Sipex Company, unul dintre cei mai mari distribuitori de materiale de construcții din România, a automatizat raportarea SAF-T cu SeniorERP

București - 23 februarie 2023 -

Sipex Company, distribuitor de top din piața de materiale de construcții din România, cu o cifră de afaceri de peste 52 de milioane de euro, realizează raportarea SAF-T cu ajutorul soluției ERP de la Senior Software. Sistemul SeniorERP a fost adaptat pentru a facilita depunerea Declarației 406, permițându-le astfel companiilor să se conformeze cu succes noilor modificări legislative.

Companiile din portofoliul Senior Software pot depune Declarația 406 cu ajutorul sistemului ERP, care a fost adaptat pentru a simplifica procesul de raportare SAF-T. Sipex Company, jucător de top pe piața distribuției de materiale și finisaje pentru construcții, este unul dintre marii contribuabili care s-a conformat la prevederile noii legislații și a transmis cu succes Declarația 406 direct din SeniorERP. Cu o cifră de afaceri de peste 52 de milioane de euro, compania dispune de 12 centre logistice și realizează lunar un volum impresionant de tranzacții.

“Am fost primul client Senior Software care a depus D406. După testările și mapările inițiale, necesare generării fișierului SAF-T, declarația a fost transmisă din SeniorERP către ANAF fără erori. În lipsa unui sistem ERP integrat, care să adune toate informațiile, dar și a suportului oferit de către furnizor, este imposibil să generezi corect și într-un timp rezonabil o astfel de declarație, mai ales când ai un volum imens de date, cum este cazul companiei noastre.

Este clar că fără SeniorERP ar fi fost dificil să depunem această declarație. Cu soluția de la Senior Software, noi dispunem de toate datele într-un singur loc și de acuratețe maximă în ceea ce privește generarea fișierului SAF-T și depunerea D406. Eu am recomandat și recomand oricui Senior Software și sistemul SeniorERP“, a declarat Costin Gheorghe, Director Economic - Sipex Company.

Procedura complexă și termenele scurte de raportare, dar și volumele mari de date ce trebuie incluse în fișierul SAF-T sunt câteva dintre provocările generate de noile prevederi legislative în rândul companiilor din România. Întregul proces este cu atât mai dificil pentru companiile care lucrează cu mai multe sisteme neintegrate, deoarece apar dificultăți în identificarea și colectarea datelor incluse în fișier, dar și în ceea ce privește păstrarea acurateței informațiilor.

Pentru a simplifica procesul de raportare și a permite companiilor să răspundă cu succes provocărilor, Senior Software pune la dispoziția acestora o soluție ERP perfect integrată, care include toate configurările necesare pentru depunerea D406 în conformitate cu prevederile legale. Sistemul SeniorERP facilitează fluxul informațiilor din companie, ceea ce permite preluarea rapidă și corectă a datelor pentru raportarea SAF-T, oferindu-le utilizatorilor o bază unică de date și o singură versiune de adevăr.

SAF-T nu este o simplă declarație. Aici vorbim despre o reinterpretare a datelor financiare și comerciale dintr-o companie. Aceasta presupune o completare corectă a tuturor informațiilor necesare, care acoperă toate segmentele de business: stocuri, tranzacții, mijloace fixe etc.

În acest sens, specialiștii noștri au definit un proces, foarte bine pus la punct, în care clientul, în colaborare cu echipa Senior Software, parcurge toate etapele de completare și clasificare a informațiilor existente. Odată finalizat acest demers, declarația se va putea emite automat pentru perioada parcursă și pentru viitoarele perioade de depunere. După finalizarea setărilor, datele noi vor putea fi introduse corect, în conformitate cu cerințele legislative. Așadar, pe lângă aspectele ce țin de corectitudinea și completarea datelor, vorbim și de o zonă de interpretare, și implicit de consultanță, foarte specifică, fapt pentru care tratăm acest serviciu separat față de declarațiile financiare tipice.

Pentru a putea acumula know-how-ul specific, am demarat un proiect pilot în cadrul căruia am selectat o serie de clienți mari, cu activitate complexă și cu departamente financiare foarte bine puse la punct. În acest mod, am reușit să acoperim o mare varietate de situații și suntem în măsură să le acordăm tuturor clienților noștri atât suport tehnic, cât și consultanță de specialitate, a specificat Daniel Toma, Director General Senior Software.

Cu SeniorERP, companiile pot realiza procesul de raportare urmând 4 pași:

Identificarea și verificarea informațiilor necesare raportării SAF-T

Asocierea nomenclatoarelor din ERP cu cele puse la dispoziție de ANAF

Încărcarea datelor necesare în declararea SAF-T

Exportul informațiilor în format XML către autoritățile fiscale

Fișierul Standard de Control Fiscal, cunoscut sub denumirea de SAF-T, reprezintă standardul internațional pentru schimbul electronic de date contabile între companii și autoritățile fiscale, iar D406 este o nouă obligație declarativă intrată în vigoare în 2022. Prin intermediul Declarației 406 companiile trebuie să raporteze periodic un set de informații către autoritățile fiscale, într-o formă care să faciliteze revizuirea de către ANAF a operațiunilor desfășurate de acestea. Sistemul de raportare SAF-T a devenit  obligatoriu și pentru contribuabilii mijlocii începând din ianuarie 2023.

Despre Sipex Company

Sipex Company este unul dintre cei mai importanți distribuitori de materiale și finisaje de construcții din România, având o experiență de peste 25 de ani. În prezent, compania ocupă locul 2 la nivel național în piața de distribuție de materiale și finisaje pentru construcții, cu 12 puncte de lucru și un personal format din aproximativ 300 de angajați. Sipex Company se adresează segmentului de retail, firmelor de construcții, clienților din sectorul industrial și persoanelor fizice. Printre brandurile care se regăsesc în portofoliul companiei se numără: Ceresit, Rigips, Isover, Weber, Cesarom, Swisspor, Austrotherm, Baumit, Porotherm, Tondach, Brikston etc.

Despre Senior Software

Senior Software este furnizor și dezvoltator de sisteme software performante pentru managementul integrat al afacerilor. Fondată în 2003, compania a realizat peste 450 de implementări de succes, utilizând cele mai noi tehnologii. Senior Software implementează sisteme intuitive de tip ERP, BI, SCM, MES, E-commerce și Hardware. Compania își desfășoară activitatea în cinci locații din România (București, Constanța, Cluj, Iași, Timișoara) cu o echipă formată din peste 180 de angajați.

Cuvinte cheie:  Senior Software  Sipex Company  Daniel Toma  SAF-T