Consumul fraudulos de energie electrica – o infractiune cu riscuri grave!

29 iunie 2015, 05.56 - Afaceri   Social   Energie

Bucureşti - 29 iunie 2015 -

Lunar, se deruleaza in medie aproximativ 8000 actiuni de verificare a instalatiilor de distributie a energiei electrice. Acestea sunt efectuate de catre operatorul de distributie prin departamentul specializat in identificarea cazurilor de suspiciune de consum fraudulos si beneficiaza si de sprijinul autoritatilor responsabile de cercetare penala abilitate.

Sustragerea energiei electrice din reteaua de joasa tensiune reprezinta un risc atat pentru cei

care se racordeaza in mod ilegal, cat si pentru consumatorii din vecinatate.

Orice interventie neautorizata, precum si utilizarea unor instalatii improvizate, pot genera oricand accidente grave sau incendii, ducand la pierderi de vieti omenesti si daune materiale semnificative.

De asemenea ca aceste interventii au impact direct asupra calitatii alimentarii cu energie electrica a consumatorilor. Ele determina variatii de tensiune si intreruperi ale alimentarii cu energie electrica, provocand astfel disconfort mai ales pentru persoanele care consuma energie electrica avand contracte incheiate de furnizare a energiei electrice si respectand prevederile legale in vigoare.

Sustragerea de energie constituie infractiune de furt si se pedepseste conform legilor in vigoare.

Articolul 228 din Codul Penal si Legea nr. 123/2012 "Legea energiei electrice", precizeaza explicit ca deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea functionarii echipamentului de masurare a energiei electrice livrate ori modificarea fara drept a componentelor instalatiilor energetice constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. Totodata, executarea sau folosirea de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la retea sau pentru ocolirea echipamentelor de masurare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

Mentionam ca inclusiv nefunctionarea corespunzatoare a contorului poate fi suspectata de interventie neautorizata si de aceea, recomandam tuturor consumatorilor sa verifice periodic functionarea grupului de masurare a energiei electrice si sa informeze de urgenta operatorul de distributie, prin canalele existente (numarul unic de telefon 0251 929, e-mail cez_crc@cez.ro, fax 0248 524834, adresa scrisa la CEZ Romania SA, localitatea Targu-Jiu, Strada Depozitelor, numarul 2, judetul Gorj, cod postal 210238, cel mai apropiat Centru de Relatii cu Clientii), in cazul in care se observa orice nereguli privind functionarea acestuia.

Este important de precizat ca toti consumatorii se pot proteja de incidente si evenimente neplacute sesizand cazurile de consum fraudulos de energie la Info Linia CEZ, numarul unic 0251 929, pentru ca aceste situatii, daunatoare in primul rand consumatorilor corecti, sa poata fi stopate. Toate sesizarile primite din partea clientilor, precum si identitatea acestora sunt confidentiale pe tot parcursul actiunilor departamentului specializat.

Pentru mai multe informatii despre gestionarea suspiciunilor de interventii neautorizate in

instalatiile operatorului de distributie, puteti accesa website-ul www.cez.ro.

Departamentul PR, Brand si Marketing

CEZ Romania