, în perioada 26-28 Mai 2023, în trei orașe din România: Târgu Mureș, Cluj-Napoca și Timișoara. Palatul Culturii din Târgu Mureș, Biserica Reformată Centrală din Cluj-Napoca și Biserica Catolică Millenium din Timișoara au fost alese pentru a găzdui aceste evenimente culturale de excepție.

Fundația Jubilate, organizatorul evenimentului, este o instituție dedicată promovării artei și culturii, în spiritul credinței, în România. Unul dintre scopurile fundației este acela de a oferi publicului larg o gamă largă de evenimente culturale de înaltă calitate, care să îmbine tradiția cu inovația și să ofere o experiență de neuitat pentru toți cei pasionați de artă și cultură. Proiectul Oratorium vizează integrarea în experiența românilor a capodoperelor vocal-simfonice din patrimoniul credinței creștine. De aceea, proiectul pune un accent deosebit, nu doar pe valoarea muzicii din aceste lucrări, ci şi pe puterea textului literar al acestora.

Biletele pentru „Oratorium” au fost puse în vânzare în rețeaua Eventim: www.eventim.ro

Cuvinte cheie:  F. J. HAYDN  Fundația Jubilate Kenneth Tucker