Interzicerea ilegala in Franța a cultivării plantelor modificate genetic, conform Curții Europene de Justiție

12 septembrie 2011, 01.13 - Afaceri   Justiţie   Agricultură

Bruxelles - 12 septembrie 2011 - In data de 8 septembrie a.c., Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a decis ca fiind ilegală interzicerea cultivării plantelor modificate genetic (MG) din Franţa. Ca răspuns, EuropaBio vede decizia Curţii ca pe un pas spre alegere în Europa. Fermierilor francezi nu ar trebui să li se mai refuze alegerea de a utiliza porumbul MG.

Conducerea CEJ a confirmat că argumentele prezentate de fermierii francezi şi de companiile de seminţe aceea că hotărârea Guvernului francez de a suspenda utilizarea porumbului MON810 de către fermierii francezi nu a urmărit reglementările procedurale aplicabile.

In plus, CEJ a indicat că măsurile de urgenţă pot fi invocate doar în cazul existenţei unei situaţii ce constituie un risc clar şi serios asupra sănătăţii umane, sănătăţii animale sau asupra mediului înconjurător, acesta nefiind cazul când guvernul francez a acţionat. In ultimii 15 ani, acest porumb MG a fost cultivat în întreaga lume şi a demonstrat beneficiile agronomice, economice şi ale mediului înconjurător. Siguranţa sa a fost consecvent confirmată.

Carel du Marchie Sarvaas, Director al Departamentului de Biotehnologii Agricole al EuropaBio, a comentat: “Astăzi CEJ a dat un verdict clar: statele membre ale UE nu pot interzice plantele MG doar pe baza miturilor şi zvonurilor. De fapt, înainte de aceasta interzicere, fermierii francezi au avut trei ani de experiență a cultivării plantelor MG. Oamenii de ştiinţă europeni au demonstrat în repetate rânduri că acesta nu prezintă nici un risc pentru sănătate sau pentru mediu ci, de fapt, are beneficii pentru sănătate, beneficii socio-economice şi de mediu. La urma urmelor, aceste plante sunt cultivate pe aproximativ 150 milioane hectare în întreaga lume de către peste 15 milioane de fermieri, iar 90% au fost fermieri cu resurse financiare limitate din ţările în curs de dezvoltare”

In 2007, asteptând reînnoirea autorizaţiei pentru porumbul MON810 sub Reglementarea EC1829/2003, guvernul francez a interzis cultivarea acestuia, invocând riscuri asupra mediului şi a sănătăţii. Consilierul Şef Juridic al CEJ, Avocatul Paolo Mengozzi, a menţionat că doar Uniunea Europeană însăşi poate institui o asemenea interzicere şi că guvernul francez nu avea autoritatea de a adopta această interzicere. Avocatul Mengozzi a mai subliniat că riscurile nu pot fi ipotetice.

Despre EuropaBio
Misiunea EuropaBio este promovarea unor biotehnologii inovative şi dinamice, bazate pe industria din Europa. EuropaBio, (Asociaţia Europeană pentru Bioindustrie), are 62 membri corporatişti şi 7 asociaţi ce îşi desfăşoară activitatea în întreaga lume, 2 bioregiuni şi 19 asociaţii naţionale de biotehnologie ce reprezintă circa 1800 de inteprinderi mici şi mijlocii.

Despre AgroBiotechRom
Este o asociaţie profesională a producătorilor şi utilizatorilor de biotehnologii agricole din România, având caracter independent, non-guvernamental, non-profit, apolitic, cu personalitate juridică, guvernată de legile interne şi internaţionale în vigoare.
www.agrobiotechrom.ro

Pentru mai multe informaţii, puteţi contacta:

Carel du Marchie Sarvaas
Director, Agricultural Biotechnology
Tel: +32 2 739 11 85
Mobil: +32 473 890 359
Email: c.dmsarvaas@europabio.org

Pentru mai multe informaţii, puteţi contacta:
Molly Hurley-Dépret
Communications Officer