Aplauze pentru poet... la Szeged și la Budapesta, de Ziua Poeziei Maghiare

03 aprilie 2023, 01.44 - Afaceri   Social   Evenimente

București - 03 aprilie 2023 -

Proiectul multimedia Aplauze pentru poet…pe scenă trece de granițele României și ajunge, pe 11 aprilie, în Ungaria, la Szeged și la Budapesta, de Ziua Poeziei Maghiare, marcând Ziua internațională a poeziei (21 martie), ca omagiu al limbajului liric universal.

Un proiect inedit, care în România a avut deja mai multe reprezentații cu săli pline, se prezintă într-o nouă formă ce alternează prezentarea de tip conferinţă cu recitarea versurilor scrise de poeții Mihai Eminescu, Tudor Arghezi și George Coşbuc, traduse în limba maghiară de Dsida Jenő, Kacsó Sándor, Székely János, Képes Géza, Berde Mária, Kiss Jenő, P. Tóth Irén și Szemlér Ferenc. Actorul Demeter András va recita și va interpreta live, de această dată, în limba maghiară.

Recitalul lui Demeter András va fi completat de intervenţii video online de poezie cu actori reper ai scenei româneşti precum Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Mihaela Rădescu, Ion Caramitru, dar și cu intervenții ale reprezentanților proiectului: Ovidiu Miculescu, iniţiatorul proiectului și Oltea Şerban-Pârâu, consilier artistic. Aceștia din urmă vor vorbi publicului despre importanța poeziei într-un secol al vitezei, despre acest demers de susținere a unui domeniu cultural marginalizat în contemporaneitate.

Aplauze pentru poet este un proiect-refugiu. O evadare. O întâlnire pe fâșia dintre ceea ce este și ce ar putea sau ar trebui să fie viața făpturilor umane. O policromie a forțelor lăuntrice de care orice om trăitor pe acest pământ ar avea nevoie. Reiterarea sa într-o formulă hybrid, cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare, atât la Budapesta/Budapest, cât și în acest deosebit de important centru academic precum Seghedin/Szeged, pentru un artist interpret nu poate fi decât o întâlnire de gradul zero!  Mă bucur că pe 11 aprilie eu voi fi acela!” (Demeter András).

Evenimentul va avea loc marți, 11 aprilie, de la ora 12:00, la Biblioteca „Somogyi Károly" din Szeged și apoi, de la ora 19:00, la Cafeneaua literară Három Holló din Budapesta.

Aplauze pentru poet - Vastaps a KÖLTŐNEK este o dezvoltare și adaptare specifică pentru limba maghiară a proiectului Aplauze pentru poet / A Hand for the Poet, o inițiativă inedită de promovare a poeziei româneşti clasice şi moderne pentru publicul autohton, dar şi internaţional, ce poate fi accesata online la adresa aplauzepentrupoet.thecultureclub.ro sau ahandforthepoet.thecultureclub.ro.

Organizator: ICR Budapesta

Parteneri principali: The Culture Club și Pro Contemporania

Parteneri culturali: Biblioteca „Somogyi Károly" din Szeged și Cafeneaua literară Három Holló

Cu sprijinul : JTI

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Radio România Regional, România TV, Mediatrust, Liternet, Agenția de carte

The multimedia project A hand for the Poet… On Stage crosses the Romanian border and, on 11 April, arrives in Hungary, in Szeged and Budapest, for the Hungarian Poetry Day, marking the World Poetry Day (21 March),  as an homage to the universal poetic language.

An innovative project which has already had several performances in Romania, all of them being sold out, is presented in a new form which alternates a conference-like presentation with readings of poems by Mihai Eminescu, Tudor Arghezi and George Coşbuc, translated into Hungarian by Dsida Jenő, Kacsó Sándor, Székely János, Képes Géza, Berde Mária, Kiss Jenő, P. Tóth Irén and Szemlér Ferenc. Actor Demeter András will read and perform live, this time in Hungarian language.

The recital by Demeter András will be accompanied by online video interventions of poetry readings by well-known Romanian actors such as Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Mihaela Rădescu, Ion Caramitru, as well as by interventions by the representatives of the project: Ovidiu Miculescu, the project initiator, and Oltea Şerban-Pârâu, art advisor. They will speak to the audience about the importance of poetry in a century of speed, about this endeavor to support a cultural sector which is marginalized nowadays.

A Hand for the Poet is a refuge-project. An escape. A meeting on the strip between what is and what might be or what should be the life of human beings. A polychromy of the inner forces that anyone living on this earth would need. For a performing artist, its reiteration in a hybrid formula, on the occasion of the Hungarian Poetry Day, both in Budapest, and in this particularly important academic center Szeged, may only be a high-level meeting!  I am happy to be that artist on 11 April!” (Demeter András).

The event shall take place on Tuesday, 11 April, from 12:00 hours, at “Somogyi Károly” Library in Szeged and later on, from 19:00 hours, at Három Holló Literary Café in Budapest.

A hand for the Poet - Vastaps a KÖLTŐNEK is a specific development and adaptation for the Hungarian language of the project Aplauze pentru poet / A Hand for the Poet, a unique initiative to promote classic and modern Romanian poetry for both the Romanian and international audience, which may be accessed online at the address aplauzepentrupoet.thecultureclub.ro or ahandforthepoet.thecultureclub.ro.

Organizer: ICR Budapest

Main partners: The Culture Club and Pro Contemporania

Cultural partners: “Somogyi Károly" Library in Szeged and Három Holló Literary Café

With the support of: JTI

Media partners: Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Radio România Regional, România TV, Mediatrust, Liternet, Agenția de carte.

Cuvinte cheie:  Aplauze pentru poet  Ziua Poeziei Maghiare  Demeter András  JTI

Aplauze pentru poet... la Szeged și la Budapesta, de Ziua Poeziei Maghiare