Start Up Nation: doar 1120 de afaceri finanțate, din 9747 declarate câștigătoare

19 decembrie 2019, 10.58 - Administraţie Publică   Afaceri

Bucuresti - 19 decembrie 2019 -

Din cele 9747 contracte câștigătoare ale ediției a doua a Start Up Nation, bugetul propus de Guvernul Orban va finanța doar 1160, arată senatorul Ștefan Radu Oprea, care adaugă că „despre lansarea unei noi ediții nici nu poate fi vorba”.

Nu e clar ce se va alege de afacerile deja demarate cu credite de la băncile partenere ale programului, la care antreprenorii – debutanți și deci nu foarte potenți financiar – trebuie să plătească dobânzi, sau cu antreprenorii care în acest sfârșit de an s-au trezit la ușă cu furnizorii, care și-au cerut echipamentele livrate înapoi.

Semnalele negative au fost date dinainte: atât de Ludovic Orban, care a declarat că s-a terminat cu „mocangeala” pentru firmele private, cât și de ministrul finanțelor Florin Cîțu, care a promis că va lichida Start Up Nation, odată ce va ajunge la guvernare.

În țara cu cel mai mic număr de companii la suta de locuitori din UE, Start Up Nation a lansat la prima ediție, din 2018, 7000 de noi afaceri viabile, care sunt pe profit și azi.

„Urletele disperate despre depășirea deficitului bugetar nu sunt decât fumigene aruncate de PNL în ochii antreprenorilor pentru a-și masca incompentența și reaua-voință.”, a declarat senatorul Ștefan Radu Oprea, fost ministru al comerțului și inițiator al unei noi propuneri legislative pentru demararea celei de-a treia ediții a Start Up Nation.

Cuvinte cheie:  Start Up Nation  guvern  antreprenori  Ludovic Orban  Florin Citu  Stefan Radu Oprea