Comunicat de presa APA

17 iunie 2011, 09.13 - Afaceri   Agricultură

Bucureşti - 17 iunie 2011 - Premiul Schweighofer 2011 decernat la Viena
Solutii inovatoare ce au la baza lemnul pentru constructii eficiente din punct de vedere energetic si energie regenerabila

Premiul Schweighofer, singurul Premiu European pentru Inovatie in Sectorul Utilizarii Lemnului, insumand 300.000 de euro a fost acordat la Viena pentru a cincea oara in data de 16 iunie 2011. Aproximativ 450 de invitati din 20 de tari – precum ministrul austriac al agriculturii, padurilor, mediului si apelor, DI Niki Berlakovich – au participat la ceremonia de acordare a patru premii pentru inovatie si a marelui premiu. Ceremonia a fost dedicata Anului International al Padurilor si a oferit si un tribut muzical adus padurilor.

Premiul Schweighofer a fost fondat in anul 2002 de familia Schweighofer din Austria care detine una dintre cele mai importante companii de prelucrare a lemnului. Premiul este decernat o data la doi ani si are in vedere solutiile inovatoare din sectorul forestier. Cuprinde Marele Premiu (Life Time Award) si mai multe premii pentru inovatie.

Castigatorul marelui premiu din acest an este Dieter Siempelkamp din Germania. Numele sau este sinonim cu ingineria de inalta clasa. Cea mai de seama inovatie realizata de Siempelkamp este presa Contiroll®. Premiul acordat acestuia insumeaza 100.000 de euro.
www.siempelkamp.de

Patru echipe au primit premiul pentru inovatie si impart in mod egal suma de 200.000 de euro:
• AGEPAN® THD Static: Placi izolatoare din fibra ultrarezistente. Knut Kappenberg and Alfred Pfemeter (Glunz AG), Germania
www.agepan.de
• TES Energy Façade: Sisteme de renovare pe baza de cherestea pentru cladiri. Echipa de oameni de stiinta europeni coordonata de Frank Lattke, Germania
www.tesenergyfacade.com
• Hess Limitless: Tehnologie de fabricare si asamblare a grinzilor glulam. Mathias Hofmann (Hess Timber) si Simon Aicher (MPA Stuttgart), Germania
www.hess-imber.com
• Glulam Turbine Blades: Placi de glulam pentru centralele energetice plutitoare. Åge Holmestad (Moelven) si Svein Dag Henriksen (Hydra Tidal), Norvegia
www.moelven.com; www.hydratidal.com

Imagini disponibile la: http://www.apa-fotoservice.at/galerie/1952