Siemens Healthineers demonstrează potențialul inteligenței artificiale (AI) generative în tehnologia medicală

15 decembrie 2023, 11.24 - Afaceri   Social   Tehnologie

București - 15 decembrie 2023 -

Prima companie care combină imaginile clinice cu rapoartele, utilizând inteligența artificială generativă

Inteligența artificială generativă are potențialul de a determina pași uriași înainte din punctul de vedere al eficienței

Siemens Healthineers prezintă idei și prototipuri pentru utilizarea inteligenței artificiale generative, cu ocazia congresului Societății de Radiologie din America de Nord (RSNA – Radiological Society of North America). În ultimele luni, software-urile precum ChatGPT au demonstrat că inteligența artificială este capabilă nu doar să analizeze seturile de date existente, ci să le și utilizeze pentru crearea de conținut nou. Multe companii se poziționează în sectoarele de generare de imagini și texte, utilizând inteligența artificială generativă. Siemens Healthineers nu se concentrează doar pe aplicațiile cu text și imagine – ci le combină. Un sistem de chat încarcă, asociază și pregătește imaginile, rapoartele și răspunsurile adecvate. Aceasta înseamnă, de exemplu, că, efectuând clic pe imaginea medicală, poate fi evidențiată zona corespunzătoare din raport – și viceversa. În plus, rapoartele despre imaginile de diagnosticare sunt generate în mod dinamic de inteligența artificială și prioritizate în funcție de importanță1. Siemens Healthineers lucrează, de asemenea, la inteligența artificială generativă pentru utilizarea în cadrul asistenței și serviciilor pentru clienți, precum și al instruirii personalului medical. Aceasta face inteligența artificială generativă o parte importantă din așa-numitul „Lanț valoric al imagisticii inteligente”. Aceasta include integrarea inteligentă a datelor de-a lungul întregului proces de imagistică – de la istoricul pacientului până la raportare.

„Lucrăm cu Siemens Healthineers, de exemplu, pentru a utiliza inteligența artificială pentru scanarea a sute de baze de date pentru informații despre pacient sau despre boala acestuia, utilizând limbajul natural cu puterea modelelor lingvistice mari, și pentru a obține o imagine clară. Pe viitor, utilizând astfel de aplicații, vom putea să identificăm foarte ușor posibilele probleme pe parcursul tratamentului și vom putea să integrăm mult mai rapid în tratamente noile descoperiri din cercetări. O parte dintre acestea sunt încă în stadiul de viziune, dar cu modelele lingvistice mari, astfel de scenarii devin posibile”, spune PD Dr. Johannes Haubold, Medic Primar responsabil cu Integrarea Clinică a Inteligenței Artificiale în cadrul Spitalului Universitar din Essen, Germania2.

André Hartung, Directorul Departamentului de Imagistică de Diagnosticare din cadrul Siemens Healthineers, spune: „Datorită produselor noastre și datelor extinse de imagine și text pe care acestea le generează, ne aflăm într-o poziție unică: clinicienii se pot concentra mai mult pe întrebările medicale și pe pacient. Aceștia pierd mai puțin timp căutând prin seturile de date disponibile. Acesta este doar începutul călătoriei noastre cu inteligența artificială generativă.”

1 Funcțiile menționate sunt în curs de dezvoltare și nu sunt disponibile comercial. Disponibilitatea viitoare nu poate fi garantată.

2 Declarațiile clienților Siemens Healthineers descrise în acest material se bazează pe rezultatele obținute cu setarea unică a clientului. Deoarece nu există un spital sau laborator „tipic” și există numeroase variabile (de exemplu, dimensiunea spitalului, amestec de probe, combinația de cazuri, nivelul de cunoștințe IT și/sau adoptarea automatizării), nu poate fi oferită nicio garanție privind obținerea acelorași rezultate de către toți clienții.

