Raport EY: Volatilitate crescută în industria auto globală şi în 2014

14 martie 2014, 12.07 - Afaceri   Auto

Bucuresti - 14 martie 2014 - Industria auto globală se confruntă cu provocări complexe

Executivii de top din companiile internaţionale din industria auto vor încerca să valorifice oportunităţile generate de uşoara redresare economică de la nivel global şi să câştige teren prin strategii de diferenţiere, prin inovaţie şi parteneriate, potrivit noului raport Changing Lanes 2014-15: the automotive C-Suite’s agenda, realizat de EY Global Automotive Center.

Studiul EY, care are la bază un sondaj realizat în rândul a 100 de directori executivi din industria auto de la nivel global şi analize în profunzime ale industriei, identifică cinci teme-cheie care vor domina agenda companiilor din industria auto în următoarele 18 luni:

1. Noi cauze ale volatilităţii pieţei

Volatilitatea pieţei s-a intensificat semnificativ în ultimele 12 luni. Marea majoritate a producatorilor auto intervievati (90%) au declarat că pieţele emergente sunt principalele surse care generează volatilitate în piaţă, în timp ce 68% dintre furnizori au identificat drept cauză a volatilităţii – cererea din ambele pieţe, atât din cele dezvoltate cât şi din pieţele emergente. 84% dintre executivi se aşteaptă la un impact negativ generat de fluctuaţiile ratelor de schimb valutar şi ale preţurilor materiilor prime, în timp ce 56% consideră că scăderea cererii de pe pieţele emergente va avea un efect negativ asupra industriei.

2. Mai aproape de nevoile clienţilor

Nu mai puţin de 67% dintre constructorii şi dealerii de automobile au menţionat conectivitatea şi infotainment-ul (combinaţia dintre informaţie şi divertisment) ca fiind elementele principale ale propunerii de valoare pentru clienţi, în timp ce 74% dintre furnizorii auto au identificat dreptul de proprietatea asupra inovaţiei şi consolidarea platformelor. Odată cu un sistem îmbunătăţit de conectivitate, producătorii auto trebuie să furnizeze clienţilor o asigurare privind confidenţialitatea datelor pentru acceptarea acestor capabilităţi. Potenţialii cumpărători alocă o perioadă semnificativă de timp cercetării ofertelor în mediul on-line, înainte de a lua o decizie de cumpărare, iar numărul vizitelor la locaţia dealer-ului este în scădere, astfel încât producătorii auto vor fi nevoiţi să reinventeze experienţa de vânzare pentru a-şi atrage şi păstra clienţii.

3. De la concurenţă la colaborare

77% dintre executivii intervievaţi au declarat că pătrunderea şi obţinerea succesului pe pieţele foarte dezvoltate reprezintă principalul avantaj competitiv. Producatorii de automobile îşi completează sursele de venit, prin soluţii de conectivitate, mobilitate şi asistenţă post-vânzare pentru a rămâne competitivi. În timp ce colaborarea a fost o direcţie strategică abordată de companii din 2013, sondajul privind perioada 2014-2015 arată că liderii din industrie intenţionează să se concentreze mai intens pe parteneriate pentru a aduce mai multă valoare prin schimbul de tehnologie şi creşterea vitezei de inovaţie în piaţă.

4. Eficienţa operaţională

În timp ce doar puţin peste 50% dintre producătorii de automobile au identificat o gamă de procese orientate către date şi IT ca având un rol critic în generarea de profit, 80% au declarat că analiza consumatorului este încă şi mai importantă. Cu peste un trilion de unităţi de date, generate în fiecare an de producătorii de automobile din motive de conformitate şi garanţie sau rechemare în service, este clar că analiza acestor date ar putea furniza beneficii multiple şi ar putea rezolva probleme de business.

5. Managementul resurselor

Accesarea şi reţinerea angajaţilor valoroşi rămâne o problemă centrală pentru industrie, cu o concentrare mai mare pe dezvoltarea talentelor pentru a stimula inovaţia. Peste 65% dintre executivi identifică talentul pentru inovaţie şi competenţele pentru funcţii tehnice ca fiind esenţiale. Majoritatea producătorilor de automobile au declarat, de asemenea, că siguranţa pe lanţul de distribuţie şi vizibilitatea în pieţele emergente sunt elemente cheie în mentinerea continuităţii de business. Executivii sunt de asemenea provocaţi să realizeze o redistribuire eficace a capitalului, luând în considerare faptul că doar primii 10 producători de automobile la nivel global aveau la dispoziţie la finalul lui 2013 peste 221 miliarde de dolari în numerar.

În 2013, executivii din industria auto au prioritizat eficienţa operaţională şi financiară, atât în propriile organizaţii cât şi pe lanţul de distribuţie. Pe această piaţă globală volatilă, îmbunătăţirea marjelor rămâne o prioritate pe agenda companiilor, dar executivii din industria auto sunt, de asemenea, concentraţi pe integrarea flexibilităţii de care au nevoie pentru a reacţiona în faţa situaţiilor neprevăzute – fie în ceea ce priveşte disponibilitatea resurselor, competiţia, sau condiţiile economice din pieţele emergente.

“Previziunile legate de industria auto din România indică o stabilizare per total a pieţei auto în 2014, în contextul în care se aşteaptă o redresare a economiei globale din care să aibă de câştigat şi piaţa auto locală. Piaţa din România a fost una dintre pieţele cele mai afectate de criză, dar, după o perioadă de declin masiv, se aşteaptă ca vânzările de autovehicule să revină pe o traiectorie normală în acest an. Aceste aşteptări de creştere pleacă de la baza scăzută a vânzărilor slabe din 2013, şi a revenirii cererii după mai mulţi ani de declin susţinut pe piaţă şi întârziere a deciziilor de cumpărare”, spune Ariadna Oşlobeanu, Senior Manager, Assurance, EY România.

“În plus, este probabil ca 2014 să fie ultimul an în care funcţionează programul "Rabla" şi este de aşteptat ca oamenii să încerce să profite de facilităţile programului, conducând la vânzări adiţionale în 2014”, adaugă Ariadna Oşlobeanu.

“Conform datelor statistice publicate, se vede deja o creştere a vânzărilor totale de autovehicule faţă de perioada comparabilă din 2013, susţinute de achiziţiile realizate de către persoanele juridice. Totuşi, e greu de spus cât de solidă va fi revenirea, în condiţiile în care relansarea economiei europene este inegală”, concluzionează Ariadna Oşlobeanu.

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 175.000 de angajaţi în 728 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 25,8 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2013. Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 500 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. De la 1 iulie 2013, Ernst & Young a devenit EY, logo-ul s-a schimbat pentru a răspunde acestei modificări, iar noul tagline al companiei este „Building a better working world”. Această redefinire a identităţii vizuale vine să reflecte noua strategie a companiei, Vision 2020. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet: www.ey.com.

Cuvinte cheie:  raport EY  industria  auto

Raport EY: Volatilitate crescută în industria auto globală şi în 2014