Proiectul “Inițiativă pentru romii marginalizați” O poveste de succes cu finanțare europeană

15 decembrie 2015, 12.14 - Afaceri   Social

Bucuresti - 15 decembrie 2015 -

La încheierea unui amplu proiect, caracterizat atât prin numărul mare de beneficiari dar și prin activitățile complexe derulate, putem anunța atât atingerea cu succes a tuturor indicatorilor propuși cât și o extraordinară colaborare la nivel național între partenerii şi beneficiarii proiectului.

Proiectul “Inițiativă pentru romii marginalizați”, cofinanțat prin Fondul Social European Dezvoltarea Resurselor Umane a fost implementat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice în calitate de beneficiar împreună cu partenerii - Global Commercium Development – partener național, Innovacion y Desarrollo Local, S.L. (IDEL) – partener transnațional și Fondazione Giacomo Brodolini.

Proiectul s-a desfașurat pe durata a 20 de luni, cu începere în aprilie 2014 și a avut 5 componente principale:

Componenta 1 – Cercetarea sociologică privind nevoile specifice, analiza impactului și eficacității măsurilor adresate persoanelor de etnie romă, în cadrul căreia un rezultat important a fost realizarea la nivel naţional a unui studiu sociologic, având ca principale instrumente o cercetare cantitativă şi o cercetare calitativă prin interviuri directe cu 2057 respondenţi, persoane de etnie romă și organizarea a 11 focus-grupuri cu reprezentanți ai instituțiilor implicate în problematica romilor.

Componenta 2 a proiectului a materializat proiectarea şi implementarea unor programe integrate de formare prin consilierea și calificarea a 650 de persoane de etnie roma în meserii cerute pe piaţa muncii precum confecţioner – asamblor articole din textile, îngrijitor bătrâni la domiciliu, lucrător în alimentație, lucrător în comerț, lucrător în structuri pentru construcții, tâmplar manual, baby-sitter, și florar decorator.  Au fost astfel selectate 1340 de persoane aparținând grupului țintă din care 800 au fost consiliate având la bază o metodologie de consiliere și orientare vocațională, prin instrumente specifice adaptate structurii grupului țintă. Peste 750 de persoane au fost mediate pentru a se integra pe piața muncii iar 20 au fost angajate până la închiderea proiectului. În cadrul aceleiași componente 650 de persoane dependente de participanţii la programele de formare au fost sprijinite, iar activitățile au inclus în mod special copii şi vârstnici.

Componenta 3 – Dezvoltarea spiritului antreprenorial a identificat, pregătit și îndrumat în deschiderea unei afaceri, 200 de tineri antreprenori romi. Dintre aceștia 163 au primit certificat de competențe antreprenoriale iar 116 au participat la concursul de proiecte ANTREPRENOROM. 30 de câștigători au primit premii în bani și au participat la vizite de studiu în Spania și Italia.

Componenta 4 - Creșterea gradului de conștientizare cu privire la revitalizarea meseriilor tradiționale a inclus, pe lângă realizarea unor materiale de promovare audio, video și tipărite și realizarea a două filme documentare despre iniţiativele de afaceri relevante dezvoltate prin proiect și pentru promovarea principiilor unui stil de viață sănătos. Preocuparea pentru promovarea principiilor unui stil de viața sănătos s-a materializat prin organizarea în cadrul proiectului a Caravanei Sănătăţii, desfăşurată prin 10 evenimente organizate la Focșani, Iași, Craiova, Constanța, Satu-Mare, Cluj Napoca, Alba Iulia, Târgoviște, Buftea și București cu participarea reprezentanților autorităților locale dar și a comunităților de romi din fiecare regiune.

Componenta 5 s-a adresat specialiștilor cu activitate în domeniul incluziunii sociale din instituţiile publice locale. În cadrul acestei componente au fost formate 200 de persoane în specializările „expert parteneriat public - privat” și „consilier vocațional”

De asemenea 100 dintre acești specialişti au beneficiat de vizite de studiu în Italia și Spania.

Proiectul a dovedit astfel că printr-o implicare coordonată a instituțiilor statului,  a companiilor private de la nivel naţional şi european, a membrilor grupului țintă, beneficiind de finanţare  europeană se pot obține rezultate concrete și sustenabile.

Mai multe informaţii se pot obţine consultând si site-ul ministerului http://www.mmuncii.ro sau solicitând informaţii la adresa de e-mail implementareproiecte@mmuncii.ro.
Persoană de contact - Irina CRĂCIUN, Manager proiect - Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice

Cuvinte cheie:  proiect  romi  marginalizati