Siemens Healthineers este pionierul inovațiilor în domeniul asistenței medicale. Pentru toată lumea. Oriunde. Sustenabil. Compania este furnizor global de echipamente, soluții și servicii de asistență medicală, cu activități în peste 180 de țări și reprezentare directă în peste 70 de țări. Grupul cuprinde Siemens Healthineers AG, înregistrată ca SHL la Frankfurt, Germania, și filialele sale. În calitate de companie lider în sectorul tehnologiei medicale, Siemens Healthineers se angajează să îmbunătățească accesul la asistență medicală pentru comunitățile insuficient deservite din întreaga lume și depune eforturi pentru a învinge cele mai amenințătoare boli. Compania activează în principal în domeniile imagisticii, diagnosticării, îngrijirii cancerului și terapiilor minim invazive, completate de tehnologia digitală și inteligența artificială. În exercițiul fiscal 2023, care s-a încheiat la 30 septembrie 2023, Siemens Healthineers a avut aproximativ 71.000 de angajați în întreaga lume și a generat venituri de aproximativ 21,7 de miliarde EUR. Alte informații sunt disponibile la www.siemens-healthineers.com.

Siemens Healthineers is presenting ideas and prototypes for the use of generative AI at the Radiological Society of North America (RSNA) congress. In recent months, software such as ChatGPT has shown that AI is able not only to analyze existing data sets but can also use them to create new content. Many companies are positioning themselves with generative AI in the areas of text or image generation. Siemens Healthineers does not only focus on image or text applications – it combines them. A chat system loads, links and prepares the appropriate answers, reports and images. This means for example, that by clicking on the medical image, the appropriate area in the report can be highlighted - and vice versa. In addition, reports on diagnostic images are dynamically generated by AI and prioritized according to importance1. Siemens Healthineers is also working on generative AI for use in customer service and support as well as for training medical staff. This makes generative AI an important part of the so-called "Smart Imaging Value Chain". It includes intelligent data integration along the entire imaging process - from patient history to reporting.

"We are working with Siemens Healthineers, for example to use AI to scan hundreds of databases for information about the patient or their illness by using natural language with the power of large language models and get a clear picture. In the future, using such applications we will be able to identify possible issues in the course of treatment very easily and will be able to incorporate new findings from research into treatment much faster. Some of it is still a vision, but with large language models, such scenarios become conceivable", says PD Dr. Johannes Haubold, Senior Physician for Clinical AI Integration at the University Hospital Essen, Germany2.

André Hartung, Head of Diagnostic Imaging at Siemens Healthineers, says: "Thanks to our products and the extensive image and text data they generate, we are in a unique position: clinicians can focus more on the medical question and the patient. They lose less time searching through the available data sets. This is just the beginning of our journey to generative AI."

1 The features mentioned are under development and is not commercially available. Future availability cannot be guaranteed.

2 The statements by Siemens Healthineers’ customers described herein are based on results that were achieved in the customer's unique setting. Because there is no “typical” hospital or laboratory and many variables exist (e.g., hospital size, samples mix, case mix, level of IT and/or automation adoption) there can be no guarantee that other customers will achieve the same results.

Siemens Healthineers pioneers breakthroughs in healthcare. For everyone. Everywhere. Sustainably. The company is a global provider of healthcare equipment, solutions and services, with activities in more than 180 countries and direct representation in more than 70. The group comprises Siemens Healthineers AG, listed as SHL in Frankfurt, Germany, and its subsidiaries. As a leading medical technology company, Siemens Healthineers is committed to improving access to healthcare for underserved communities worldwide and is striving to overcome the most threatening diseases. The company is principally active in the areas of imaging, diagnostics, cancer care and minimally invasive therapies, augmented by digital technology and artificial intelligence. In fiscal 2023, which ended on September 30, 2023, Siemens Healthineers had approximately 71,000 employees worldwide and generated revenue of around €21.7 billion. Further information is available at www.siemens-healthineers.com.

Cuvinte cheie:  Healthineers  André Hartung  AI  inteligenta artificiala