Prima conferinţă internaţională cu tema Energia eoliană în România

25 noiembrie 2008, 09.38 - Industrie

Bucureşti - 25 noiembrie 2008 - Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) împreună cu Renewable Energy Exhibition and Conference Organiser (REECO) au organizat miercuri 19 noiembrie 2008, prima Conferinţă internaţională cu tema „Energia Eoliană în România”.

Evenimentul, iniţiat de REECO GmbH prin reprezentanţa sa în România, a fost organizat de ISPE în cadrul Târgului Internaţional RENEXPO® South-East Europe „Energia regenerabilă şi eficienţa energetică în construcţii şi renovări” şi s-a desfăşurat la Centrul de Conferinţe de la Sala Palatului, Bucureşti.

Principalele obiective ale conferinţe au fost:

§ atragerea şi implicarea mult mai agresivă a companiilor străine şi a investitorilor în pieţele de energie şi infrastructură din România şi

§ identificarea aspectelor pro şi contra la nivel legislativ, comercial şi tehnic cu privire la dezvoltarea şi implementarea celor mai noi tehnologii ecologice, cu scopul creşterii eficienţei energetice şi a reducerii impactului asupra mediului

Publicul vizat:

Reprezentanţi ai guvernului şi ai autorităţilor de reglementare, organizaţii internaţionale, fonduri de investiţii, utilităţi publice din domeniul energetic, ONG - uri şi asociaţii profesionale din domeniu, industrii, municipalităţi, firme de consultanţă şi inginerie din ţară şi străinătate, dezvoltatori de proiecte - tehnologii, producători de echipamente, administratori de parcuri eoliene, investitori.

Lucrările conferinţei au fost deschise de dl. Ioan Dan Gheorghiu, preşedinte – director general ISPE şi de către dl. Johann-Georg Roehm, directorul Grupului REECO.

Temele abordate în cadrul sesiunilor conferinţei au fost:

§ Politici, reglementări şi standarde în România, relaţionate cu promovarea şi dezvoltarea parcurilor eoliene, luând în considerare noile Directive ale UE – Prezentări susţinute de reprezentanţii Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei (ARCE), Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Asociaţiei de Standardizare din România (ASRO) şi Blue Planet România – dezvoltator de proiecte eoliene

§ Strategii de dezvoltare a energiei eoliene în UE - Prezentare susţinută de reprezentanţii Senternovem - Agenţia pentru Inovaţie şi Dezvoltare Durabilă a Ministerului Afacerilor Externe din Olanda

§ Potenţialul eolian al României, stadiul actual al dezvoltării - Prezentări susţinute de reprezentanţii Consiliului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR- CME), Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Universităţii Politehnice Bucureşti

§ Infrastructura reţelei de transport şi distribuţie a energiei electrice - Prezentări susţinute de reprezentanţii ISPE, Electrica, Transelectrica, E.On Energy România, ENEL România

§ Sprijin financiar local, scheme şi mecanisme de finanţare - Prezentări susţinute de ISPE, BCR, OPCOM (Operatorul Pieţei de Energie Electrică din România)

§ Dezvoltări de proiecte / Reuşite şi eşecuri - Prezentări susţinute de reprezentanţii prestatorilor de servicii şi a producătorilor de echipamente: Ecofys din Bulgaria, Nordex din Germania, General Electric din SUA şi România, CUBE din Germania.

Avem convingerea că acest eveniment, care a constituit o premieră pentru România, a oferit totodată ocazia unei dezbateri deschise, pentru toţi actorii din domeniu, conducând la identificarea nevoilor locale şi la cunoaşterea potenţialului regenerabil la nivel naţional. In această situaţie, vor putea fi adoptate soluţii integrate optime, în contextual noului pachet legislative european “energie – schimbări climatice”.

Gloria Popescu
Şef Birou Relaţii Publice şi Comunicare ISPE