AIPROM și USAMV Cluj promovează Utilizarea Durabilă și în Siguranță a Produselor de Protecția Plantelor

București - 11 mai 2016 -

În perioada 3 martie – 8 aprilie 2016, Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Facultatea de Agricultură, prin Departamentul Științe Tehnice și Științele Solului, a organizat patru seminarii prezentând Inițiativa de Utilizare Durabilă și în Siguranță a produselor de protecția plantelor (SUI). Scopul principal al acestui proiect este stimularea utilizării responsabile a produselor de protecția plantelor pentru o agricultură sustenabilă. Proiectul pune la dispoziția fermierilor și operatorilor sfaturi practice care valorifică cunoștințele combinate ale industriei de protecție a culturilor, autorităților fitosanitare locale, consultanților agricoli și fermierilor înșiși.

Cele patru seminarii s-au desfăsurat la Bontida (jud. Cluj) (3 martie), Cluj-Napoca (17 martie), Ludus (Jud. Cluj)(1 aprilie) și Târgu-Mureș (8 aprilie) cu participarea a peste 200 de fermieri și studenți de la facultățile de profil. S-a subliniat importanța cunoașterii etapelor tehnogice de tratare cu produse de protecția plantelor. S-a discutat despre identificarea potențialelor surse de contaminare a utilizatorului și de modalitățile corecte de operare care să preîntâmpine contaminarea.  A fost prezentată tehnica de umplere corectă a rezervorului echipamentului de stropit, și cum trebuie depozitate pesticidele. S-a subliniat importanța protejării surselor de apă împotriva poluării cu pesticide. Partea teoretică a fost completată cu o parte practică în cadrul căreia au fost evidenṭiaṭi factorii care influențează calitatea tratamentului și modul în care se face calibrarea duzelor de la echipamentul de stropit, precum și gestionarea volumelor reziduale de lichid.

Proiectul SUI a fost demarat în România în anul 2011. Până în prezent s-au organizat numeroase seminarii cu autoritățile fitosanitare județene, fermieri, studenți de la facultătile cu profil agricol, distribuitori de inputuri pentru agricultură.  Începând din anul 2014 AIPROM a încheiat un acord de colaborare cu USAMV Cluj-Napoca pentru diseminarea bunelor practici din cadrul proiectului. Mai multe detalii despre Proiectul SUI puteți găsi și pe Facebook https://www.facebook.com/SUIromania

Despre AIPROM

Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) a fost înființată în anul 2002 și reprezintă companii care cercetează, inovează, dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM este membră a Asociației Europene de Protecția Culturilor-ECPA. Inițiativa ECPA "Time to change-Este timpul schimbării!" este implementată de AIPROM prin proiectele sale și reflectă eforturile industriei de protecția plantelor de a oferi soluții durabile la provocările agriculturii contemporane. Pentru a afla mai multe despre AIPROM, vizitaṭi www.aiprom.ro

Carmen BOTEZ