O creştere de 24% a numărului tranzacţiilor a adus o creştere de 186% în valoarea tranzacţiilor care au avut loc în România în 2014

19 martie 2015, 10.59 - Afaceri   IT&C

Bucuresti - 19 martie 2015 -

-   România înregistrează cea mai mare creştere a pieţei M&A din Europa Centrală şi de Sud-est (CSE) în 2014

România a marcat anul acesta cea mai mare tranzacţie din domeniul IT în CSE, prin achiziţionarea companiei LiveRail Inc de către Facebook cu $500 milioane

Investitorii din Germania şi Austria au fost cei mai importanţi investitori externi în piaţa din România

Valoarea tranzacţiilor a crescut spectaculos, cu 186% în 2014 comparativ cu 2013, ajungând la o valoare totală de 3,14 miliarde USD, în timp ce numărul lor a crescut cu doar 24% în acelaşi interval, conform studiului EY - M&A Barometer România 2014. Valorile de tranzacţionare au fost făcute publice pentru 37% din cele 182 de tranzacţii care au avut loc în România în 2014.

Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a fost dominată în 2014 de investitorii financiari şi de tranzacţiile interne, numărul acestor tranzacţii cumulând 55% din total. Industria serviciilor a fost cea mai activă în fuziuni şi achiziţii, în timp ce tranzacţiile cele mai mari au avut loc în IT, servicii şi imobiliare. România a marcat anul acesta cea mai mare tranzacţie din domeniul IT şi tehnologie, prin achiziţionarea companiei LiveRail Inc de către Facebook cu suma de 500 milioane USD.

În 2014, investitorii din Germania şi Austria au fost cei mai importanţi investitori externi în piaţa din România, cu 9 şi respectiv 6 tranzacţii fiecare totalizând 8% din total, urmaţi de cei din Olanda, comparativ cu 2013 când Polonia era cel mai activ investitor extern.

Din numărul total de 182 de tranzacţii finalizate, 47% au fost încheiate de către investitori strategici – cu 16% mai puţin decât în 2013, în timp ce restul au fost încheiate de investitori financiari. Procentul investitorilor financiari a înregistrat o nouă creştere în 2014, ajungând la 53%, de la 37% cât reprezentau în 2013, ceea ce evidenţiază faptul că  fondurile private de investiţii identifică mai uşor obiective potrivite portofoliului lor în România.

Industria serviciilor a fost cel mai atractiv sector (după numărul de tranzacţii), cu 25 de tranzacţii în 2014. Aceasta a fost urmată de sectorul de retail şi distribuţie (cu 20 de tranzacţii) şi sectorul IT (cu 16 tranzacţii). În ceea ce priveşte valoarea, cele mai mari tranzacţii au vizat sectorul IT, urmat de cel al serviciilor.

Florin Vasilică, Liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România, declară:

„Remarcăm o revigorare a activității fondurilor de investiții atât pe partea de sell-side – exit-uri ale unor companii din portofolii – cât şi pe partea de buy-side. Fie că vorbim despre preluări ale unor companii aflate în portofoliul altor fonduri, de consolidări sau chiar de intrări în noi piețe, apetitul investițional al fondurilor de private-equity a crescut atât în regiune cât şi în România. De asemenea, un fapt încurajator îl reprezintă şi interesul pe care îl manifestă fonduri mai mari pentru companiile românești datorate faptului că acestea din urmă au reușit să crească până la o valoare care se apropie de ticket-ul minim de achiziții al investitorilor financiari. Un interes sporit vine din partea unor fonduri specializate pe restructurare, pe infrastructură, energie sau servicii financiare.”

Top 10 cele mai mari tranzacţii care au avut loc în România în 2014

No. Target company Buyer company Country of target Country of buyer Value USDm

1 LiveRail Inc Facebook RO, US US 500.0

2 Floreasca City Center SRL NE Property Cooperatief UA RO NL 185.4

3 Promenada Mall New Europe Property Investments plc RO ZA 184.3

4 Societatea Companiile Hoteliere Grand SRL STRABAG SE RO AT 126

5 United Shipping Agency SRL COFCO Corp RO CN 66.8

6 Millennium Bank Romania SA OTP Bank Nyrt RO HU 52.3

7 Detergenti SA Dalli-Werke RO DE 37.0

8 Hivatalos SRL Magyar Villamos Muvek Zrt. RO HU 37.0

9 Non-performing loans of BCR Deutsche Bank AG RO DE 33.6

10 VB Leasing Romanian IFN SA Idea Investmnet SA RO RO 32.5

Florenţa Birhala, Manager M&A, EY România explică:

„Piața de M&A este într-un moment de creștere datorat repoziționărilor strategice ale marilor jucători globali şi regionali, cât şi de consolidări pe anumite sectoare prin achiziția unor competitori aflați în dificultate, la care se adaugă exit-urile investitorilor financiari la terminarea perioadei de investire. În 2015, ne așteptăm să continue consolidarea şi reașezarea sectorului financiar. De asemenea, un sector-vedetă al acestui an va fi cel al serviciilor medicale, prin prisma tranzacțiilor inițiate de fondurile de investiții, dar şi datorită continuării expansiunii marilor jucători prin achiziții mai mici, care le permit anumite poziționări strategice faţă de competitori. În același timp, ne așteptăm la tranzacții pe piața de telecom, energie, dar şi o revenire ușoară în imobiliare.”

Despre Barometrul EY privind piaţa de fuziuni şi achiziţii din România - 2014

Barometrul EY este un rezumat şi o analiză a informaţiilor făcute publice şi identificate în baze de date reputate, cum ar fi DealWatch şi Zephyr. Activităţile de fuziuni şi achiziţii şi datele cuprinse în barometru includ informaţii privind tranzacţiile de tip privat-privat şi exclud: achiziţii de pachete minoritare de acţiuni sub 15%, răscumpărarea de acţiuni deţinute de acţionarii minoritari de către acţionarii majoritari, tranzacţii imobiliare (cu excepţia cazului în care vânzatorul şi/sau cumpărătorul a fost o companie imobiliară sau un fond imobiliar), tranzacţii de pe piaţa de capital (cu excepţia tranzacţiilor care au dus la o schimbare a controlului), achiziţii de licenţe, contracte de asociere în participaţiune, investiţiile greenfield, IPO-uri, privatizări, tranzacţii care includ active din mai multe ţări (valoarea acestor tranzacţii a fost ignorată pentru fiecare ţară, dar numărul acestora a fost luat în considerare), reorganizări interne.

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 190.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 27,4 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2014. Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 500 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an în luna iunie la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet:

Cuvinte cheie:  EY  crestere  tranzactii