Initiativa regionala pentru gaz

02 februarie 2009, 01.08 - Afaceri   Industrie

Bucureşti - 02 februarie 2009 - Piata regionala pentru energia regiunii sudice si sud-estice

Declaratie emisa de autoritatea de reglemntare a energiei pentru regiunea sudica si sud-estica privind criza de furnizare a gazelor
Actionarii “Initiativei Regionale de gas din Est si Sud-est” s-au renunit la Sofia pentru a discuta viitoare masuri menite sa resolve problemele legate de furnizarea gazelor.

Sofia, 30 ianuarie 2009 – Participanti din zona de Est si Sud-est - autoritati nationale de reglementare, operatori ai sistemelor de transmisie, comercianti, transportatori, guverne si alti membri din Austria, Bulgaria, Cehia, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Romania, Slovenia si Slovacia – au analizat impactul crizei gazului produse in ianuarie 2009, precum si concluziile determinate de aceasta in datele de 29 si 30 ianuarie la reuniunea din Sofia.

In timp ce peste 50% din furnizarile de gaz destinate Europei sunt transportate prin aceasta regiune, aproximativ 150 Bcm/an sunt furnizati catre 30 de milioane de consumatori, ceea ce inseamna o treime din piata europeana de gaz. Criza din ianuarie 2009, dublata de consecintele rapide si dramatice din tarile din sud si sud-estul Europei a subliniat foarte clar lipsa flexibilitatii retelei si mobilitatii pietei in aceasta zona apartinand pietei interne a UE.

Se va urmari stabilirea unor investitii semnificative intr-o noua infrastructura a transportului de gaz, precum si mobilizarea unor eforturi menite sa diminueze riscurile aferente unui modelului unic de furnizare, in cazul in care vom garanta siguranta furnizarii gazului pe termen lung, evitand astfel, pe viitor, intreruperi costisitoare si daunatoare pentru consumatorii din UE.

Membrii din regiunea de sud si sud-est a Initiativei Regionale pentru gaz, ERGEG, doresc sa sublinieze masurile care privesc cateva dintre segmentele pietei luate pentru diminuarea riscului viitor de intreruperi in furnizare de gaz. Aceste masuri includ armonizarea, integrarea si interconectarea retelei, diversificarea furnizarii, instrumente de flexibilitate a pietei, incluzand depozitarea si gazul natural lichefiat (GNL), precum si dezvoltarea comertului. Autoritatile de reglementare a energiei din regiunea de sud si sud-est vor analiza masurile luate, precum si reactiile pietei, si vor face propuneri specifice privind gestionarea situatiilor de urgenta intr-un mod cat mai eficient pe viitor.

Pietele functionale contribuie la cresterea sigurantei in furnizare

Piata interna europeana de gaz este considerata un domeniu crucial in garantarea sigurantei in furnizarea gazului european, si de asemenea ca o piata unica si competitiva, capabila sa atraga gazul global, sa genereze semnalele adecvate pentru investitii, sa asigure acces egal la retea tuturor investitorilor si sa furnizeze stimulente consistente operatorilor de retea dispusi sa investeasca.

In special in cazuri de criza in furnizarea de gaz, pietele functionale pot juca un rol crucial in prevenirea interventiilor comandate de govern, care ingreuneaza astfel flexibilitatea sistemului. In special in cazuri de criza in furnizarea de gaz, mecanismele de piata ar trebui sa fie operative cat mai mult timp, ca interventia guvernamentala sa fie ultima optiune.

Imbunatatirea relatiilor intre piete

• In ceea ce priveste integrarea retelei, impreuna cu propunerea Comisiei europene, relatiile dintre nord si sud din Europa rasariteana (de exemplu : relatia Polonia – Slovacia / Cehia, relatia Slovacia – Ungaria, relatia Romania – Ungaria) sunt esentiale pentru echilibrarea tranzitului istoric dinspre est la vest si pentru asigurarea flexibilitatii si securitatii intre piete.
• Utilizarea optima a retelelor existente, de exemplu : contracurent, precum si o legatura intre zona mediteraneana si Europa centrala si de Est vor contribui la flexibilitatea gazului si instrumentelor de furnizare (GNL, depozite), si prin urmare la ameliorarea diversitatii si sigurantei in furnizare. Permiterea contracurentului prin conductele de tranzit existente poate majora de asemenea capacitatea de stocare la nivel regional.

