Primul studiu despre responsabilitatea corporativă în România ca instrument strategic şi parte a modelului de business

27 mai 2013, 11.07 - Afaceri

Bucuresti - 27 mai 2013 - Mai mult de jumătate dintre proiectele de responsabilitate socială corporativă din România nu depăşesc ca valoare medie 10.000 EUR

Jumătate dintre companii consideră că în 2013 nivelul bugetului pentru proiecte sociale este similar cu cel din 2012

Cele mai multe companii private au ca focus pentru CSR proiecte de educație şi sănătate

Responsabilitatea socială corporativă (CSR) începe să împrumute din dinamismul domeniului de la nivel mondial, pe măsură ce companiile româneşti şi executivii devin mai conştienti de relevanţa acestuia pentru diferenţierea companiilor, conform studiului Tendinţe şi realităţi CSR în România, realizat de CSRMedia.ro şi Ernst & Young România. Astfel, 78% dintre respondenţi au declarat că firma pe care o reprezintă are o strategie dedicată CSR-ului, în timp ce 67% dintre ei consideră că interesul general pentru CSR a crescut în ultimele 12 luni. În sprijinul aceleiaşi idei, mai mult de 3/4 dintre companiile care au răspuns spun că au un buget dedicat anual acţiunilor CSR. Dintre acestea, jumătate spun că nivelul bugetului în 2013 este similar cu cel din 2012, în timp ce doar 16% dintre companii au marcat o creştere între 5-10%. În ceea ce priveşte sumele alocate, 66% dintre respondenți au declarat că valoarea medie a unui proiect CSR nu depăşeşte 10.000 EUR.

“Chiar dacă implicarea în CSR a fost o practică iniţiată de filialele companiilor multinaţionale, care o au ca parte a valorilor lor, ea nu mai este de mult timp un concept abstract pentru companiile din România. Pasul următor este acum ca ea să devină o arie stategică pentru cât mai multe companii private româneşti şi pentru instituţiile de interes public. Faptul că 41% dintre respondenţi sunt lideri de companie sau membri în consiliul de administraţie, iar 82% dintre companii au liderii organizaţiei implicaţi activ în eforturile de CSR, arată clar importanţa pe care aceştia o acordă responsabilităţii sociale corporative.” – Bogdan Ion, Country Managing Partner Ernst & Young România

“Studiul vine în sprijinul tuturor factorilor de decizie din companii, în condiţiile în care responsabilitatea socială corporativă devine treptat o componentă importantă a strategiilor de afaceri. Această nu mai intră în sarcina strictă a unei persoane (sau a unui departament) ci se extinde către liderii de la toate nivelurile, concomitent cu creşterea importanţei dialogului cu stakeholderii atât interni, cât şi externi ai companiilor. Vorbim practic de adoptarea unui model de afaceri responsabil social atât faţă de proprii angajaţi, cât şi faţă de parteneri, clienţi, autorităţi sau comunităţi. Suntem martorii unei perioade în care o companie nu mai este evaluată doar după profitul realizat ci şi după modalităţile prin care o parte a acestuia se întoarce în societate, altfel decât sub formă de taxe şi impozite.” – George Carpov, consultant CSRMedia.ro

Studiul realizat de CSRMedia.ro şi Ernst & Young România are la bază un chestionar aplicat în perioada 10 aprilie – 10 mai 2013. Acesta este primul studiu dedicat domeniului CSR din România privit ca instrument de poziționare strategică şi a avut ca respondenţi mai ales reprezentanţi de companii care au activităţi CSR. În raport se analizează răspunsurile a 77 de manageri de top şi specialişti din domeniu în legătură cu proiectele iniţiate şi derulate în domeniul responsabilităţii corporative în anul 2012 şi perspectivele CSR-ului în perioada următoare. 54% dintre aceste companii au venituri de peste 10 mil EUR.

Mai multe detalii legate de rezultatele studiului pot fi găsite AICI.

Despre Ernst & Young

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167,000 de angajaţi în 700 de birouri din 140 de ţări şi venituri de aproximativ 24.1 miliarde dolari în anul 2012. Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le acordăm clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 450 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca şi Chişinău. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet: www.ey.com.

Despre CSRMedia.ro

CSRmedia.ro este o platformă online de informare şi promovare a valorilor civice şi a acțiunilor de Responsabilitate Socială Corporativă (CSR). Echipa CSRmedia.ro a realizat, recent, prima gală dedicată exclusiv domeniului CSR - Romanian CSR Awards 2013 (www.csrawards.ro) - competiție în cadrul căreia au fost premiate cele mai bune proiecte de CSR realizate în anul 2012 de companiile româneşti. În cadrul platformei CSRmedia.ro a fost înglobată şi Harta CSR (www.hartacsr.ro), primul instrument din România care permite elaborarea de statistici şi analize privind investițiile companiilor în comunitățile în care activează. Misiunea CSRmedia.ro vizează mobilizarea companiilor, organizațiilor neguvernamentale, instituțiilor şi a cetățenilor pentru a se implica activ şi responsabil în dezvoltarea durabilă a comunității.

Contacte:
Lăcrămioara Botezatu - Project Manager CSRMedia.ro
Tel: 0762.362.247
redactia@csrmedia.ro

Elena Badea - Head of Market Enablement Ernst & Young
Tel: 021.402.4000
elena.badea@ro.ey.com

Cuvinte cheie:  studiu  responsabilitate  corporativă