„Noua dezordine a fericirii”, la Opera Națională București

07 mai 2024, 01.42 - Afaceri   Social   Evenimente

București - 07 mai 2024 -

Conferințele Operei Naționale București vin cu o nouă propunere, în 8 mai, de la ora 18.30. Cristian Iftode, profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din București, pune sub semnul întrebării „Noua dezordine a fericirii”, la Opera Națională București. Tema, inclusă în seria de întâlniri desfășurată pe SCENA GÂNDIRII, este una obsedantă, și nu doar a vremurilor noastre.

„Astfel, noi nu trăim niciodată, ci doar sperăm să trăim, și tot pregătindu-ne să fim fericiți, e limpede că nu vom fi niciodată”, spunea filosoful francez Blaise Pascal.

Să fie vorba de mulțumire sufletească, de euforia de moment, de o stare de bine sau de plenitudinea iubirii, de drumul parcurs sau de destinație, definițiile fericirii nu au lipsit de-a lungul timpului.

O aspirație legitimă a oamenilor, care duce însă la tot felul de contradicții privind modul de a fi concepută, căutată, găsită, fericirea înseamnă și o provocare continuă.

Câți oameni îndrăznesc să abordeze această temă și căutarea ei în public? Mai ales că, în ultima perioadă, dezideratul împlinirii de sine se citește tot mai des în cheie antreprenorială, fiind descrisă ca o afacere ce poate fi sintetizată în zece pași sau secrete esențiale.

Dar cum ar trebui să gândim fericirea? Ca o stare pur subiectivă, ca îndeplinire a tuturor dorințelor sau ca desăvârșire a înzestrărilor noastre fundamentale? Este fericirea extaz sau împlinire de sine; drog escapist sau curaj de a fi tu însuți? Constă în mari succese publice ori în seninătate în fața eventualelor eșecuri ? Este fericirea independența totală a înțeleptului antic sau povestea unei iubiri împlinite? Care e locul suferinței în căutarea unei vieți cu adevărat fericite? Nu cumva fericirea e o iluzie? Întrebări cu nenumărate răspunsuri, deschise de Facultatea de Filosofie a Universității din București.

La toate acestea va răspunde profesorul Cristian Iftode, în cadrul evenimentului moderat de Daniel Nica, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea din București.

Prelegerea și dialogul vor fi însoțite de momente muzicale, asigurate de artiștii Operei Naționale București, mezzosoprana Oana Andra și baritonul Vicenţiu Ţăranu, acompaniați la pian de Ioana Maxim.

Evenimentul va fi va fi transmis în direct de către TVR Cultural.

SCENA GÂNDIRII înseamnă dialog, cunoaștere și emoție. Întâlnirile lunare aduc în fața publicului importante personalități din lumea artistică și academică. Temele discutate acoperă o multitudine de domenii: de la muzică la literatură, de la filosofie la teatru și istorie.

Cuvinte cheie:  SCENA GÂNDIRII TVR Cultural Opera Națională București Blaise Pascal

„Noua dezordine a fericirii”, la Opera Națională București