• Diversificarea surselor de aprovizionare e un instrument necesar pentru a obtine rezistenta pietei si siguranta aprovizionarii in cazul unor intreruperi in arpovizionare. In consecinta, promovarea unor noi rute de aprovizionare is vitala pentru a asigura o dezvoltare echilibrata si eficienta a pietei, si pentru a securiza furnizarea de gaz pentru clientii din regiune. Sustinere din partea Uniunii Europene pentru deschiderea unor noi coridoare de aprovizionare catre aceasta zona este incurajata atata timp cat principiile concurentei sunt respectate intre aceste proiecte.
• Conexiuni sunt necesare catre tarile din Balcanii de Vest pentru a aproviziona si securiza cea mai slab si subdezvoltata parte a retelei europene de gaz. O gazificare si integrare sporita a Balcanilor de Vest in reteaua europeana de gaz este o chestiune de interes sporit pentru dezvoltarea gazelor in Europa. Eforturile comunitatii energetice trebuie continuate iar contributia financiara a Uniunii Europene trebuie marita.

Masuri pentru a intampina o criza a gazelor in mod mai eficient pe viitor:
• O distributie mai bine coordonata a gazului intre TSO-uri ar facilita reactii mai rapide la intreruperile de aprovizionare.
• Planificare regionala a nevoilor de infrastructura si modelarea situatiilor “de urgenta” cat si a efectelor acestora pe grila ar ajuta la identificarea proiectelor de investitii prioritare.
• De asemenea, flexibilitate sporita pare necesara prin capacitatea de depozitare. Ar trebui oferit suport crearii de proiecte de depozitare Slovacia, Polonia, Ungaria, Romania, Bulgaria, Croatia, Slovenia si Turcia.
• LNG ar putea facilita flexibilitate si diversificare de la coastele Adriatice, Italia, Croatia, Grecia si Turcia catre regiune. De aceea trebuie sustinute noile proiecte cat si folosirea flexibila si eficienta a LNG in zona. De exmplu, proiecte de LNG in Grecia, impreuna cu alte proiecte in Grecia si Italia cu acoperire regionala, ar putea fi create sa mearga dincolo de piata greceasca, luandu-se in calcul nevoia de aprovizionare suplimentara in Balcanii de Nord.

Informatii de fond despre Initiativa regionala pentru gaz
Din Aprilie 2006, structurile nationale de reglementare in domeniul energiei in regiunea SSE au lucrat impreuna in cadrul ERGEG Regional Initiative (vezi www.energy-regulators.eu) pentru a elimina barierele practice si tehnice din comert si pentru a spori compatibilitatea regulilor pietelor din regiune. Structurile de reglementare si-au exprimat intentia de a facilita cooperarea intr-o piata regionala a gazelor, in ceea ce priveste securitatea furnizarii and competitia in Iunie 2008.

In apropae trei ani de la infiintare, imbunatatire seminificative au fost aduse in regiune, mai ales in materie de managementul congestiei pe rutele de transport (dezvoltarea unor piete secundare, proceduri de sezon deschis si sesiuni de informare standardizate) si in dezvoltarea acordurilor de interconectare si echilibrare.
Cooperarea sporita dintre structurile nationale de reglementare si TSO-uri in chestiuni internationale este intampinata pozitiv de toti cei implicati in proces.

Regiunea sud-estica a Initiativei regionale pentru gaz ERGEG include Austria, Bulgaria, Cehia, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Romania, Slovenia si Slovacia i este condusa de Autorità per l’energia elettrica e il gas si E-Control.

AEEG Director of Communication: Cristina Corazza, Phone: 0039 06 69 79 1434, ccorazza@autorita.energia.it
E-Control Director of Communication: Claudia Riebler, Phone: 0043 1 247 24 202, claudia.riebler@e-control.at

Cuvinte cheie:  gaz energie