Antibiotice susține Ziua Mondială a Siguranței Pacientului - Angajament pentru siguranța pacientului

17 septembrie 2021, 04.29 - Afaceri   Sănătate

Iași - 17 septembrie 2021 -

Compania Antibiotice a desfășurat astăzi, de Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, o serie de acțiuni de informare a populației în scopul creșterii nivelului de conștientizare asupra beneficiilor legate de îngrijirea mamei în timpul sarcinii, la naștere și de îngrijirea noului-născut.

În fiecare an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) selectatează o temă de interes global în ceea ce privește siguranța pacienților, acolo unde sunt necesare acțiuni pentru a reduce daunele ce pot fi evitate prin îngrijirea sănătății. Tema aleasă în 2021 pentru a celebra această zi este Siguranța în îngrijirea maternă și a nou-născuților. OMS face totodată apel către instituții sau companii pentru a ilumina monumente sau clădiri importante în portocaliu, culoare desemnată drept simbol al Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului.

Compania Antibiotice s-a alăturat demersului OMS, desfășurând acțiuni destinate atât publicului larg, cât și celui specializat. Astfel, statuia din fața fabricii Antibiotice - simbol al maternității și al vieții - restaurată de către companie anul trecut, a fost iluminată în portocaliu.

La maternitatea Cuza Vodă Iași, compania Antibiotice a oferit proaspetelor mămici, prin intermediul personalului medical, surprize, împreună cu o mostră de cremă protectoare pentru iritația de scutec, Cutaden® Bebe.

Totodată, o altă acțiune a companiei Antibiotice a constat în realizarea unei campanii de informare difuzată în mediul online, în care profesioniști din domeniul sănătății vorbesc despre riscurile asociate îngrijirii în sarcină, despre siguranța în îngrijirea noului-născut sau despre activitatea de farmacovigilență, parte a acestui proces amplu de siguranță. Farmacovigilența cuprinde totalitatea activităților de detectare, evaluare și prevenire a reacțiilor adverse la medicamente. Dincolo de o obligație legislativă, farmacovigilența reprezintă un angajament al companiilor farmaceutice de a respecta siguranța pacientului.

“Sănătatea mamei, sănătatea femeii asigură sănătatea familiei, sănătatea copiilor, sănătatea societății”- a declarat dl. Prof.univ.dr. Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică-ginecologie, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă.

Dna. Prof. dr. Maria Stamatin, medic primar pediatrie-neonatologie în cadrul aceluiași spital, atrage atenția asupra faptului că “siguranța nou-născutului începe din uterul mamei. Urmărirea sarcinii și evaluarea unei femei în etapa de pre-concepție este un deziderat pentru un nou-născut sănătos”.

„Siguranța pacientului, siguranța mamei și nou-născutului prin siguranța medicamentului este ceea ce ne leagă. Ziua de 17 septembrie 2021 poate fi ziua de naștere a siguranței dumneavoastră, viitoare și actuale mămici!” - este mesajul dnei. dr. Alis Țuțu – manager Departament medical Antibiotice.

În Antibiotice, trei medici și doi farmaciști își desfășoară activitatea în cadrul Departamentului științific și de farmacovigilență, monitorizând medicamentele din portofoliul companiei din punct de vedere al siguranței acestora, pentru a oferi pacienților certitudinea că raportul beneficiu-risc este unul favorabil.

Comunicat de presă furnizat și asumat de Antibiotice

Cuvinte cheie:  Antibiotice  Ziua Mondială a Siguranței Pacientului  Organizația Mondială a Sănătății  "Siguranța în îngrijirea maternă și a nou-născuților"  Mircea Onofriescu  Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă  Alis Țuțu