"Writing for CEE" în „superanul” european 2009

Bucureşti - 18 mai 2009 - APA şi Bank Austria – UniCredit Group anunţă cea de-a şasea decernare a premiului pentru jurnalism "Writing for CEE".

Viena – În anul 2009, un an încărcat de semnificaţii europene, APA - Austria Press Agency, împreună cu Bank Austria – UniCredit Group, decernează pentru cea de-a şasea oară premiul pentru jurnalism "Writing for CEE". Anul acesta, in luna iunie, vor avea loc atât alegeri pentru Parlamentul European în toate cele 27 de state membre UE, a 20-a aniversare a căderii Cortinei de Fier şi a 5-a aniversare a celei mai mari extinderi a Uniunii Europene de până în momentul de faţă, cu 10 ţări, majoritatea dintre ele făcând parte din fostul bloc estic.
Jurnaliştii din mai multe ţări europene sunt invitaţi şi anul acesta să concureze pentru marele premiu în valoare de 5000 de euro. Competiţia îşi propune să-i încurajeze pe jurnalişti să abordeze probleme legate de integrarea europeană. Organizatorii evenimentului subliniază însă faptul că acesta nu este un premiu al Uniunii Europene, ci "un premiu european adresat cu precădere Europei Centrale şi de Est şi sud-estului Europei", explică preşedintele juriului, Ambros Kindel.

Pot fi înscrise în concurs materiale publicate între 1 august 2008 şi 31 iulie 2009. Sunt acceptate şi transcrieri ale emisiunilor radio, TV, precum şi materiale publicate pe internet. Câştigătorul premiului va fi anunţat şi prezentat la sfârşitul anului 2009 în cadrul unei gale ce va avea loc la Viena.

Juriul internaţional al competiţiei este format din Jiri Pehe, fost consilier al ex-preşedintelui ceh Vaclav Havel, jurnalistul slovac Michael Berko, consultantul austriac în comunicare Ildiko Füredi-Kolarik, scriitorul sloven Joze Hudecek, jurnalistul polonez Igor Janke, jurnalista radio Julia Varadi din Ungaria, Silvana Lins, purtător de cuvânt pentru regiunea ECE a Bank Austria - UniCredit Group şi Ambros Kindel, şeful departamentului de politică externă al APA.

Câştigătoarea ediţiei din 2008 a fost reportera radio Anna Koktsidou, care s-a născut în Grecia şi a crescut în Germania. Aceasta a fost premiată pentru materialul său, intitulat "Noii străini – Grecia şi imigranţii săi", difuzat în iunie 2008 de către "Deutschlandfunk", o staţie radio din Germania, cu acoperire naţională. Juriul a ajuns la concluzia că raportul privind soarta refugiaţilor şi a imigranţilor de la graniţele UE reprezintă o temă de actualitate pentru "Centrul Europei".

Materialele înscrise vor fi predate în limba originală, alături de o traducere în limba engleză şi de un CV al autorului. Informaţiile privind formularul de înscriere pentru concursul "Writing for CEE" pot fi accesate pe internet, la adresa http://www.apa.at/cee-award.

Viena, 18 Mai 2009

Petra Haller