50 de proiecte internaționale de arhitectură nominalizate la Wienerberger Brick Award 2016

București - 04 aprilie 2016 -

- Lista nominalizărilor pentru Wienerberger Brick Award 2016 cuprinde 50 de proiecte unice

- La concursul de anul acesta au fost înscrise peste 600 proiecte din 55 de țări

- Juriul este format din arhitecți de reputație internațională din Italia, Marea Britanie, Belgia și Slovacia

- Câștigătorii concursului Wienerberger Brick Award 2016 vor fi anunțați pe 19 mai

Din 600 de proiecte din toată lumea au fost alese cele mai inovatoare 50 de proiecte în cărămidă.

Lista scurtă este și aici: www.brickaward.com

Un juriu format din arhitecți de reputație internațională a selectat pentru lista scurtă 50 de proiecte inovatoare, din peste 600 de proiecte din 55 de țări înscrise pentru Wienerberger Brick Award ediția 2016.

Ceremonia oficială Brick Award și conferința de presă la care vor fi anunțați câștigătorii va avea loc la Viena, pe 19 mai 2016, concomitent cu un simpozion de arhitectură. Câștigătorul marelui premiu va primi suma de 7.000 de euro, iar câștigătorii fiecărei categorii, 5.000 de euro.

Anul acesta juriul este format din: Laura Andreini (Archea Associati, Italy), Johan Anrys (51N4E, Belgium), Matija Bevk (bevk perovic arhitekti, Slovenia) și Alfred Munkenbeck (Munkenbeck + Partners, UK).

Prin concursul Brick Award, Wienerberger prezintă exemple inovatoare de utilizare a cărămizii în  arhitectura modernă.

Printre proiectele nominalizate la Wienerberger Brick Award 2016 se numără: proiectul de clădire rezidențială a arhitectului Ney Lima din Taquari, Brazilia (http://bit.ly/1ouuScG); Espriss Cafe din Teheran, proiectat de Hobba design group, Iran la categoria ”clădire publică” (http://bit.ly/1VrXHAT); proiectul Brick-topia, din Barcelona, Spania, proiectat de Map13 Barcelona la categoria ”soluții speciale” (http://bit.ly/1QNYiZP); proiectul Kita Kinderland, Wittstock al arhitecților de la kleyer.koblitz.letzel.freivogel.architekten din Germania la categoria ”integrare urbană” (http://bit.ly/1oPbIhz). Lista completă a proiectelor de pe lista scurtă poate fi găsită aici http://bit.ly/20Lb85K .

Juriul internațional va selecta din această listă scurtă câștigătorii pentru fiecare categorie. Criteriile de evaluare includ design exterior inovator și utilizarea inedită a cărămizii ca material decorativ, pe lângă funcționalitatea, durabilitatea și performanța energetică a acesteia. Gama de aplicații este foarte diversă – de la soluții de construcție clasice cu blocuri ceramice și cărămidă aparentă până la utilizarea creativă a produselor ceramice pentru placarea pereților exteriori, pentru acoperișuri și pavaje. O atenție specială este acordată modului în care proiectul se integrează în peisajul arhitectonic general, precum și formei sale, esteticii și calităților generale de arhitectură. Tipul de cărămidă utilizat la realizarea proiectului ori utilizarea produselor Wienerberger nu reprezintă o condiție obligatorie pentru participarea la concurs.

Câștigătorii vor fi anunțați la Gala Brick Award pe 19 mai 2016, la Viena.

Bienala Wienerberger Brick Award a fost inițiată în 2004 pentru a premia cele mai inovative proiecte de arhitectură în cărămidă. Anul acesta Wienerberger patronează acest concurs internațional pentru a șaptea oară, dar de această dată a adaptat condițiile de participare – pentru prima dată arhitecții au putut trimite proiectele printr-o interfață online.

Premiile se acordă pentru cinci categorii de proiecte:

- Clădiri rezidențiale

- Clădiri publice

- Reabilitări

- Integrare urbană

- Integrare durabilă

Catalogul “Brick’16” va conține toate proiectele câștigătoare, precum și nominalizările de anul acesta.

Wienerberger Brick Award acordă o atenție specială clădirilor din cărămidă cu o arhitectură inovatoare, care oferă soluții diverse de utilizare a blocurilor ceramice în arhitectura contemporană internațională. În același timp premiul, și mai ales catalogul bienalei, pun la dispoziția celor interesați de arhitectură și specialiștilor o sinteză a tendințelor și evoluției arhitecturii din cărămidă în cele mai diverse arii de aplicabilitate.

La fel ca în anii trecuți Wienerberger împreună cu prestigioasa editură Callwey Publishing House va tipări un catalog complet “Brick’16”, cu proiectele câștigătoare dar și cu toate cele 50 de proiecte nominalizate. Albumul, într-o ediție premium, va fi disponibil la ceremonia oficială Brick Award în mai 2016.

Wienerberger Sisteme de Cărămizi este cel mai mare producător de blocuri ceramice din România. Compania deţine trei unităţi de producţie la nivel local, acestea fiind cele mai moderne unităţi de acest tip din ţară. Fabricile sunt localizate în Gura Ocniţei – Dâmboviţa, Sibiu şi Tritenii de Jos - Cluj. Wienerberger, cel mai mare producător global de cărămizi, a intrat pe piaţa din România în anul 1998 şi este unul dintre cei mai mari investitori din domeniul producţiei de materiale de construcţii. Principalele produse sunt sistemele de zidărie ceramică Porotherm şi Terca. Wienerberger AG deţine poziţia de lider pe piaţa de ţiglă ceramică din Europa prin brandurile Koramic şi Tondach, şi este numărul unu pe piaţa de pavele de beton din Europa Centrală şi de Est, prin brandul Semmelrock. Wienerberger AG este unul dintre cei mai importanţi producători de sisteme ţevi prin companiile Pipelife, unul dintre liderii mondiali în producția de sisteme de ţevi de plastic şi Steinzeug Keramo, cel mai mare producător european de ţevi ceramice.

Persoană de contact:
Cătălin Bindea
Consultant Comunicare
Mobil: + 4 0733 10 10 45
Tel/ Fax: +4 021 211 20 56
E-mail: catalin.bindea@omavision.ro

Cuvinte cheie:  Wienerberger  Brick Award  proiecte  arhitectură  concurs  premii