La sediul Ministerului Apărării Naționale a avut loc luni, 11 martie, ceremonia de arborare pe catarg a drapelelor Suediei, României și NATO, cu ocazia intrării Suediei în Alianța Nord-Atlantică.

București - 12 martie 2024 -

Activitatea a avut loc în prezența ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, și a ambasadoarei Regatului Suediei în România, Therese Hydén.

În cadrul ceremoniei, ministrul apărării naționale a declarat că Suedia, în calitate de membru al NATO va contribui în mod egal atât la elaborarea politicilor și deciziilor Alianței, cât și la consolidarea forțelor aliate. ,,Noul aliat aduce la masa NATO o armată puternică și bine pregătită, precum și o industrie de apărare robustă”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

„Pentru consolidarea situației de securitate este nevoie și de măsuri de descurajare a Rusiei, iar aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică, alături de Finlanda, va aduce contribuții substanțiale la postura integrată de apărare și descurajare pe flancul estic, asigurând coerență și unitate de la Marea Baltică la Marea Neagră. Ca exemplu concret, Finlanda va participa în această vară la misiuni de poliție aeriană întărită în regiunea noastră cu avioane F-18. Suntem siguri că și cu Suedia vom identifica multe proiecte comune. România rămâne un ferm susținător a Politicii Ușilor Deschise, iar aderarea Suediei demonstrează că ușa NATO rămâne deschisă și că împreună suntem mai puternici”, a mai afirmat ministrul Tîlvăr.

La rîndul său, ambasadoarea Regatului Suediei în România, Therese Hydén, a precizat că Suedia intenționează să se ridice la înalțimea așteptărilor tuturor aliaților NATO. ,,Vom împărtăși aceleași provocări, riscuri și responsabilități asemenea tuturor statelor aliate, vom contribui cu toate capabilitatile noastre și vom respecta valorile Tratatului de la Washington. Odată cu intrarea Suediei în NATO, Alianța Nord-Atlantică va fi mai puternică și Suedia va fi mai în siguranță.”, a declarat ambasadoarea Therese Hydén.

Imediat după declanșarea războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, Suedia a decis, după 200 de ani de neutralitate, să renunțe la politica de nealiniere militară și să beneficieze de garanțiile de securitate oferite de Alianță. Acest pas extrem de important are ca bază 30 de ani de parteneriat strâns cu NATO, timp în care armatele României și Suediei s-au antrenat și au participat împreună la misiuni și operații, în Kosovo și Afganistan, și au colaborat strâns la consolidarea securității atât la nivel european, cât și global.

Cuvinte cheie:  Undefined