ACCA și CAFR clarifică schimbările aduse de noua Directivă privind Raportarea Corporativă Durabilă în cadrul unui eveniment comun

04 aprilie 2024, 09.17 - Afaceri   Social

București - 04 aprilie 2024 -

ACCA (The Association of Chartered Certified Accountants), cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, și CAFR (Camera Auditorilor Financiari din România) au organizat recent evenimentul „Durabilitate: Educație, Raportare, Asigurare", având obiectivul comun de a-și sprijini membrii și alți profesioniști interesați, să se adapteze și să se pregătească pentru schimbările aduse de Directiva privind Raportarea Corporativă Durabilă (CSRD). Profesioniștii din domeniul contabil și de audit vor avea un rol cheie în implementarea CSRD.

La eveniment au fost prezenți vorbitori locali și internațional de nivel înalt, printre care: Hilde Blomme - Director Executiv Adjunct Accountancy Europe, Georgiana Oana Stănilă, Președinte ASPAAS, Andreia Stanciu – Director ACCA Europa de Sud și Adrian Popescu - Președinte CAFR.

Participanții au dezbătut probleme de actualitate cum ar fi contextul general privind durabilitatea la nivel internațional și impactul pe care schimbările legislative recente îl vor aduce în materie de educație și dezvoltare profesională pentru profesiile contabilă și de audit.

„Concret, Directiva privind Raportarea Corporativă Durabilă (CSRD) este importantă pentru că raportarea folosind regulile din noile Standarde Europene de Raportare a Durabilității (ESRS), va deveni în curând obligatorie pentru numeroase companii din UE, dar și pentru cele din afara UE, care își desfășoară o parte semnificativă a operațiunilor în spațiul european”, explică Andreia Stanciu, Director ACCA Europa de Sud. „De asemenea, de această raportare vor avea nevoie inclusiv IMM-urile care au relații de business cu clienți mai mari, pentru a păstra această colaborare”, adaugă Andreia Stanciu.

„Directiva CSRD aduce modificări semnificative atât pentru companiile care vor trebui să întocmească rapoarte de sustenabilitate, cât și pentru auditorii financiari care vor trebui să auditeze aceste raportări.

Este din ce în ce mai evident că integrarea conceptelor de raportare a sustenabilității și responsabilitate socială în practicile profesionale este esențială nu doar pentru succesul companiilor, ci pentru societate în integralitatea sa. Efectul va fi unul circular: protejăm mediul înconjurător - susținem comunitățile și, de fapt, - susținem economia”, a precizat Adrian Popescu, președintele CAFR.

Standardele ESRS vor avea implementarea complexă, similară cu a standardelor contabile IFRS existente, de aceea va fi nevoie de multe intervenții legislative la nivelul Uniunii Europene pentru ca acestea să intre în vigoare pe deplin. Impactul noii Directive este unul de amploare, ținând cont de faptul că numărul de companii care trebuie să utilizeze ESRS pe teritoriul UE este mai ridicat, comparativ cu numărul de companii care au obligația legală de a folosi IFRS. În afara modificărilor legislative, vor fi necesare : revizuirea programei de studiu pentru studenți, sesiuni de training pentru profesioniștii existenți din domeniul contabil și al auditului, precum și schimbări punctuale la nivelul companiilor

Câteva fotografii de la eveniment: CAFR - ACCA Sustainability Event 27 March 2024 | Flickr.

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:

Premium Communication

E: sorana.savu@premiumpr.ro

Telefon: 0745061858

accaglobal.com

Despre ACCA

ACCA este Association of Chartered Certified Accountants. Suntem o comunitate globală în creștere, formată din 247.000 de membri și 526,000 de profesioniști care parcurg examenele noastre pentru a deveni membri, cu sedii în 176 de țări și regiuni, care susține cele mai înalte valori profesionale și etice.

Contabilitatea este o profesie de bază a societății, care susține atât sectoarele publice, cât și pe cele private. De aceea, ne-am angajat să dezvoltăm o profesie contabilă globală puternică și să promovăm numeroasele beneficii pe care aceasta le aduce societății și indivizilor, în colaborare cu asociațiile profesionale naționale.

Începând cu 1904, ne-am asumat să fim o forță pentru binele public. Și, pentru că suntem o organizație non-profit, construim o profesie globală durabilă, reinvestind surplusul nostru pentru a oferi valoare membrilor și a dezvolta profesia pentru generația următoare.

Prin calificarea ACCA, lider mondial, oferim tuturor oportunitatea de a experimenta o carieră plină de satisfacții în contabilitate, finanțe și management. Iar folosind cercetările și studiile noastre, ducem profesia mai departe, răspunzând la întrebările de astăzi și pregătindu-ne pentru mâine. Aflați mai multe despre noi la www.accaglobal.com.

Despre CAFR

Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR/Camera) este o organizație profesională non-profit ce reprezintă interesele auditorilor financiari din România. Organizația a fost înființată în anul 1999 şi reprezintă la nivel național autoritatea competentă care organizează, coordonează şi autorizează desfăşurarea activităților de audit financiar în România, altele decât auditul statutar.

Misiunea CAFR este de a construi pe o bază solidă identitatea şi recunoaşterea publică a profesiei de auditor financiar din România, care să permită auditorilor financiari, membri ai Camerei, să ofere servicii de audit financiar de o înaltă calitate, în interesul publicului, în general, şi al comunității de afaceri, în special.

CAFR reprezintă în prezent peste 4.300 de auditori persoane fizice și peste 1.000 de firme de audit, persoane juridice, fiind în prezent membru în cele mai importante organizații de specialitate la nivel global, precum Federația Internațională a Contabililor (IFAC), Accountancy Europe, Federația Europeană a Contabililor și Auditorilor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (EFAA), proiectul Educație Profesională Contabilă Europa (PAEE) și Asociația Internațională pentru Educație Contabilă și Cercetare (IAAER).

Camera Auditorilor Financiari din România are ca scop promovarea celor mai înalte standarde de profesionalism şi etică în domeniul auditului financiar şi susținerea dezvoltării profesionale pentru auditorii financiari din România.

Cuvinte cheie:  CSRD ACCA Andreia Stanciu Raportarea Corporativă Durabilă Association of Chartered Certified Accountants