BASF este prima companie care deschide un centru comun de producție a materialelor pentru baterii și reciclarea acestora. Astfel se închide cercul lanțului valoric european al producției, utilizării și reciclării bateriilor

04 iulie 2023, 03.09 - Afaceri   Construcţii   Social

București - 04 iulie 2023 -

Inaugurarea primei fabrici de producție a materialelor active catodice de ultimă generație din Germania

Fabrică de reciclare a bateriilor de clasă mondială, în Europa, pentru o reciclare cât mai durabilă

Tehnologiile de producție patentate vor permite o amprentă de carbon semnificativ redusă pentru materialele active catodice

Împreună cu politicieni, clienți și parteneri, BASF a inaugurat pe 29 iunie primul centru comun de producție a materialelor pentru baterii și reciclare a bateriilor din Europa, în Schwarzheide, Germania. Deschiderea unei fabrici de producție de ultimă generație pentru materiale active catodice de înaltă performanță, precum și ceremonia de prezentare a unei fabrici de reciclare a bateriilor reprezintă pași importanți către asigurarea unui lanț valoric european al bateriilor complet - de la colectarea bateriilor uzate și recuperarea materiilor prime minerale până la utilizarea acestora în producția de noi materiale pentru baterii.

Europa devine o prezență majoră pe piața globală a bateriilor, aflată în creștere rapidă

Materialele pentru baterii stau la baza bateriilor cu ioni de litiu, deoarece determină în mod semnificativ performanța acestora și, prin urmare, joacă un rol crucial în transformarea mobilității.

"În ciuda tuturor provocărilor cu care ne confruntăm în prezent în Europa, avem motive să fim optimiști. Fabrica de producție a materialelor active catodice de ultimă generație și uzina de reciclare a bateriilor subliniază faptul că la BASF credem în viitorul industriei chimice din Europa și din Germania și investim în produse și servicii inovatoare pentru clienții noștri de pe piața internă", a declarat Dr. Martin Brudermüller, Președintele Consiliului de Administrație al BASF SE. "Prin cele două investiții, contribuim semnificativ la reducerea amprentei de CO2 a bateriilor și asigurăm un ciclu complet pentru o mobilitate durabilă."

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, a subliniat importanța creării unui lanț valoric competitiv și durabil pentru fabricarea celulelor de baterii în Europa. "Piața bateriilor din UE crește rapid. Se preconizează că cererea de baterii va continua să crească drastic în următorii ani, atât în materie de mobilitate, cât și de stocare, iar competitorii noștri urmăresc, de asemenea, această piață. În acest context, Comisia Europeană se angajează să continue construirea unui ecosistem al bateriilor solid, în Europa. De aceea am creat Alianța Europeană pentru Baterii, care a contribuit până acum la generarea a peste 180 de miliarde de euro în investiții private. Uzina BASF a beneficiat de acest efort. Concentrându-se pe materiale active catodice avansate și pe reciclare, demonstrează că putem stimula competitivitatea UE și reduce dependența sa într-un sector strategic, accelerând, astfel, tranziția verde.

Prima producție de materiale active catodice în Germania

Noua uzină nu este doar prima facilitate de producție pentru materiale active catodice de înaltă performanță din Germania, ci și prima uzină de producție la scară largă și complet automatizată din Europa. Fabrica are comenzi, producția fiind complet rezervată pentru următorii ani, și va furniza produse adaptate nevoilor specifice ale producătorilor de celule și producătorilor europeni de echipamente auto originale. Amprenta de carbon a materialelor active catodice inovatoare ale BASF este semnificativ redusă față de media industriei, datorită tehnologiilor eficiente de producție BASF, care includ un consum redus de energie și o proporție mare de energie regenerabilă. Pentru a satisface cererea în creștere a clienților pentru piața europeană de vehicule electrice, BASF se pregătește deja să investească suplimentar în materiale active catodice în Europa și se află într-o etapă avansată de negocieri cu clienții. Acest lucru subliniază angajamentul BASF de a stabili un lanț valoric pentru baterii robust și localizat în Europa.

Dr. Robert Habeck, Ministrul Federal al Afacerilor Economice și Acțiunilor pentru Combaterea Schimbărilor Climatice, a declarat: "Prin combinarea unei fabrici de producție de ultimă generație pentru materiale active catodice și a unei uzine de reciclare, Germania obține o piesă-cheie în puzzle-ul ecosistemului său în creștere pentru baterii. Proiectul BASF sporește suveranitatea noastră pe întregul lanț valoric, promovează economia circulară și, astfel, consolidează securitatea economică. Decizia în favoarea locației Schwarzheide subliniază atractivitatea acesteia – istoria sa și know-how-ul chimic, precum și abundența de energie regenerabilă din vecinătate. Proiectul evidențiază, de asemenea, transformarea continuă: aici, unde cărbunele a fost pentru mult timp lichefiat în benzină, de acum se va produce materialul activ pentru bateriile pentru mașini electrice. Suntem bucuroși să susținem această transformare prin finanțarea IPCEI (Important Projects of Common European Interest).

