JOBSLIST.RO - Locuri de munca Italia

08 august 2017, 03.04 - Afaceri

București - 08 august 2017 -

Iti cauti un loc de munca in Italia? Pentru aceasta trebuie inainte de toate sa ne interesam cu privire la locurile cu un trai mai ieftin, la parerile celor care au mai fost plecati, fie prieteni fie necunoscuti care au lasat comentarii pe forumuri.

Locuri de munca in Italia pot fi pentru soferi de tir,  in agricultura, la cules, sortat si ambalat, locuri de munca pentru tractoristi. Salariile pot fi cuprinse intre 600 si 900 de euro cu contract de munca. Se pot gasi locuri de munca si in fabrici pentru verificarea calitatii produselor, angajatii putand primi un salariu de pana la 1500 euro lunar. Un alt post poate fi acela de agent vanzari in domeniul tamplariei PVC, angajatul trebuind sa aiba abilitati in domeniul calculatorului, comunicare, planificare si sa fie foarte organizat. El trebuie sa dea detalii cumparatorului cu privire la alegerea produsului potrivit cerintei, sa incheie contractul, sa mentina legatura cu acesta.

Cel mai cautat loc de munca in Italia este cel de ``badanta`` sau in termenii nostri, ingrijitoare de batrani. Deoarece este un loc de munca unde se plateste foarte bine, se ofera carte de munca, beneficiezi de asigurari medicale, ai asigurate cazarea si hrana, romancele se ``bat`` pentru un loc de munca pe acest post in Italia. Pentru aceasta au aparut cursuri pentru a califica persoanele ce vor sa munceasca ca ingrijitoare de batrani. Aceste cursuri sunt neaparat necesare atunci cand vrei sa pleci printr-o firma de recrutare. Salariile pot fi cuprinse intre 700 si 1100 de euro, iar daca se pleaca printr-o agentie din Romania, aceasta ar trebui sa plateasca in tara natala impozitele necesare pentru contractul de munca al clientului care pleaca sa lucreze in Italia.

In Italia traiesc peste un milion de romani, fiind cea mai mare comunitate de imigranti din tara noastra. Italienii le prefera pe romance, deoarece limba se aseamana foarte tare, se invata foarte repede, iar romancele sunt cele mai bune pentru ceea ce au ei nevoie. Femeile care se angajeaza ca badante vor trebui sa ingrijeasca batranii, sa le acorde asistenta, sa ii supravegheze, sa ii insoteasca in calatorii daca inca se mai pot deplasa si nu sunt imobilizati la pat, trebuie sa le pregateasca masa, sa le faca menajul, sa le fie un prieten.

Exista si un contract pentru acest loc de munca in Italia, avand stipulate foarte clar drepturile si obligatiile angajatei. Acest contract se numeste Contratto Colletivo Nationale di Lavoro.

In acest contract trebuie sa scrie durata contractului, unde isi va desfasura activitatea, orarul exact cu numar de ore pe zi, numar de zile pe saptamana, ziua libera, plus inca 12 ore in alta zi a saptamanii. Daca nu isi va lua acel liber de 12 ore, ea va fi platita cu 40%, iar daca va lucra in ziua libera, ea va fi platita cu 60%. Orele suplimentare care vor fi lucrate in intervalul orar 22.00 - 06.00 vor fi majorate cu 50%. Pe acel contract trebuie neaparat sa fie trecut salariul anual, perioada de concediu. Daca are loc un accident de munca sau va imbolnaviti si certificatul medical depaseste 3 zilede ingrijiri medicale, trebuie trimise datele la Pronto Soccorso si la angajator, iar timpul necesar de trimitere cu data Postei este de 2 zile de la emitere, sub forma de scrisoare de recomandare. Trebuie sa pastrati si bonul care vi se inmaneaza la Posta. Angajatele care au o vechime de minim 6 luni, au dreptul la 8 zile de concediu medical platit,  daca au intre 6 luni si 2 ani, au dreptul la 10 zile, iar daca depasesc 2 ani perioada de concediu medical platit se mareste.

Salariul va fi platit astfel: primele 3 zile de catre angajator, iar urmatoarele de statul italian. Primele 3 zile se platesc la jumatate din salariul fixat, iar urmatoarele in intregime. Statul plateste si cheltuielile medicale, iar in caz de deces plateste familiei o anumita suma.

Concediul de odihna este de minim o luna care va trebui platit de angajator. Daca vorbim si despre preaviz este de minim 15 zile pentru contracte mai mici de 5 ani, 8 zile cu mai putin de 25 de ore saptamanal si de 30 de zile pentru cele care au o vechime de peste 5 ani. Si in Italia exista al treisprezecelea salariu, fiind oferit de catre angajator in luna decembrie. Dupa fiecare 2 ani de munca trebuie sa se mareasca salariul. Daca aveti un venit de peste 8000 de euro la locuri de munca in Italia, va trebui sa platiti impozit pe ei. Este foarte indicat sa va inscrieti la un sindicat sau patronat atunci cand va gasiti un loc de munca in Italia. In cazul in care exista probleme legale, acestea sunt rezolvate in instanta de catre un avocat care va fi platit  de angajator. Aceasta inscriere costa in jur de 100 euro pe an. Un sfat bun este acela de a nu primi cadouri sau bani de la persoanele pe care le ingrijiti, deoarece acest lucru este pedepsit de lege, in cazul in care veti fi denuntat. Persoanele varstnice din Italia sunt protejate de lege in acest sens. Daca aveti un loc de munca in Italia cu contract de munca, puteti beneficia ca si la noi in tara de somaj si pensie.

In Italia costul vietii este cu 82% mai mare decat in tara, insa salariul lunar poate ajunge la 1500 de euro. In urma cheltuielilor, in Italia poti ramane cu 300 de euro lunar, in timp ce in Romania poti ramane cu doar 15 euro. In Latina de exemplu, la o distanta de 50 km fata de Roma, poti inchiria un apartament cu 500 de euro, iar daca il imparti cu cineva, este mult mai bine, costurile utilitatilor fiind in jur de 100 de euro pe luna. Astfel ca, daca lucrezi in Roma la o cafenea sau la orice alt loc de munca, poti scuti bani frumosi.

Unele persoane care au avut un loc de munca in Italia spun ca atunci cand ai un contract de munca si ai nevoie sa mergi la medic, tot vei plati in jur de 50 de euro consultatia. Deci, in consecinta, trebuie sa fim atenti atunci cand nu cunoastem legile altei tari, sa ne ducumentam foarte bine inainte, citind pe site-urile de specialitate.

Aplica la locuri de munca in Italia fara comision pe www.jobslist.ro

Cuvinte cheie:  locuri de muncă  job-uri  Italia