Teraplast – rezultate financiare in crestere in ciuda contextului economic dificil din 2010

14 februarie 2011, 11.40 - Afaceri   Construcţii   Imobiliare

Bucureşti - 14 februarie 2011 - - Cifra de afaceri a companiei Teraplast in anul 2010 a crescut cu 13% comparativ cu 2009, in ciuda conditiilor dificile de pe pietele de instalatii si constructii;

- Profitul net inregistrat de Teraplast a crescut cu 41%, fiind sustinut de masurile eficiente de management al costurilor, in conditiile in care acest indicator a fost afectat de faptul ca pretul a fost factorul determinant in decizia de cumparare a produselor. In plus, compania a avut in derulare investitii in conformitate cu programul de dezvoltare, dar si investitii in relocare;

- Investitiile s-au cifrat la 18,9 milioane lei si au fost orientate inspre dezvoltarea Parcului Industrial Teraplast, din Saratel (jud. Bistrita-Nasaud) si extinderea portofoliului de sisteme. Programul de relocare a unitatilor de productie din Bistrita, la Saratel s-a realizat in proportie de 100%;

Florin Urîte, director general Teraplast: “In anul 2010 ne-am concentrat pe finalizarea procesului de relocare si pe dezvoltarea sanatoasa a business-ului Teraplast. A fost un an dificil in special din cauza lipsei de finantare din partea institutiilor bancare pentru proiectele private, dar si din cauza dificultatii cu care institutiile statului au accesat cofinantarea pentru proiectele publice. Cu toate acestea am reusit sa obtinem o evolutie buna a indicatorilor financiari, incadrandu-ne in tintele de buget stabilite la inceputul anului, si mai mult decat atat am reusit sa finalizam relocarea tuturor capacitatilor de productie din Bistrita la Saratel. Avand cea mai noua tehnologie si capacitati de productie adecvate, ne propunem in continuare dezvoltarea sistemelor Teraplast, astfel incat sa putem oferi solutii complete clientilor si colaboratorilor nostri.”

Cifra de afaceri neta a Teraplast s-a cifrat in 2010 la 212 milioane lei, in crestere cu 13%, raportat la 2009, ca urmare a cresterii volumelor vandute pe de o parte, iar pe de alta parte, ca urmare a majorarii pretului de vanzare.

Profitul net al Teraplast a crescut cu 41% in 2010 pana la valoarea de 10,9 milioane lei, pe fondul unei gestionari eficiente a resurselor companiei, dar si ca urmare a imbunatatirii semnificative a rezultatului financiar. Evolutia acestui indicator este cu atat mai valoroasa cu cat a fost obtinuta intr-un an de criza economica, in care pietele pe care compania activeaza au inregistrat scaderi cuprinse intre 10 si 30%. Mai mult decat atat, in 2010 compania Teraplast a finalizat investitii importante in dezvoltarea Parcului Industrial de la Saratel si a continuat extinderea portofoliului de sisteme.

Investitiile Teraplast in 2010 s-au cifrat la aproximativ 18,9 milioane lei si au fost orientate inspre relocarea si dezvoltarea tehnologica din Parcul Industrial de la Saratel si inspre dezvoltarea sistemelor companiei. In primele sase luni din 2010 compania Teraplast a finalizat relocarea tuturor capacitatilor de productie din Bistrita la Saratel, investitiile totale realizate de companie, din momentul inceperii constructiei noilor fabrici de la Saratel (2007), pana in momentul in care s-a finalizat mutarea, fiind de peste 26 de milioane de euro. Sumele investite includ lucrarile de infrastructura, constructia noilor fabrici, utilarea tehnologica a acestora, fie prin relocarea liniilor de productie din Bistrita, fie prin achizitionarea unor noi linii de productie, dar si amenajarea spatiilor logistice si de depozitare.

Perspective pentru 2011: pe segmentul de infrastructura estimam o crestere a pietei, generata de necesitatea de a accesa fondurile europene disponibile pentru acest sector. Daca in 2011 nu vom realiza cat mai multe proiecte de infrastructura de mediu vom rata sansa de a ne moderniza retelele de apa si canalizare, cu finantare nerambursabila; pe segmentul rezidential ne asteptam la o crestere timida, in cel mai fericit caz, incepand cu a doua parte a anului, in timp ce pe segmentul nonrezidential estimam o crestere usoara inca din prima parte a acestui an. Exista deja semnale ca proiecte nonrezidentiale importante se vor debloca anul acesta.

Detalii Teraplast:

Compania Teraplast face parte din Grupul Teraplast Bistriţa, care mai include pe langa Teraplast si subsidiarele sale Plastsistem şi Politub. Subsidiara Plastsistem produce panouri sandwich si structuri metalice pentru construcţii comerciale şi industriale, iar Politub produce tuburi din polietilenă pentru reţelele de gaz şi apă.

Incepand din 2 iulie 2008 compania Teraplast este listata la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul TRP, iar din aprilie 2009 compania a fost inclusa in componenta indicelui BET-XT. Principalii actionari ai companiei, la data de referinta 30 noiembrie 2010, sunt Dorel Goia (34,26%), SIF Banat-Crisana (10,48%) si Emanoil Viciu (10,15%).

Detalii de contact:
Anca Rif
Manager de comunicare si relatia cu investitorii
Tel: +40-752-101.639
Email: anca.rif@teraplast.ro