“Studiu de caz: Natura” - proiect de educație incluzivă prin tehnologie digitală și ateliere senzoriale

Bacau - 20 iulie 2022 -

Asociația Club Sportiv Tandem Arena și Fundația Orange au prezentat astăzi, în cadrul unui eveniment găzduit de Complexul Muzeal de Științele Naturii, proiectul “Studiu de caz: Natura” parte din platforma multisenzorială www.idea-isa.ro, dedicată copiilor nevăzători sau cu deficiențe de vedere, integrați în școli speciale sau în învățământul de masă.

Implementat la nivel național, “Studiu de caz: Natura” face parte din conceptul educație alternativă incluzivă Educatedra, ce oferă copiilor cu deficiențe de vedere acces la materiale de studiu digitale și tactile, adaptate nevoilor și capacității lor de înțelegere.

În cadrul proiectului, au fost create 15 lecții interactive, despre concepte de bază de fizică, chimie și astronomie. Lecțiile au fost create împreună cu specialiști chimiști și astronomi și sunt disponibile gratuit pe platforma www.idea-isa.ro. Materialele combină texte cu caractere mari, fișiere audio-video cu conținut educațional și materiale tactile cu ilustrații în relief. Astfel, cu ajutorul tehnologiei, copiii au acces la materiale de lucru interactive, bazate pe experiențe auditive și tactile, ce îi ajută să exploreze mai ușor lumea înconjurătoare.

O a doua componentă practică din proiect a fost caravana de ateliere “Studiu de caz: Natura”, organizată în parteneriat cu Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea”, Observatorul Astronomic “Victor Anestin” din Bacău și Casa Experimentelor din București. Astfel pentru membrii comunităților de copii cu deficiențe de vedere din Bucuresti, Buzău, Bacău, Cluj și Târgu Frumos, lecțiile de fizică, chimie și astronomie au devenit interactive și experiențiale; copiii au făcut cunoștință cu sistemul solar în miniatură, au înțeles ce este expansiunea Universului și au explorat tactil planșe cu reprezentări sugestive de atomi și molecule.

Proiectul a fost posibil prin intermediul unui grant în valoare de 94.200 lei, sumă acordată de Fundația Orange în cadrul programului “Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai mare fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere/auz din România.

“Studiu de Caz: Natura” este al treilea proiect al asociației noastre, finanțat în ultimii 5 ani de Fundația Orange. În prezent, pe lângă lecțiile de fizică, chimie și astronomie, pe platforma idea-isa.ro sunt disponibile și 232 de materiale accesibilizate despre istoria românilor, 10 lecții de ornitologie dedicate păsărilor, toate dezvoltate în cadrul proiectelor finanțate anterior prin programul “Lumea prin Culoare și Sunet” de către Fundația Orange.

“Acest tip de proiect ce îmbină tehnologii digitale cu materiale didactice clasice, precum planșele tactile, este prețios nu numai pentru copiii ce au participat în mod direct la activități, ci și pentru toți copiii cu deficiențe de vedere, profesorii și părinții lor. Avem încrederea că resursele educaționale create și disponibile pe această platformă deschisă vor contribui la desfășurarea unor lecții bogate și atractive în noul an școlar.”, a declarat Ovidiu Ana, Director executiv Fundația Orange.

În contextul post-pandemie, desfășurarea atelierelor a fost regândită: fiecare eveniment a avut loc cu un număr mai mic de copii (10-12) cu vârste între 10 si 18 ani, cu un număr foarte mic de însoțitori (3-4) și cu respectarea tuturor măsurilor recomandate de autorități pentru a limita răspândirea virusului.

“Atelierele pe care Asociatia Clubul Sportiv Tandem Arena le derulează în toată țara, au devenit deja o obișnuință în școlile speciale din România. Seturile de planșe tactile despre subiecte de fizică, chimie, astronomie sau păsări și link-urile la platforma educațională www.idea-isa.ro, sunt în posesia tuturor muzelor partenere și îi ajută continuu în interacţiunile cu copiii nevăzători. Mulțumim tuturor partenerilor din proiect pentru că ne-au ajutat să putem aduce înțelegerea naturii mai aproape de copiii noştri” a spus Andreia Bruckner, manager de proiect al Asociatiei Club Sportiv Tandem Arena.

Despre Clubul Sportiv Tandem Arena

Clubul Sportiv Tandem Arena a fost înființat în anul 2013, cu scopul de a oferi oportunitatea persoanelor cu dizabilități de a practica activități sportive paralimpice. În cei 9 ani de activitate, Tandem Arena a organizat proiectele precum Sportul pentru toți, School Bikes, Campionatul Național de Tandemuri, Tandem BikeFland, Caravana Casper cu impact în rândul populației cu deficiențe de vedere, cu precădere pentru practicarea pedalatului în tandem și a înotului.

Despre Fundația Orange

Fundația Orange este o organizație non-profit care se implică în viața comunității prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate. Din anul 2012, Fundația Orange a investit 6 milioane de euro în cadrul a 5 programe ce susțin dezvoltarea comunităților vulnerabile și integrarea persoanelor defavorizate, prin promovarea și implementarea tehnologiei și a metodelor digitale în proiecte de educație, cultură și incluziune socială. Pentru detalii, vizitați www.fundatiaorange.ro.

Fotografii aici: https://1drv.ms/a/s!BFNI-h3_4bnkgb1sPpqis3xTyIEG5Q

gilbert.iscu@natural-pr.com