Până pe 25 mai, „Transformă 2% din impozitul pe venit în 100% viaţă pentru copii!”, cu ajutorul Salvați Copiii România

13 mai 2015, 02.42 - Sănătate   Social

Bucureşti - 13 mai 2015 -

Organizaţia Salvaţi Copiii România reia în 2015 campania de promovare a programului de redirecţionare a 2% din impozitul anual pe venit. Fondurile ce vor fi colectate anul acesta vor fi utilizate pentru a continua dotarea cu echipamente medicale performante a maternităţilor și secţiilor de nou-născuţi, cu scopul de a asigura asistenţa adecvată copiilor născuţi prematur.

“Suntem mândri de rezultatele campaniei de dotare a maternităţilor şi considerăm că mesajul nostru a mişcat publicul. Creşterea de 42% a sumei colectate prin mecanismul 2%, înregistrată în 2014, comparativ cu anul precedent, reflectă popularitatea cauzei. Le mulţumim tuturor celor care au fost alături de noi în această campanie! Datorită lor, 10.000 de bebeluşi născuţi prematur au primit o şansă în plus la viaţă.” a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Statisticile Salvaţi Copiii România relevă un trend ascendent în procesul redirecţionării celor 2% către programele dezvoltate în serviciul comunităţilor. Sumele atrase de Organizație au evoluat de la 25.720 de euro în anul 2006, la 134.569 euro în 2009, 165.382 euro în 2010, 190.194 euro în 2013 şi aproximativ 269.000 euro în 2014. Potrivit datelor puse la dispoziţie de Autoritatea de Administrare Fiscală (ANAF), numărul persoanelor care au ales să redirecţioneze către Organizaţie a crescut anul trecut cu 46%, față de 2013, ajungând la 16.600. Media naţională a redirecționărilor a fost de 70 lei/ formular.

Fondurile obţinute în 2014 prin această campanie au fost utilizate pentru a dota 18 maternităţi şi secţii de nou-născuţi din oraşele: Pitești, Reșița, Craiova, Segarcea, Hârlău, Roman, Piatra-Neamț, Vatra Dornei, Timișoara, Vaslui, Târgu-Mureș, Arad, Cluj-Napoca, Petroșani, Brașov, Oltenița și București (2 unități medicale). De asemenea, 5667 de beneficiari, dintre care 3613 copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 5 ani, 679 de femei gravide și 1348 de mame tinere din 15 localități defavorizate din Moldova, s-au bucurat de programe de suport.

În ceea ce priveşte acţiunile anului 2015, Salvaţi Copiii România îşi propune atât continuarea programelor de s[rojin pentru beneficiarii din comuniățile rurale , cât și dotarea cu echipamente performante a altor 15 de unităţi de îngrijire a bebeluşilor prematuri sau cu greutate mică la naştere, din oraşele: Piteşti, Bucureşti, Reşita, Caransebeş, Constanța, Craiova, Hunedoara, Petroșani, Iaşi, Câmpulung Moldovenesc, Târgu-Mureș, Roman, Arad, Timişoara, Vaslui.

La nivel general, numărul contribuabililor care au redirecţionat 2% din impozitul pe venit către programe dezvoltate de sectorul neguvernamental a cunoscut o dinamică ascendentă de-a lungul timpului, dar a stagnat în ultimii 3 ani.

Numărul contribuabililor    Anul

145.000                                   2005

1.326.806                                2009

1.535.203                                2010

1.648.313                                2011

1.663.925                                2012

1.765.882                                2013

1.857.383                                2014

Evoluția numărului de contribuabili care au redirecționat 2% din impozitul pe venit

În anul 2014, judeţele cu cele mai mari sume colectate au fost: Cluj (8.834.000 lei), Argeş (5.436.000 lei) şi Prahova (5.400.000 lei). La polul opus se află judeţele Brăila (162.000 lei), Giurgiu (675.000 lei) şi Călăraşi (982.000 lei). În Bucureşti s-a înregistrat suma maximă, de 22.631.000 lei, cea mai mare pondere având-o sectorul 3 (5.666.000 lei), iar cea mai mică sectorul 5 (2.135.000 lei).

Potrivit datelor transmise de ANAF, mecanismul 2% a atins 23.432 de entităţi non-profit și unităţi de cult în anul 2010 şi 28.684 de entităţi în anul 2014. Din numărul total de contribuabili care aveau dreptul să solicite redirecționarea - 6.413.790 - numai 29% și-au exercitat această opţiune.

Cu toate acestea, mecanismul de redirecționare a 2% din impozitul pe venit, deja plătit către stat în anul 2014, este foarte simplu: depunerea unui formular - 230 sau 200 - la administraţia financiară. Formularele precompletate cu datele de identificare ale Organizaţiei Salvați Copiii pot fi descărcate de pe site-ul oficial www.salvaticopiii.ro. Completate cu datele personale și semnate, acestea se depun direct sau se trimit către administraţia financiară prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2015. Suma redirecționată nu trebuie menţionată în formular, urmând să fie completată de către administraţia financiară.

Campania „Transformă 2% din impozitul pe venit în 100% viaţă pentru copii!” se desfăşoară cu sprijinul Realitatea TV, METROREX, Lemon Design, Hollywood Multiplex, Cityplex, Euromedia, Farma Advertising, precum şi al partenerilor online: Cristian China-Birta, Ana Nicolescu (Mămica Urbană), Oana Tache, Marius Matache, Blogal Initiative, Cristian Florea, Mihaela Ivan, Lucian Mândruţă, Ioana Chicet-Macoveiciuc (Prințesa Urbană) .

Despre Organizația Salvați Copiii

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele Organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile - copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 25 de ani de activitate, peste 1.150.000 copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de Organizaţie. Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.

Persoană de contact
Alexandra Boeriu, Coordonator Programe, Salvați Copiii România
0744.360.446
alexandra.boeriu@salvaticopiii.ro