Închiderea circuitului pentru materialele bateriei

BASF oferă deja materiale active catodice bazate pe metale reciclate ca o soluție în circuit închis în Asia și America de Nord, pentru a conserva resursele și a-și reduce și mai mult amprenta de carbon. Prin investițiile efectuate în Schwarzheide, BASF sprijină acum direct piața europeană și, în același timp, facilitează o creștere mai rapidă pentru afacerea sa la nivel global. Bateriile ajunse la finalul ciclului de viață și deșeurile rezultate din producția de baterii sunt prelucrate mecanic în noua uzină de reciclare. Materialul astfel rezultat conține metale cheie utilizate pentru a produce materiale active catodice: litiu, nichel, cobalt și mangan. În cea de-a doua etapă, aceste metale valoroase pot fi recuperate chimic în cel mai sustenabil mod posibil și utilizate pentru a produce noi materiale active catodice. Construcția unei facilități de producție a materialelor obținute în urma reciclării a început deja și se estimează că producția va începe în anul 2024.

"Prin înființarea primului centru comun din Europa, pentru producția de materiale pentru baterii și reciclarea acestora, ne dorim să consolidăm lanțul valoric al bateriilor în Europa", a declarat Dr. Peter Schuhmacher, responsabil de Materiale pentru baterii și reciclare la BASF și Președintele diviziei de Catalizatori. "Vom continua să asigurăm un ciclu complet și să investim în capacitățile noastre de producție și reciclare la nivel global pentru a răspunde cerințelor clienților noștri pentru materiale active catodice de înaltă performanță, cu o amprentă redusă de CO2."

Oportunități de creștere pentru fabrica Schwarzheide

Cele două uzine vor extinde portofoliul de produse al fabricii BASF Schwarzheide și vor crea în total aproximativ 180 de noi locuri de muncă.

"Lusatia este și va rămâne o regiune industrială și energetică. Produsele vor fi regenerabile, mai prietenoase cu mediul și mai sustenabile. Noile fabrici pentru materiale de baterii de la BASF Schwarzheide contribuie la succesul transformării acestei foste regiuni miniere. Prin producția de materiale pentru baterii, producția de baterii și reciclarea acestora, se creează o nouă ramură industrială unică în Brandenburg, care deschide un nou capitol în tranziția energetică. Nu doar că se vor crea noi locuri de muncă industriale, ci se aduce și o contribuție importantă în privința independenței economiei europene, a creșterii valorii interne și a protecției mediului" a declarat Dr. Dietmar Woidke, Ministru Președinte al landului Brandenburg.

Investiția consolidează sprijinul BASF pentru agenda Comisiei Europene în direcția unui lanț valoric european de producție a bateriilor și face parte din fondul "Proiecte Importante de Interes Comun European (IPCEI)", aprobat de Comisia Europeană pe data de 9 decembrie 2019, în conformitate cu regulile privind ajutoarele de stat ale Uniunii Europene. Lansarea de materiale inovatoare pentru baterii și cercetarea pentru dezvoltarea materialelor pentru baterii de generație următoare și a proceselor de dezvoltare, inclusiv reciclarea bateriilor, este finanțată de Ministerul Federal al Economiei și Acțiunii Climatice, pe baza unei rezoluții a Bundestag-ului german și de Ministerul Economiei, Muncii și Energiei al landului Brandenburg, pe baza unei rezoluții a Parlamentului Statului Brandenburg, ca parte a IPCEI pentru Baterii: Coduri de finanțare 16BZF101A/B.

În dosarul de presă virtual al evenimentului, puteți găsi înregistrări video și materiale foto ale evenimentului. De asemenea, înregistrări video și materiale foto suplimentare despre cercetarea și producția materialelor pentru baterii BASF sunt disponibile în serviciul nostru de televiziune și bază de date foto (vă rugăm să alegeți "baterie" ca termen de căutare).

Despre Divizia de Materiale pentru Baterii și Reciclare BASF

BASF este un important furnizor global de materiale active catodice (CAM) avansate pentru piața bateriilor cu litiu-ion, oferind CAM de înaltă performanță celor mai mari producători de celule de baterii din lume și platformelor de vârf ale producătorilor de echipamente originale (OEM). În plus, oferim servicii de aprovizionare și gestionare a metalelor de bază, precum și soluții de reciclare a bateriilor în circuit închis. Prin utilizarea platformelor noastre de cercetare și dezvoltare de top în industrie și prin pasiunea noastră pentru inovație, divizia de Materiale pentru Baterii și Reciclare BASF dezvoltă soluții unice și proprietare care conduc la succesul clienților.

Materiale pentru Baterii și Reciclare face parte din divizia de Catalizatori a BASF. Portofoliul diviziei include, de asemenea, Catalizatori pentru Mediu și Soluții Metalice, precum și Catalizatori de Proces. Clienții din diverse industrii, inclusiv auto și transport, chimie, materiale plastice sau energie și resurse beneficiază de soluțiile noastre inovatoare. Informații suplimentare despre divizia Catalizatori a BASF sunt disponibile pe internet la adresa www.catalysts.basf.com.

Despre BASF

La BASF, creăm chimie pentru un viitor durabil. Combinăm succesul economic cu protecția mediului și responsabilitatea socială. Peste 111.000 de angajați din Grupul BASF contribuie la succesul clienților noștri în aproape toate sectoarele și aproape în fiecare țară din lume. Portofoliul nostru este organizat în șase segmente: produse chimice, materiale, soluții industriale, tehnologii de suprafață, nutriție și îngrijire și soluții agricole. BASF a generat vânzări de 87,3 miliarde de euro în 2022. Acțiunile BASF sunt tranzacționate la bursa din Frankfurt (BAS) și sub formă de certificat de depozit american (BASFY) din SUA. Informații suplimentare la www.basf.com.

Cuvinte cheie:  BASF  materiale active  materiale pentru baterii  reciclare