14 noiembrie 2014, 12.08 - Afaceri

Bucureşti - 14 noiembrie 2014 -

ORGANIZAȚIA PROFESIONIȘTILOR PIEȚEI DE CAPITAL (OPPC) a luat act de publicarea în data de 07.11.2014 pe website-ul Ministerului de Finanțe a unei forme actualizate a propunerii de modificare a Legii nr. 297/2004 privind piața de capital.

Pe lângă alte modificări ale variantei inițiale, din noua formă legislativă lipsesc normele legale referitoare la reducerea cvorumului minim cerut pentru adunările generale extraordinare ale societăților de investiții financiare și cele privind eliminarea actualului prag de deținere ale SIF-urilor.

Modificarea prin lege a cvorumului minim necesar pentru adunările generale extraordinare ale societăților de investiții financiare reprezintă o masura necesara pentru ca aceste entități, deosebit de importante pentru piața de capital din România, sa poata functiona. In prezent, prin actele constitutive ale unui număr de patru dintre cele cinci societăți de investiții financiare este impus un cvorum minim de 50% din totalul drepturilor de vot pentru adunarea generală extraordinara la a doua convocare. În situația actuală, dată fiind atomizarea acționariatului, influențată și de limita legală de deținere la capitalul social, nu se pot lua decizii importante pentru aceste societăți, cum ar fi majorarea/diminuarea de capital social, răscumpararea propriilor actiuni etc., măsuri care ar aduce beneficii evidente companiilor si actionarilor.

Pe de alta parte, măsura eliminării pragului de detinere la capitalul social al societăților de investiții financiare, indiferent de opțiunile pro sau contra ale unor actori ai pieței de capital, trebuie sa fie supusa dezbaterii Parlamentului. Forul legislativ poate aproba sau poate respinge o astfel de soluție, însă dezbaterea pe aceastsă tema nu ar trebui sa fie evitată de initiatorul legii. În viziunea noastră, acționarilor acestor societăți ar trebui să li se permită să stabilească în cadrul adunărilor generale extraordinare dacă impun sau nu prin actele constitutive limite de deținere la capitalul social.

În consecință, OPPC consideră oportună menținerea în proiectul de lege a celor două propuneri privind reducerea cvorumului minim cerut pentru adunările generale extraordinare și referitoare la libertatea investitorilor de a dobândi acțiuni ale societăților de investiții financiare, cu posibilitatea stabilirii unor eventuale limite de deținere la capitalul social de către adunările generale extraordinare ale acestor societăți.

Organizația Profesioniștilor Pieței de capital va formula în termenul legal, pe baza recomandărilor membrilor săi, propuneri și observații cu privire la noul text al proiectului legislativ.

ORGANIZAȚIA PROFSIONIȘTILOR PIEȚEI DE CAPITAL

Cuvinte cheie:  OPPC  lege  piaţa de capital  MF  SIF-uri