Higher Together, de la Art Monaco la TVR

Bucuresti - 13 octombrie 2015 - Televiziunea Română va difuza vineri 16 octombrie, ora 21:00 și în reluare sâmbătă, 17 octombrie, ora 19:00, pe canalul TVR2, un reportaj despre participarea sculptorului Giulian Dumitriu la expoziția Art Monaco 2015. Reportajul va fi inclus în prima ediție din acest sezon a emisiunii Arte, Carte și Capricii, care promovează și reflectă viața culturală din București și din țară. Emisiunea este prezentată de Liana Stanciu, iar producător este Diana Pascal.

Giulian Dumitriu a fost singurul artist român prezent la Art Monaco 2015, eveniment desfășurat în această vară, care a reunit celebre galerii de artă din toată lumea, critici recunoscuți, colecționari, precum și artiști din Australia, SUA și Mexic.

„Mă bucur că am reușit să ajung la «Art Monaco». Impresiile au fost foarte bune, din partea organizatorilor, dar și a reprezentanților unor galerii internaționale, din Italia sau Elveția, interesați de o eventuală colaborare. Am muncit foarte mult pentru lucrările pe care le-am expus și care, în marea lor majoritate, fac parte din ciclul «oher reality». Fiecare sculptură spune o poveste despre interiorul altei lumi, revelate. Este ca și cum ai arăta concomitent forma și miezul lucrurilor. Apropiindu-te de obiect, poți vedea labirintul: ceea ce se ascunde înăuntru. Am expus însă, în același spațiu, și alte piese pe care le consider valoroase. De exemplu, coloana «Higher Together», creată pentru compania JTI: o sculptură care ilustrează un set de valori, o lucrare deschisă, ce urmează principiul construirii unor legături transcendente indestructibile, între individualități, culturi diferite, între orizontal și vertical. Se poate privi din orice unghi, nu are nevoie de un labirint”, declara Giulian Dumitriu la întoarcerea în țară, după participarea la Art Monaco.

Artistul explorează în lucrările ultimilor ani și un gen de nișă, un neo-realism contemporan abstract care, fără a fi asimilat artei industriale, răspunde căutărilor legate de identitatea artistică a corporațiilor, cu referire la branding și valori exprimate plastic. În acest sens, Higher Together reprezintă interpretarea originală a valorilor JTI: Enterprising, Open, Challenging.

Născut în 1971, la Bacău, într-o familie de artiști, absolvent al Academiei de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, avându-l ca mentor pe Mihai Buculei, Giulian Dumitriu este prezent în expoziții personale şi de grup la București, Milano, Amsterdam, Paris și Toronto, iar lucrările sale se regăsesc în colecții particulare din România, Italia, Franța, Canada, Statele Unite și Elveția. Artistul se poate mândri, printre altele, și cu realizarea unor sculpturi monumentale din bronz, printre care cele ale lui Tristan Tzara și Ion Ghica și a contribuit, în 1996, la restaurarea celebrului Palat Ghica.
În ultimii ani, arta contemporană românească a devenit din ce în ce mai apreciată, la loc de cinste în marile galerii ale lumii, dar și în marile colecții. Și iată că nu doar pictura, reprezentată prin nume ca Adrian Ghenie, ci și sculptura românească intră în acest club.

JTI susține în România Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Comedy Cluj, turneele Duelul Viorilor, Pianul Călător si Flautul de Aur, precum și "Gigi Căciuleanu Romania Dance Company". JTI organizează de 16 ani Întâlnirile JTI, eveniment devenit un brand cultural național, care a avut ca invitați personalități marcante ale dansului contemporan: Bejart Ballet Lausanne, Joaquin Cortes, Sylvie Guillem, Maria Pagés şi Sidi Larbi Cherkaoui sau Akram Khan Company. JTI este un promotor al moștenirii culturale japoneze în România, fiind și cel mai important investitor japonez pe piața locală.

Nu ratați, pe TVR2, Arte, Carte și Capricii, vineri, 16 octombrie, orele 21:00 și sâmbătă, 17 octombrie orele 19:00!

Cuvinte cheie:  comunicat  presa  JTI

Higher Together, de la Art Monaco la TVR